of 59345 LinkedIn

Twijfels over inzet werklozen in thuiszorg

De verplichting van Rotterdam aan thuizorgaanbieders om werklozen in dienst te nemen, valt niet bij iedereen in goede aarde. De SP heeft Kamervragen gesteld.

Niet iedereen staat achter het plan van Rotterdam om thuiszorgaanbieders te verplichten uitkeringsgerechtigden aan te nemen. De SP heeft Kamervragen gesteld.

Aanbesteding

Na het kassenproject in het Westland, gaat de gemeente Rotterdam nu bijstandsgerechtigden in de thuiszorg aan het werk helpen. Bij de nu lopende aanbesteding van de thuiszorg heeft de gemeente de eis gesteld dat thuiszorgorganisaties tien procent van hun loonsom moeten uittrekken om uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen. Dit bericht heeft veel verontruste en boze reacties opgeleverd. De grootste zorg is dat ongemotiveerde en ongekwalificeerde mensen hulp moeten gaan bieden aan kwetsbare mensen.


Kwaliteitseisen

De grootste aanbieder van thuiszorg Rotterdam kent de verontruste reacties, maar wil niet reageren. ‘We hebben hier wel een mening over, maar gezien het lopende aanbestedingstraject laten we ons daar nu niet over uit’, aldus woordvoerder Winnie Opdam van Thuiszorg Rotterdam. Voor de organisatie van zorgondernemers Actiz staat voorop dat de werkgevers hun kwaliteitseisen aan personeel moeten kunnen blijven handhaven. ‘Het moet wel gaan om mensen met de juiste motivatie en competenties. Het gaat toch om kwetsbare mensen aan wie hulp wordt geboden’, aldus Actiz-woordvoerder Pauline Fuhri. Actiz heeft daarom wel vraagtekens bij de haalbaarheid van het Rotterdamse plan. Tien procent van de loonsom is veel. ‘Zorgaanbieders moeten niet verplicht worden mensen aan te nemen die niet geschikt zijn.’

 

Kamervragen

De SP heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Paul de Krom (VVD, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA, Volksgezondheid). De SP'ers Renske Leijten en Sadet Karabulut zijn onder meer bang dat huidige thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. Ook willen ze weten of de bijstandsgerechtigden alleen worden ingezet voor aanvullend huishoudelijke hulp of dat ze ook huishoudelijk hulp bieden.


Verdringing

Volgens verantwoordelijk wethouder Marco Florijn (PvdA, werk, inkomen en zorg) hoeft de komst van deze nieuwe werknemers niet te leiden tot verdringing van duurdere thuiszorgkrachten. ‘We willen mensen in de zorg in de eerste plaats aan de slag krijgen op bestaande vacatures. Daarnaast zijn er mensen die eerst werkervaring op moeten doen voor ze in aanmerking komen voor een betaalde baan’, zo laat een woordvoerder van de gemeente namens de wethouder weten.


Geschiktheid

‘Met behoud van uitkering verrichten zij vrijwilligerswerk in de zorg. Dat hoeft niet altijd bij mensen thuis te zijn’, verduidelijkt de woordvoerder. Het kan bijvoorbeeld bij een was- en strijkservice of boodschappenbezorgdienst in de wijk zijn of bij welzijnsorganisaties, die met thuiszorgorganisaties samenwerken. ‘Bij mensen thuis gaan deze mensen geen schoonmaakwerk of verzorgende taken verrichten. Ze worden extra, naast de thuiszorgmedewerker ingezet. Bijvoorbeeld om even een boodschap te doen voor de cliënt. Er wordt natuurlijk gekeken naar de geschiktheid en motivatie voor het werken bij deze specifieke doelgroep.’

Staand beleid 

Volgens de woordvoerder is het in de havenstad inmiddels staand beleid dat iedereen die een uitkering van de gemeente geniet daar ook iets voor terugdoet, desnoods vrijwilligerswerk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bas (Logicus) op
Zoals Dalrymple schreef, je laat de onderkant van de maatschappij eerst in armoede leven en leert (verplicht)ze daarna om via criminaliteit te overleven. En Wethouder Marco Florijn verwacht dat deze mensen dan gemotiveerd en betrouwbaar zijn zonder dat daar iets positiefs tegenover staat. Als de betrokken zorgverlener in de praktijk dan ook nog financieel moet gaan inleveren (bijvoorbeeld door niet vergoede reiskosten) op de al bestaande oorspronkelijke armoede dan zal deze op een of andere wijze dat verschil gaan compenseren. Dat de zorgontvangers met angst en beven de nieuwe – meestal niet eens beschaaft Nederlands sprekende – zorgverleners moeten ontvangen is natuurlijk van ondergeschikt belang.
Door Jan Swinkels (Accountmanager) op
Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten, is een oude spreuk. Dit geldt ook voor inzet van sollicitanten met een uitkering. Een goede voorbereiding van de werkgevers op de inzet van sollcitanten met een uitkering en een goede voorbereiding van de kandidaten met een uitkering op het uit te voeren werk zijn essentieel voor duurzame uitstroom en meer kans op werkzekerheid. Marktentree doet dat door de inzet van een Praktijkcentrum. Voor meer informatie, zie http://www.marktentree.nl/index.php/cms_categori …