Advertentie
sociaal / Nieuws

Tweede Kamer stemt voor steun- en herstelpakket

Een aantal zaken werd naar aanleiding van het Kamerdebat toegevoegd aan het pakket. Zo krijgen jongeren in de bijstand tot 1 juli 2021 de mogelijkheid om naast hun uitkering bij te verdienen of een vergoeding voor vrijwilligerswerk te ontvangen.

29 september 2020
Tweede Kamer
Shutterstock

Het pakket aan maatregelen waarmee het kabinet de negatieve effecten van de coronacrisis wil dempen, kan op brede steun van de Tweede Kamer rekenen. Het debat leidde dinsdag tot een aantal toevoegingen aan het pakket, waaronder een speciale regeling voor jongeren in de bijstand: die mogen tot 1 juli 2021 bijverdienen naast hun uitkering. 

Derde pakket
Alle partijen behalve de Partij voor de Dieren stemden dinsdag voor het 'steun- en herstelpakket', het derde pakket aan maatregelen bedoeld om de economische en maatschappelijke impact van de coronacrisis te beperken. Het pakket regelt onder andere de verlenging van de steunmaatregelen voor banen en economie en bevat een sociaal pakket van 1,4 miljard euro voor scholing, begeleiding naar werk, en de bestrijding van schuldenproblematiek.

Jongeren mogen bijverdienen
Een aantal zaken werd naar aanleiding van het Kamerdebat toegevoegd aan het pakket. Zo krijgen jongeren in de bijstand tot 1 juli 2021 de mogelijkheid om naast hun uitkering bij te verdienen of een vergoeding voor vrijwilligerswerk te ontvangen. Voor bepaalde groepen kwetsbare jongeren vervalt tot 1 juli de verplichte vier weken zoektermijn bij de aanvraag van een bijstandsuitkering. Gemeenten houden voor andere jongeren tot 27 jaar de ruimte om de zoektermijn tijdelijk niet toe te passen.

Verlenging steun
Verder bevat het pakket een verlenging van steunmaatregelen voor bedrijven en ondernemers, waaronder de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregelen zelfstandig ondernemers), de inkomensondersteuning voor zelfstandigen die door gemeenten wordt uitgevoerd. De vorige Tozo-regeling zou op 1 oktober aflopen. De regeling is nu verlengd tot 1 juli 2021. De vermogenstoets die daaraan gekoppeld zou worden, is op het laatste moment toch teruggetrokken.

Mobiliteitsteams
Daarnaast is er een aanvullend sociaal pakket van 1,4 miljard euro, dat op Prinsjesdag al gepresenteerd werd en onlangs verder is uitgewerkt. Dat betekent dat er meer geld gaat naar het re-integratiebudget van gemeenten. Ook gaan gemeenten samenwerken met het UWV en sociale partners (vakbonden en werkgevers) in nieuwe ‘regionale mobiliteitsteams’ die erop zijn gericht om werkgelegenheid te behouden en mensen in de bijstand zo snel mogelijk naar werk te begeleiden. Ook wordt er 150 miljoen euro geïnvesteerd in de aanpak van armoede en problematische schulden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie