of 63000 LinkedIn

Twaalf steden willen 'impact ondernemen' stimuleren

Sommige impact ondernemers creëren banen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Sommige impact ondernemers creëren banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Het moet makkelijker worden voor ondernemers om zich in te zetten voor sociale of ecologische doelen zoals een inclusieve arbeidsmarkt, afvalvermindering of armoedebestrijding. Dat is het streven van de City Deal Impact Ondernemen die donderdag wordt ondertekend door een aantal gemeenten, provincies en ministeries, en een groep 'impact ondernemers'.

Ecosysteem
De provincies Overijssel en Noord-Brabant doen mee, net als twaalf grotere gemeenten, waaronder de vier grote steden. Ook zijn universiteiten en financiers aangesloten bij de City Deal Impact Ondernemen. Zo moet het 'impact ecosysteem', de hele keten van organisaties die zich met ondernemen en maatschappelijke impact bezighouden, versterkt worden. De deal richt zich met name op het wegnemen van obstakels, zoals ingewikkelde wetgeving, waar impact ondernemers tegenaan lopen.

Kastje naar de muur
Zo moet de City Deal, onder het motto 'licence to break', het 'kastje naar de muur'-gevoel dat bij ondernemers heerst gaan doorbreken. Daarvoor gaan gemeenten werken met een speciaal team dat, door verschillende afdelingen en domeinen heen, de impact ondernemers ondersteunt in hun missie. Ook moet de bekendheid van bestaande ondersteunende regelingen vergroot worden.

Nieuwe oplossingen
De City Deal is een initiatief van Agenda Stad, een samenwerking van onder andere het rijk, de G4 en de G40. Het idee van een City Deal is dat het publieke en private partijen bij elkaar brengt om te werken aan nieuwe oplossingen voor maatschappelijke opgaven, waarbij bestaande praktijken, processen en financieringsmodellen ter discussie staan. De City Deal Impact Ondernemen wordt ondertekend tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de Global Goals (ook wel Sustainable Development Goals genoemd).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.