of 64707 LinkedIn

Turken hoeven niet in te burgeren

Turken hoeven in Nederland niet verplicht een inburgeringscursus te volgen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.
14 reacties
Nederland kan Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet verplichten een inburgeringscursus te volgen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep in Utrecht dinsdag bepaald.

Geen onderscheid
De rechtbanken in Rotterdam en Roermond oordeelden vorig jaar in drie zaken dat het opleggen van de inburgeringsplicht aan Turken in ons land in strijd is met een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie. De raad oordeelt dat op basis van die overeenkomst geen onderscheid gemaakt kan worden tussen Turkse en EU-onderdanen. De raad bevestigt deze uitspraken.

Ondermijnend

Toenmalig minister Eimert van Middelkoop van Integratie ging samen met de gemeenten Rotterdam, Vlaardingen en Roermond tegen de uitspraken in beroep. Hij noemde de uitspraak ondermijnend voor het beleid van inburgering.

Geen beroep

De raad stelt dat de minister (inmiddels minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken) niet ontvankelijk is. Hij had niet in beroep mogen gaan. De gemeenten mochten dat wel. Er is geen beroep mogelijk, omdat op dit gebied de raad het hoogste rechtsorgaan is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter van Dijk (maatschappelijk werker) op
NB

Geen verplichte inburgering is een onwenselijke ontwikkeling.
Weer een uitzonderingspositie.
Turkse mannen met een Nederlands paspoort hebben neem ik aan nog steeds dienstplicht in Turkije.
President Erdohan bemoeit zich nadrukkelijk met Turkse burgers met een tweede paspoort die elders wonen.
Hetzelfde geldt voor Koning van Marokko.

De kritiek op Wilders, of PVV, zou wat geloofwaardiger worden als het anti-populisme hier ook eens afkeurend op zou reageren.
Door Peter van Dijk (maatschappelijk werker) op
Mensen calculeren.
Geen uitkering indien men niet de taal kent en daardoor grote afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Dat doet geen geweld aan artikel 1.
Dit uiteraard nadat voldoende tijd verstreken is om de taal te leren.

Indien men kinderen krijgt betekent dat extra kosten, vanwege enorme taalachterstand. Die zou men moeten inhouden op de kinderbijslag.
Dit uiteraard niet als er leerstoornissen zijn.
Dit geldt dus ook voor autochtone kinderen, die cognitief gezien, geen achterstand zouden moeten hebben.
Nogmaals mensen calculeren.

Verder lijkt mij dat het punt kinderbijslag ook nader moet worden bekeken. Na tweede of derde kind niet meer. Bij een bepaald jaarinkomen ook niet meer. Laat het geld wat doordoor bespaard wordt maar naar selectie, werving en top-scholing gaan t.b.v. goede leerkrachten.
Door Hans (raadslid) op
Dit is de waanzin ten top, typisch weer een voorbeeld dat onze rechterlijke macht eigenlijk een linkerlijke macht is. Eens met Johannes alle overheidscommunicatie in het Nederlands en tolken op eigen kosten.
Door K. Marx (.) op
Goed dat er een P.V.V. is die de Europese waanzin effectief bestrijdt.


De SP communisten kun je niet serieus nemen, die zitten samen in de Euro-fractie met Stasi verklikkers uit Oost-Duitsland.
Door Bert Hermelijn (administrateur) op
Weet iemand hoe het met de komkommers staat?
Door Jan op
@Johannes. Een partij als de PVV met onfatsoenlijke (haatdragende) standpunten is voor mij geen fatsoenlijke partij, ook al hebben ze wat Europa betreft n.m.m. gelijk. Gelukkig is er een alternatief, nl. de SP.
Door EUSSR (dictatuur) op
Geen onderscheid maken betekent één paspoort. Dubbele paspoorten is etnische registratie.
Door Jan Beerenhout azn (v/h Secr./Dir.Nederlandsch-Turksche Vereeniging) op
Een (simpele) wijziging van de Leerplichtwet lost dit vraagstuk op. Lid 2 van Art.1 van de Grondwet leert dat alleen in gelijke omstandigheden Lid 1 (iedereen moet gelijk behandelt worden) geldt. Welnu door naast het leeftijdscriterium ook een ken n is-criterium in de Leerplichtwet in te voeren, wordt iedereen die niet tussen 4-16/18 jaar verplicht Nederlands basisonderwijs heeft gevolg, leerplichtig totdat die 16+er ook de kennis (van het Nederlands) van een eind-basisschoolleerling heeft verworven.
Door Otto Maan op
Ach, wat zeuren we nu. Straks heeft het Ottomaanse rijk bereikt wat het wilde. Hegemonie in Europa en dan spreken we allemaal verplicht Turks...
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Jan: De SP is me weliswaar niet onsympathiek maar toch nog iets te radicaal.