of 59082 LinkedIn

'Tuigdorpen Wilders kansloos'

Skaeve huse in Amsterdam
Skaeve huse in Amsterdam
17 reacties
Het plan van PVV-leider Geert Wilders om asociale veelplegers (‘tuig’) naar Deens model in speciale ‘skaeve huse’ bij elkaar te zetten, valt in slechte aarde bij de Nederlandse organisatie Eropaf!, die op diverse plaatsen heeft geëxperimenteerd met dergelijke woningen voor overlastgevers. ‘Het is het zoveelste schot voor de boeg.’
Streng en sturend
Skaeve huse zijn bedoeld voor extreme overlastveroorzakers met een historie in de hulpverlening. Meestal gaat het om mensen met een meervoudige problematiek, die niet meer zijn te handhaven in een gewone woonomgeving. Bijvoorbeeld vanwege de geluidsoverlast die ze veroorzaken, of de verzamelwoede die ze aan de dag leggen.

Containerwoningen
In containerwoningen op geïsoleerde terreinen kunnen ze hun gang gaan en worden ze een op een begeleid in plaats van door diverse hulpverleners die tegen elkaar worden uitgespeeld. ‘Alleen als je streng en sturend optreedt kun je hun vertrouwen winnen. Dan begint het te werken’, zegt Jos van der Lans, een van de bedenkers van Eropaf!

Ommuurde dorpen
Van der Lans: ‘Wat Wilders voorstelt is het tuig bij elkaar zetten, een hek er omheen zetten, en het ze zelf maar laten uitzoeken. Dat is geen beschaafde samenleving. Ik kan me er echt boos over maken.’ Nederland heeft een historie met ommuurde dorpen voor ‘asocialen’: Veenhuizen, Willemsoord, Ommerschans. Van der Lans: ‘Dat kun je nu weer doen, maar léér eens van die ervaringen: daar zijn geen opzienbarende resultaten geboekt.

Trukendoos
Wilders’ opmerkingen zijn gespeend van elke historische kennis. Hij wil geen moeite doen kennis te nemen van de ervaringen van 200 jaar verzorgingsstaat. Als hij zich daar in zou verdiepen, oprecht zou willen weten wat de ervaringen zijn van de professionals, dan zou hij een zinvolle discussie aangaan en zou ik morgen bij hem op de stoep staan om er over te praten. Nu haalt alles wat mislukt is uit de trukendoos.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Appelman op
Beste mensen, s.v.p. niet zo kissebissen, omdat het van Geert komt! En of we het nu "tuig" dorpen noemen of vergelijkbaar is ook niet van belang. Tot dusver hebben zeer vele probeersels, regels en vermeende maatregelen al jaren tot niets geleid. Wat ik wekl heb begrepen is dat diverse Gemeenten met goede resultaten al hebben geexperimenteerd met het Deense model. Echter bestemmingsplannen zouden een beletsel zijn voor toepassing op grotere schaal. Mijn advies is o.m.: verder gaan met dit model en bestemmingspannen dienovereenkomastig aanpassen.
Door Rolf Steenwinkel (oud-wethouder stadsdeel Westerpark) op
Het woord tuigdorp is erg ongelukkig gekozen. Het Deense model van de Skaeve Huse werkt prima. Als bestuurder was ik verantwoordelijk voor het experiment in de Amsterdam waarvan bij het artikel een foto staat geplaatst. Het idee is om mensen die moeilijk in een normale woonwijk zijn te handhaven, er vlak naast in speciale woningen te plaatsen. Dus niet ver van de bewoonde wereld, maar er juist vlak naast. De effecten van dit experiment zijn uitgebreid onderzocht. Het is een groot succes. De overlast is weggenomen en de "aso's" voelen zich er prima. Laten we stoppen met elkaar voor rotte vis uit te maken en te werken aan pragmatische oplossingen.
Door henk (nadenker) op
Willem heeft het over demonisering van andersdenkenden.
Tja Willem, als het uitsluitend anders denken zou zijn, is er geen probleem. Een ieder mag denken wat hij of zij wil.
Het gaat om mensen die zich anders gedragen. Overlastgevend en crimineel gedrag. En als je die gasten als buren hebt, dan ga jij ook anders denken ten opzichte van jouw huidige gedachte.
Door dennis op
Dit is toch al wel een succes in Scandinavie?
En in Tilburg werkt het ook best redelijk. Het lijkt me meer weerstand tegen wilders wat dit plan tegenwind geeft. Het plan zelf is namelijk best wel goed.
Door Ruud (tuigdorpleek) op
Lubbers zijn plan om 'heropvoedings-kampen' te realiseren kreeg destijds ook de kans niet om te worden uitgewerkt. Hadden we het toen maar geprobeerd. Laat Wilders eerst zijn plan maar eens serieus uitwerken voordat we, beterweters die we zijn, over hem heen buitelen. De overlast-maatregelen tot nog toe, hebben totaal geen effect gehad. We worden uitgelachen door crimineeltjes die thuis nog de borst krijgen. Zie Gouda! Ik ben dus wél benieuwd naar de uitwerking van het plan. Geef ze daar in ieder geval de kans toe.
Door Willem (Weldenkend mens) op
Lijkt me wel wat, alle bagger bij elkaar. Gaat Geert er dan zelf ook wonen? Met zijn misselijkmakende ideeën en demonisering van andersdenkenden, zou hij er goed op z'n plaats zijn.
Door Opmerker op
Het was toch een vooraanstaand CDA-lid dat al lang geleden sprak van "opvoedkampen"? Niet origineel dus, die PVV. Maar dat is men in de landelijke politiek over het algemeen al niet.