Advertentie
sociaal / Nieuws

TSN: financiële problemen door lage tarieven gemeenten

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen. Een betrouwbare bron bevestigt dat na een bericht van de NOS. Het bedrijf geeft om 13.00 uur een persconferentie. TSN verkeert al langer in zwaar weer.

27 november 2015

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen. Een betrouwbare bron bevestigt dat na een bericht van de NOS. Het bedrijf geeft om 13.00 uur een persconferentie. TSN verkeert al langer in zwaar weer.

Lage tarieven
Ook Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn zegt dat TSN uitstel van betaling gaat aanvragen. ‘Personeel heeft een mail gekregen hierover, hoor ik van mijn achterban. Vanaf maandag zal er een bewindvoerder aan het werk zijn. TSN zegt niet verder te kunnen met de lage tarieven van gemeentes', aldus de vakbondsman.

Bezuinigingen
Vakbond FNV vindt dat het kabinet te veel en te snel bezuinigt op de thuiszorg. 'Ingrijpen is noodzakelijk', vindt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. In een verklaring zegt hij dat de arbeidsvoorwaarden steeds slechter worden. 'Dit is onacceptabel en moet worden gestopt'. De FNV geeft de bezuinigingen de schuld van de problemen bij TSN. 'Het kabinet schrapte zo’n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan of schaffen de thuiszorg deels af', aldus de vakbond.

Salaris verlagen
TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van de thuiszorgers met 20 tot 30 procent verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. FNV stapte naar de rechter, die twee weken geleden TSN terugfloot. Het bedrijf mag het personeel niet laten opdraaien voor zijn financiële problemen, besliste de rechtbank in Almelo.

Noodplan

De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat. Volgens Renske Leijten van de SP kan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid niet wegkijken nu de grootste thuiszorgaanbieder van het land onderuit dreigt te gaan. 'Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen.' Zij vindt dat de bewindsman een basistarief voor thuiszorg moet invoeren waardoor gemeenten het werk niet meer onder de kostprijs kunnen aanbieden. Gemeenten zijn door de decentralisatie van de zorg verantwoordelijk voor de thuiszorg. Zij hebben hiervoor van Van Rijn geld gekregen. De SP wil net als 50 PLUS de bewindsman ter verantwoording roepen in de Kamer.

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Govert
Tienduizenden migranten marcheren NL binnen en worden direct in de watten gelegd. Huisvesting, eten, zorg, banen, alles wordt voor hen geregeld, gratis en voor nop. Overheid gaat zelfs voor bijna 25.000 van hen extra huizen bijbouwen. Allemaal betaalt met belastinggeld van de Nl-burgers.



Ondertussen worden diezelfde burgers steeds meer aan hun lot overgelaten. Door extreme bezuinigingen valt de zorg zwaar terug, en komen er tienduizenden werklozen bij. Tegelijkertijd stijgen de zorgpremies weer met 8 - 10%, nog hogere eigen bijdrage, hogere huren, het houdt niet op!



Dit kan niet zo door gaan. Binnenkort barst de bom en breekt er opstand uit.

Deze regering speelt met vuur !
Karel van Klaveren
Helemaal eens met @Govert. Asielzoekers zijn belangrijker dan eigen burgers.
Paul / projectleider
@Carla en Govert. Je denkt toch niet dat er extra geld wordt uitgetrokken voor de asielzoekers. Dat komt vooral van de begroting van Buitenlandse Zaken, van ontwikkelingshulp.



Enne de zorg in nederland daar gaat 70 miljard van de begroting heen, grootste post. Dus als je besluit te bezuinigen zal altijd daar als eerste naar moeten worden gekeken.
Karel van Klaveren
@p: Ga maar weer onder je steen leven. Je begrijpt er helemaal niks van.

Asielzoeker kost 100 euro per dag. Het COA vergoedt 40 euro.

Voorbeeld: 3 maanden lang 10.000 asielzoekers huisvesten kost de gemeenten dan al 60 miljoen euro.

Dat bedrag moeten de gemeenten toch echt zelf ophoesten. En dat geld komt dus uit de zorgbudgetten. Met als gevolg: korten op o.a. thuiszorg. Snappu ?
Govert
Asielzoekers kost 100 euro per dag. Is 3000 euro per maand per persoon.

Bij vele bezinnen wordt dit bedrag niet eens per maand verdiend, ondanks een 40 urige werkweek.
faber
@Carla: en u wilt het ene tekort met het betalen? Waarom kiest u er nou voor om de ene zwakke groep tegen de andere zetten. TSN heeft zelf aangegeven hoe het wel kan (en hoe het ook gedaan wordt door andere aanbieders van thuiszorg): zzp-ers, flex contracten en jongeren. Die keuze om het voortaan zo te doen was al gemaakt door de politiek lang voordat er sprake van vluchtelingen.
faber
@govert: nou vooruit dan, één poging. U wekt de suggestie dat een asielzoeker 100 per dag krijgt omdat dat bedrag als kosten is genoemd. Asielzoekers krijgen dat bedrag niet en mag dus ook niet vergeleken worden met het inkomen van iemand. U verdraait moedwillig feiten die echt niet moeilijk zijn om te begrijpen. U hebt gewoon een hekel aan vluchtelingen ook al zouden ze per persoon 100 euro meenemen.
Jeannette
@Hoekstra. Natuurlijk weet @Govert echt wel dat de 100 euro per dag kostende asielzoeker dit ongelovige bedrag van 100 euro per dag echt niet zelf krijgt. Feit is wel dat het niet meer uit te leggen is dat er zo gesneden wordt in de zorg terwijl er blijkbaar wel zoveel geld is (en vergelijk dit dan maar eens wel met een gezinsinkomen want zo erg is het wel) voor iedereen die maar binnen komt hier in Nederland. Ik ben heel bang dat dit niet lang goed blijft gaan. En Hoekstra, Er zijn maar weinig mensen die hekel hebben aan vluchtelingen die heel blij zijn met tijdelijke opvang in een veilig land, maar er zijn wel heel veel mensen die een hekel hebben aan mensen die denken dat ze hier binnen komen en denken recht te hebben op alles waar je als netjes belastingbetalende Nederlander tegenwoordig heel vaak naar kan fluiten. En deze situatie wordt wel gecreëerd door een overheid die erg makkelijk geld uitgeeft van belastinggeld van over het algemeen Jan de Arbeider. Het volk laten betalen gaat goed zolang er overvloed is, als het volk echter te ver uitgeknepen wordt gaat het fout.
Advertentie