of 64621 LinkedIn

Tozo-ontvangers wonen vaker in grote stad

Kapperszaken deden relatief vaak een beroep op de Tozo-regeling.
Kapperszaken deden relatief vaak een beroep op de Tozo-regeling.

Een half miljoen zelfstandig ondernemers kregen in 2020 een Tozo-uitkering van de gemeente als inkomensondersteuning tijdens de coronacrisis. Ruim de helft was jonger dan 45 en ongeveer één op de acht woonde in Amsterdam.

Inkomensondersteuning
Dat blijkt uit definitieve cijfers van het CBS over het gebruik van de noodsteunregeling in 2020. De Tijdelijke overbruggingsregelingsregeling zelfstandig ondernemers, afgekort Tozo, gold vanaf 1 maart 2020 en was bedoeld om de economische gevolgen van de coronacrisis te dempen. Zelfstandigen konden een beroep doen op inkomensondersteuning tot maximaal het bijstandsniveau.

Sectoren
Dienstverlenende bedrijven, zoals kapperszaken, schoonheidssalons of reparatiebedrijven, waren oververtegenwoordigd onder de Tozo-ontvangers, constateert het CBS. Ook zelfstandigen in het onderwijs, de horeca en het vervoer vroeger relatief vaak een Tozo-uitkering aan. In sectoren als landbouw, verhuur, zakelijke diensten en gezondheidszorg was er minder vraag naar ondersteuning.

Leeftijd
45-minners deden relatief vaker een beroep de Tozo dan onder oudere zelfstandigen. Van de Tozo-ontvangers was ruim de helft jonger dan 45; van álle zzp'ers valt ongeveer vier op de tien in die leeftijdsgroep.

Amsterdam
Bijna een kwart van alle Tozo-zelfstandigen woonde in een van de vier grote steden, en daarvan weer de helft woonde in Amsterdam. In de hoofdstad had één op de dertien inwoners een Tozo-uitkering. Het landelijk gemiddelde was iets minder dan één op de dertig. In de top tien van gemeenten met het hoogste percentage Tozo-ontvangers staan, naast Amsterdam, ook alle vijf de Waddeneilanden, Haarlem en Zandvoort.

Afbeelding
Bron: CBS

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.