of 63966 LinkedIn

Totale chaos bij UWV

De administratieve chaos bij uitkeringsinstantie UWV is soms niet te overzien. Cliënten hebben soms met verschillende kantoren te maken waarvan de administratiesystemen niet met elkaar kunnen communiceren.
De administratieve chaos bij uitkeringsinstantie UWV is soms niet te overzien. Cliënten hebben soms met verschillende kantoren te maken waarvan de administratiesystemen niet met elkaar kunnen communiceren.

Hopeloos verstrikt
Zo werkt het UWV-kantoor in Heerlen, dat gaat over overheids- en onderwijspersoneel, met een ander systeem dan de overige vestigingen. Als dit kantoor bij een uitkering betrokken is ‘zijn de problemen bijna niet meer te overzien’. Dat oordeel velt de Nationale Ombudsman in een zaak rond een vrouw uit Rotterdam die hopeloos verstrikt is geraakt in de regelgeving en de procedures van het UWV.

Anderhalf jaar
Ook na anderhalf jaar lang zoeken, bellen en zelfs een rondetafelgesprek met een advocaat, de UWV-klachtenambassadeur en drie UWV-medewerkers is de dienst er niet in geslaagd om helderheid te geven over de hoogte van de uitkering waar de vrouw recht op heeft of teveel genoten uitkeringen die ze moet terugbetalen. De Ombudsman maant het UWV om ‘maatregelen te treffen zodat bij samenloop van uitkeringen de klant direct, snel, rechtstreeks contact kan krijgen met ter zake deskundige medewerkers’.

Onnavolgbaar

De UWV-cliënt kreeg eerst een WAO-uitkering van kantoor Heerlen, daarna deels WAO, deels WW, deels een uitkering uit de ziektewet (ZW). Daarnaast had ze een poos inkomsten uit arbeid. Toen die vervielen, kreeg ze haar WW vanuit Rotterdam. Dat had echter Heerlen moeten zijn, bleek nadat de Rotterdamse WW-uitkering plotseling en zonder duidelijke uitleg maandenlang was stilgelegd. De schets die de Ombudsman geeft van de financiële situatie van de vrouw is totaal onnavolgbaar. Eén maanduitkering, één vierweken-uitkering en één weekuitkering, die allemaal in één keer gezamenlijk worden uitbetaald. De hoogte van één deel wordt vooraf vastgesteld, van een ander deel achteraf aan de hand van vooraf gemaakte schattingen. Daarnaast inkomsten uit arbeid die met de WAO anders verrekend worden dan met de WW, en dat alles gecoördineerd door twee kantoren in verschillende delen van het land.

Niet te overzien
‘Problemen zijn dan niet meer te overzien, zeker niet als een van de betrokken kantoren Heerlen is. Dit kantoor, dat de uitkeringen van overheids- en onderwijspersoneel verzorgt, werkt met andere systemen en aanvullende regelingen die niet matchen met de systemen van de overige UWV-kantoren’, stelt de Nationale Ombudsman vast.

Onvindbaar

In de nasleep van een moeizaam tot stand gekomen rondetafelgesprek bleek dat bepaalde beslissingen ‘onvindbaar’ waren, en een brief over een terugvordering was nooit verzonden. Ook kon het UWV niet ophelderen welke vorderingen er precies nog openstonden omdat ‘niet traceerbaar was van welke afdelingen ze afkomstig waren’. De Ombudsman oordeelt dat het UWV-gedrag niet behoorlijk is en doet de aanbeveling de nog openstaande vorderingen kwijt te schelden omdat het UWV niet kan vaststellen om welke bedragen het gaat.

 

 Trefwoorden:  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door prigge op
het is nu 2012 en de klerezooi is op dit moment nog groter en weten zelf niet meer wat ze doen gewoon even mee delen dat ze per ongeluk te laat hebben gereageert en dat de wia uitkering na 4 weken in mijn geval 800 euro daalt kan zomaar voor die tijd geen enkele reactie gehad wat de wia uitkering ze maken mijn en minn gezin naar de klote en bedank daar voor terwijl de hoge heren wel weten waar ze moeten graaien wie helpt ons nu.
Door Christa Lagerweij-Duits (juridisch adviseur) op
Heel vervelend voor de aanvrager om een uitkering. Vooral als het UWV ook nog eens te laat beslist.
Door Ex-ww er (werkloos buiten mijn schuld) op
Gelukkig gaat UWV reorganiseren. Dan komt er pas misschien maatwerk binnen deze instanties. De een weet van de ander niet eens wat men doet. Kleiner en efficiënter dat gaat wel werken. Zo moet een urenbriefje van iemand uit Assen naar Amsterdam gestuurd worden vervolgens krijg je de specificatie weer vanuit Groningen. Hoezo efficiency? UWV is een log apparaat. Ze komen hun eigen regels straks ook tegen. Zo mag een ww-er laagopgeleid weer geen vrijwilligerswerk verrichten overdag. Nee beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Reintergratiepotten zijn helemaal leeg. Totaliteit word ik al meer dan 2 jaar aangevuld, maar je hoort ook niets van ze. Maar wat intereseert hun dit nu, dat je in feite nog steeds werkloos bent, en je hebt een koopwoning, kindertjes etc.. Nee we mogen straks allemaal mooi in de armoede leven en geloof me in Nederland heerst er stille armoede. Er komen nu al veel meer mensen richting de bijstand terecht, dit komt omdat UWV dus niets voor iemand kan doen vanwege de rare regelgeving die een of ander bobo bedenkt.
Door Ger (ambtenaar) op
Dat heb je ervan als enorme kolossen maakt, dan wordt het onoverzichtelijk en spreekt men langs elkaar heen. Terug naar kleinschaligheid, dat is veel effectiever. Maar dan mag je niet zeggen tegen het management, die nog steeds dromen van het BIGAmericandream. Oh ja, die managers zijn over het algemeen van linkse huize, dus niet gelijk de schuld leggen bij rechtse broeders.
Door schaduwfractielid (schaduwfractielid PvdA) op
En dat zijn nou de organisaties die ons premies verkwanselen.
Door Heino (salarisadministrateur) op
Volledig mee eens. Ineens kregen wij (in 2011!!!!) met terugwerkende kracht tot 2002 een WAO uitkering herrekend. Op de vraag waarom dat was, kwam (na weken wachten!) de reactie: "geen idee, neem maar aan dat het goed is zo". De standaard reactie na afloop van een telefoongesprek komt ook lang niet altijd al gemeend over: "wij wensen u nog een hele prettige dag" Zou dat bij hun ook zo zijn met deze chaos???
Door apie (ambtenaar) op
vervelend is dat de medewerkers die met de uitvoering zijn belast het voor hun kiezen krijgen; toentertijd heeft de POLITIEK gekozen voor één lokte gedchte; het GAK en de andere onafhankelijke Bedrijfsverenigingen, werden uiteindelijk het UWV en van NIET ambtenaar werd het personeel AMBTENAAR; de TOP van UWV koos voor een bepaald "ICT", zonder inzicht en dat veroorzaakt o.a. de problemen van nu; in het verleden heeft de POLITIEK ambtenaren ook onder de WW gebracht; dat alles maakt het UWV een groot en loch apparaat; ik ken genoerg mesnen die bij het UWV werken in de uitvoering en die doen gewoon hun stinkende best; maar bijna elk jaar moet UWV reorganiseren of er is weer een wetswijziging etc etc .; m.a.w. er is nooit rust in de tent; ik zelf ben van mening dat het oude GAK en GMD beter werkten dan nu en niet onbelangrijk, het personeel was geen ambtenaar; de overheid wil aanta ambtenaren verkleinen > kleinere overheid; ik zou zeggen tegen de heren en dames in den haag: bezint eer gij begint >> denk goed na en over zie de gevolgen van uw beslissingen !!!! HOE houd je het personeel van UWV gemotiveerd als zij steeds negatief in het nieuws komen etc etc.
Door A. Stuijt (gepensioneerde) op
Zie z.g. BERENBOS rapport over GAK en bedrijfsverenigingen (voorgangers UWV) uit 1976. De kritiek is dezelfde! En erger! Er is toen bevorderd dat de rapporten twintig jaar 'de la' inguingen.
Door hans ter grote (wao er en deels niet bestaand) op
volgens de WAO ben ik met mijn spierziekte 35% afgekeurd. De rest was WW. Die beroemde herkeuring waarvan ze in Hengelo niets begrepen.. Mijn uitkering is 422 Euro en voor de rest kan ik vanuit de WAO doodgaan. Leuk met 3 opgroeiende kinderen Armoede iser wel in Nederland. Geen reintregatie. Deze zeggen wordt maar eerst beter dan helpen we jouw aan het werk. In dat punt zit hem het venijn. Ik wordt niet beter dus de reintregatie hoeft niets de toen en we zijn weer af. Een arbeidsdeskundige heb ik niet behalve een zgn arbeidsdeskundige( van Leuteren) die mij haast de dood in joeg. Omdat ik op zijn voorstel naar een kwakzalver moest . Let wel een ardeidsdeskundige heeft n ook al verstand van de spierziekte. DUS NIET.Kortom voor de rest besta ik niet meer bij het UWV. Dus gooi van mij uit maar een bom onder deze organisatie. Jaren lang betaald en nu kun je verrekken Dank u wel Hengelo. Dus uw bovenstaande is voor mij niet vreemd. Waar leven we van Natuurlijk de voedselbank en vrienden.
Door V op
Gooi er nog eens wat consultancy tegen aan zou ik zeggen ;).