of 60775 LinkedIn

Toestroom arbeidsmigranten groter dan verwacht

De toename van het aantal migranten uit Midden- en Oost-Europese landen, vooral Polen, is veel groter dan verwacht. Dat schrijven minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken maandag in reactie op vragen van de tijdelijke onderzoekscommissie 'Lessen uit recente arbeidsmigratie' van de Tweede Kamer.
7 reacties
De toename van het aantal migranten uit Midden- en Oost-Europese landen, vooral Polen, is veel groter dan verwacht. Dat schrijven minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken maandag in reactie op vragen van de tijdelijke onderzoekscommissie 'Lessen uit recente arbeidsmigratie' van de Tweede Kamer.

De VVD-bewindslieden noemen de sterke stijging van de arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa ,,de belangrijkste ontwikkeling'' sinds 2004.


Inschatting 

In 2004 schatte het Centraal Planbureau (CPB) de instroom van migranten uit de nieuwe EU-lidstaten tot in 2006 op circa 7500 tot 15.000 personen. Dat aantal kwam bovenop 10.000 seizoensarbeiders. Begin 2008 waren er naar schatting minimaal 100.000 Oost-Europeanen en begin dit jaar stonden er bijna 200.000 geregistreerd. Punt is dat het precieze aantal lastig is in te schatten, omdat veel migranten niet geregistreerd staan.


Zelfstandig 

Volgens Kamp zijn arbeidsmigranten welkom in Nederland zolang ze werken en in hun eigen bestaan kunnen voorzien, maar niet om een beroep op uitkeringen te doen of in de daklozenopvang te belanden. Om dit te voorkomen, kondigde de minister dit voorjaar een strenger beleid aan ten opzichte van Polen, Roemenen en Bulgaren.


Bijstand

Het beroep op de sociale zekerheid door Oost-Europeanen is volgens de minister beperkt, maar stijgt wel. Eind vorig jaar zaten 1070 mensen uit de nieuwe EU-lidstaten in de bijstand, tegen 460 in 2008. Daarnaast is het aantal WW-uitkeringen gestegen van 107 in 2007 naar 1527 eind 2010.


Zo min mogelijk 

Midden- en Oost-Europeanen werken vooral in sectoren waar werkgevers zeggen moeilijk Nederlands personeel te kunnen vinden, zoals de land- en tuinbouw, schoonmaak en bouw. Kamp vindt het ,,ongewenst dat steeds meer arbeidsmigranten worden aangetrokken voor laag- en ongeschoold werk, terwijl honderdduizenden mensen die kunnen werken met een uitkering langs de kant staan''. Hij heeft ook geregeld dat sinds 1 juli zo min mogelijk werkvergunningen worden afgegeven voor buitenlanders.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marten (gemeenteambtenaar) op
Het Centraal Planbureau zou onafhankelijk zijn maar maakt gewoon deel uit van het ministerie van Economische zaken. In hoeverre is die onafhankelijkheid dan eigenlijk gegarandeerd?
Door Querty op
Opnieuw een bewijs dat je de voorspellingen van het Centraal Planbureau (een door PvdA-ers geleid clubje) volstrekt niet serieus moet nemen. Ze zitten er altijd falikant naast. Weet u nog: In 2008 voorspelde het CPB een economische groei van 2,5%. Het werd een verlies van - 5,5%.

Overigens elders doen de planbureaus het net zo beroerd. In het VK voorspelde men een komst van 12.000 Polen; het werden er meer dan 1 miljoen.

Jan met de Pet heeft dit allemaal zien aankomen. Maar de Haagse bestuurselite en de Amsterdamse grachtengordelkak halen daar hun neus voor op: Populisme was dat, onderbuiken noem zo maar op. Zo gaan VVD, PvdA, GroenLinks en D66 om met de gevoelens van een groot deel van het Nederlandse volk.

Alleen PVV, CDA en SP hebben zich kritisch opgesteld bij het openen van de grenzen voor Oostblokkers. Wellicht dat zij de toekomstige regering van NL kunnen gaan vormen?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
In 2004 was de grote pro-Europeaan Laurens Jan Brinkhorst minister van economische zaken. Hij verzekerde ons dat het niet zo', vaart zou lopen met de toestroom van Oost-europese migranten, waar ieder weldenkend mens op zijn klompen kon aanvolen dat dit uit de klauwen zou gaan lopen. Ik vraag me alleen af heeft hij ons destijds bewust misleid of was hij alleen maar naief. Hoe dan ook het is het zoveelse voorbeeld van de "zegeningen" van de Europese Unie. Hoe lang accepteren we dit nog?
Door Jan (ambtenaar) op
Weer het zoveelste staaltje van je kop in het zand steken en achteraf roepen dat je het niet had verwacht. Iedere weldenkende Nederlander wist vooraf al dat er veel meer mensen naar Nederland zouden komen dan was voorspeld. Alleen Politiek den haag kan zoiets niet voorzien. Dat gaat helaas al jaren zo en zal helaas ook wel zo blijven. Net zolang als de zakkenvullers er zullen zitten. En hat gaat van het invoeren van de Euro, toelating van landen tot en met het verstrekken van foute informatie over leningen aan Griekenland.
Door Sjaak (IT Engineer) op
Het was al bekend dat dit zou gebeuren, maar de bestuurders luisteren niet naar de gewone burger en dat geeft altijd opeens een verbazing bij de bestuurders. En zo gaat het altijd. Door deze houding is ook de niet op te lossen financiele crisis begonnen.
Door johannes (adviseur) op
Voor alle duidelijkheid aan de heer Ploeger, ook eu-arbeidsmigranten verdringen Nederlanders die (nog) niet deelnemen aan het arbeidsproces.Het probleem is dat deze europeanen voor een aanzienlijk lager loon willen werken dan deze nederlanders.Voor werkgevers snijdt het mens aan 2 kanten, hij geeft minder geld uit aan personele kosten en wordt gelijktijdig concurerender omdat zijn tarief lager kan zijn.
Dat er meer arbeidsmigranten zijn dan voorspelt, is overigens in de dagelijkse praktijk wel duidelijk gelet op het aantal voertuigen op de weg met een Oost-europees kenteken.
Door Peter Ploeger, (medewerker Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven) op
Voor de duidelijkheid het volgende:
EU burgers, dus ook Polen enz. behoeven geen tewerkstellingsvergunning om hier te werken. Roemenen en Bulgaren zijn hiervan tot 2014 uitgezonderd.
Bij de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning moet de werkgever aantonen dat er geen andere werknemers zijn die de vakature kunnen vervullen. Die andere werknemer is iemand die of in Nederland woont of een EU burger.
Per 1 juli jl is het beleid tot afgifte van een tewerkstellingsvergunning verscherpt, maar dit geldt dus alleen voor mogelijke a.s. werknemers van buiten de EU.
De Minister koppelt voordurend deze maatregel aan de aanwezigheid van werkzame EU burgers in Nederland.
Maar het een heeft niets met het ander te maken. EU burgers zijn dus geen concurrenten van de mensen die in Nederland " aan de kant staan"".
Het is maar dat u het weet.