Advertentie
sociaal / Nieuws

Time-out voor verwarde personen

Verwarde personen die een gevaar voor zichzelf of anderen kunnen zijn, kunnen drie dagen worden geobserveerd. Tijdens die zogeheten time-out wordt bekeken hoe deze mensen met een psychische stoornis het beste geholpen kunnen worden. Na contact met onder meer familie en naasten kan dan alsnog worden besloten dat zij gedwongen hulp krijgen.

07 juli 2016

Verwarde personen die een gevaar voor zichzelf of anderen kunnen zijn, kunnen drie dagen worden geobserveerd. Tijdens die zogeheten time-out wordt bekeken hoe deze mensen met een psychische stoornis het beste geholpen kunnen worden. Na contact met onder meer familie en naasten kan dan alsnog worden besloten dat zij gedwongen hulp krijgen.

Beter in te schatten
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kondigen deze nieuwe maatregel voor de verplichte behandeling van patiënten met een psychische stoornis donderdag aan. Schippers wil de wet op dit punt nog wat aanscherpen om beter te kunnen inspelen op bijvoorbeeld meldingen over een gevaarlijk familielid. Voor een verplichte behandeling moet er onmiddellijk gevaar dreigen door de psychische stoornis. Nu is het nog zo dat er geen opname volgt als iemand dat gevaarlijke gedrag weet te verhullen tijdens het gesprek met de psychiater. De situatie is beter in te schatten door iemand drie dagen gade te slaan en ondertussen ook informatie in te winnen bij andere instanties, denkt het kabinet.
 

Verwarde mensen
Na de zaak van Bart van U., de man die is veroordeeld voor het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus, zijn afspraken gemaakt om de zorg voor en opvang van verwarde mensen te verbeteren. Volgens de commissie-Hoekstra die deze zaak bekeek, falen politie, Openbaar Ministerie en geestelijke gezondheidszorg (ggz) bij het inschatten van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Sindsdien is duidelijker afgesproken welke rol gemeenten, justitie, politie en geestelijke gezondheidszorg hierin hebben.

Verbijsterd
Het Landelijk Platform GGz (LPGGz) is verbijsterd over het plan van Schippers. Volgens het platform zoekt Schippers de grenzen van de rechtsstaat op om lastige burgers te kunnen opsluiten. 'De maatregel nodigt uit tot willekeurige detentie van niet alleen mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar van alle burgers in Nederland', aldus het LPGGz. 'Bovendien lost het instellen van een observatiemaatregel de problemen van verwarde mensen op straat niet op.' (ANP)

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Ik ben het voor de verandering eens met de GGZ-sector. Dit is een vrijbrief om mensen zonder enige aanklacht op te sluiten. Zodra je wordt bestempeld tot verward persoon (door wie? volgens welke definities?) ben je dus vogelvrij.



Bovendien: risico-regelreflex. 1 incident en iedereen weer afstraffen cq. miljoenen uitgeven aan extra maatregelen. Rijk, tweede kamer: hou er mee op.



Juristen, kom er maar in.
Van Geenen / ambtenaar
Zou de minister ook deze maatregel hebben genomen indien er een ander slachtoffer was geweest, iemand die nooit minister was?
Corine / Politie adviseur
Uitstekende maatregel. Dit is waar de praktijk van niet-psychiatrische hulpverlener al jaren om roept. Het is niet simpelweg om lastige mensen te weten maar wel om psychisch problematische gevallen die schreeuwen om hulp, maar net op het moment van de beoordeling geen levensgroot gevaar zijn, eindelijk eens beter te kunnen beoordelen en daarop passende hulp te bieden.

En als ik het goed lees, volgt daarna pas eventueel verplichte behandeling. Dit lijkt mij een heel proportionele en behoorlijke tussenstap. Het is juist menswaardig om tijd te nemen voor een zorgvuldige inschatting in plaats van iemand, evenals de omgeving, telkens geen echte hulp te bieden en in de kou te laten staan.
secretaris / secretaris
@Van Geenen: bingo. @Alfred: inderdaad.

Citaat: "Nu is het nog zo dat er geen opname volgt als iemand dat gevaarlijke gedrag weet te verhullen tijdens het gesprek met de psychiater." Kafka in de polder. Hoezo normaal? Niks daarvan, hij weet alleen heel sluw gevaarlijk gedrag te verhullen. Weer een stukje markt van welzijn en geluk gaat open. Maar het is de zoveelste bouwsteen voor de politiestaat. Daar hoort altijd ook gezindheidspolitiek bij. Gevaarlijk gedrag? Neem die Schippers maar eens in observatie.
Jeannette
Zolang er niet ingegaan kan worden op smeekbedes van mensen die naast de verwarde persoon staan en waarschuwen dat het fout kan gaan, lijkt het me een wenselijke maatregel. Ik heb liever dat iemand 3 dagen onterecht in observatie zit, dan weer een volgend slachtoffer. Het zal je kind, man, vrouw, ouder enz. maar zijn die getroffen wordt. Maar dan wel als tijdelijke maatregel. En dan nu als de wiedeweerga hard aan de slag gaan om weer de zorg te bieden die mensen met psychische problemen nodig hebben.
Delo / Rechter
Steeds meer mensen die niet geheel in de pas lopen en dat doe je al gauw niet in de ogen van het Politieke establis-ment worden gewoon weg in GGZ instellingen opgesloten. Het gros van de Psychiaters uit zonde ringen daar gelaten draaien er hun hand niet voor om m.b.v. valsheid in geschrifte die drie dagen voor onbepaalde tijd op te rekken.



Op bezoek bij waxinelicht Erwin Lensink in gesloten -GGZ-zelfmoord- afdeling (video). Deel 2

http://nicovandenham2.blogspot.nl/2016/07/nico-v …
Niels / Ambtenaar
Ik vind het erg lastig om hier een mening over te vormen. Wel wil ik ter nuancering inbrengen dat het niet gaat om opsluiting, maar om observatie. Laat dat duidelijk zijn!
Max
Rechter Delo u bent geweldig en zeer rechtvaardig.

Wat fijn dat u daar zo over denkt en voor deze mensen op komt. Want de ggz dat zijn echte valse rotzakken die op geld en status uit zijn en dit is nog maar zacht uitgedrukt. En verwardheid kan tijdelijk zijn ( door xtc of drank ) maar toch door de ggz blijvend gemaakt kan worden.De ggz heeft een grote invloed op het kabinet.
Ernst
De ggz ziet in heel veel mensen een Bart van U schuilen zelfs al in kleine schattige peutertjes denken ze kenmerken van een mogelijk exemplaar waar te nemen.

Kees Takkenkamp
De igz moet hier bij aanwezig zijn en ook op zijn minst een jurist deze mensen hebben rechten !

De ggz moet in observatie om naar hun psychische gedrag te kijken.Daar zit het echte foute spul en minister Schippers valt me zwaar tegen door deze onmenselijke stunt.
Gert-Jan van Diemen
Een dikke vette fantastische grote pluim voor de LPGGZ !

We gaan helemaal de verkeerde kant op in dit land met de ggz..

Dat criminele tuig mag alles hier sluit die viezerikken maar op die daar tussen zitten in de oggz want die zijn heel wat gewend in dat werk maar het mag van veiligheid en justitie.
Jorik
De ggz gaat een gevaar vormen voor de samenleving waar geen mensenrechten meer zijn.
G. van Dorkum
Dit heeft grote nadelige gevolgen voor de hele ggz sector als je zo minderwaardig met mensen omspringt je raakt er ook gehandicapten, ouderen en kinderen mee stop ze maar weg vol met medicijnen en behandel ze maar zoals je wilt is de boodschap.De ggz heeft dit hele land bezet.
E.L.
'De maatregel nodigt uit tot willekeurige detentie van niet alleen mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar van alle burgers in Nederland', aldus het LPGGz.





Wel zo eerlijk dat met die nieuwe maatregel niet alleen mensen met een psychische kwetsbaarheid nu de kans lopen om vastgezet te worden, maar IEDEREEN.



Anders zou het wel eens naar discriminatie kunnen rieken.
Marcel de Bruin
De ggz maakt de dienst uit in dit land en de ministers zijn hun personeel. Oh ja voor dat ik het vergeet heeft u nog 100 miljoen voor ons kabinet ? We hebben personeelstekort er moet een nog grotere samenwerking komen zo dat de burger geen enkele kans ziet om in vrijheid te leven we volgen ze op de voet totdat ze volkomen uitgeschakeld zijn want dan zijn wij pas tevreden.

Het enige verschil tussen Hitler en de ggz is het uniform dat van kleur verschilt want die zelfde kant gaan we echt op en de snor natuurlijk.

Vooral doorgaan zo.
Edward van Maren
De ggz heeft een vrijbrief van de overheid. De inschatting is dat 80% van de bevolking in de toekomst aan een paranoide stoornis zal lijden en de overheid gelooft dit natuurlijk.De onschuldige ggz schatjes doen alles uit liefde en bezorgdheid voor de mens.Het is echt waar hoor.Een zielige gezichtsuitdrukking kun je aanleren en psychische charmante manipulatie ook dit zit gewoon standaard in de opleiding.
Adrie Jongsma
De overheid moet het criminele aspect binnen de ggz wel doorzien,handhaven en afstraffen want van de meewerkende partijen valt niets meer te verwachten wat enigzins nog op integriteit lijkt dat is ons wel duidelijk geworden.
E.L.
@Edward van Maren



Als normaal functionerende mensen bang zijn dat ze met deze nieuwe maatregel als 'verward' beschouwd gaan worden en vrezen vastgezet te worden, ZIJN natuurlijk ook wel een beetje paranoïde.. ;)

De ggz heeft een vrijbrief van de overheid. De inschatting is dat 80% van de bevolking in de toekomst aan een paranoide stoornis zal lijden en de overheid gelooft dit natuurlijk.De onschuldige ggz schatjes doen alles uit liefde en bezorgdheid voor de mens.Het is echt waar hoor.Een zielige gezichtsuitdrukking kun je aanleren en psychische charmante manipulatie ook dit zit gewoon standaard in de opleiding.
E.L.
Correctie:



@Edward van Maren

Als normaal functionerende mensen bang zijn dat ze met deze nieuwe maatregel als 'verward' beschouwd gaan worden en vrezen dat ze vastgezet gaan worden, ZIJN ze natuurlijk ook wel een beetje paranoïde.. ;)
Rene Verstraaten
Laten we het criminele machtsmisbruik imago van de ggz maar niet onderschatten.Valsheid in geschrifte,medicatie bij de gezonde mens, vernietiging bewijs materiaal, verkrachtingen, mishandeling,en bedreigingen na klachten.De ggz is altijd multi inzetbaar geweest niet alleen bij verwarde personen.

Ze lopen nou vrij rond.



Rutger
Dhr. Edward van Maren heeft volstrekt gelijk.

De oggz mag iedere burger bezoeken,volgen of natrekken.Als ze met een groot team samen aan de slag gaan dan maak je van de geestelijk gezonde stabiele succesvolle sterke mens een zielig overblijfseltje. Die methodieken mogen nu vrij toegepast worden.De ggz was het niet en het slachtoffer is paranoide want de ggz doet zoiets niet en voor de omgeving valt het niet op.Dit is diepe materie waar inderdaad iedere burger slachtoffer van kan worden ook E.L. Ook bij sexueel misbruik is dit handig.Dit is toch echt de harde realiteit van toen en nu voor inderdaad echt iedere burger.
Michael
Een heel rustig persoon die nooit boos wordt kun je door hem machteloos te maken agressief laten worden.

De overheid kijkt hier nooit naar.Toch wordt hier wel degelijk gebruik van gemaakt door de ggz zelf of op verzoek van iemand.
Rogier van Dam
Hoe groter de teams zijn hoe onverstandiger het geheel is.De zelfmoorden zijn de schuld van de teams omdat ze over de schreef mogen gaan en geen verantwoording kennen.Je hoeft als team nergens moeite voor te doen je niet te verdiepen in iemand en geen respect te tonen voor de ander want als team ben je de baas over iemand.
joop
met deze maatregel kan men dus lastige ongewenste mensen met of zonder psygische ziekten , op laten nemen in een van de staats krankzinnige instellingen .

heet nu ggz omdat dat beter klinkt .
Michiel
Als je de time-out verwarde personen op de politiek zou loslaten dan zouden er heel wat zeteltjes leeg blijven ...als er ergens verwarde personen rondlopen is het daar wel...
Robert Klaassen
De ministers moeten niet altijd alles maar klakkeloos aannemen van de ggz en eerst meer kennis op doen.
Advertentie