of 59082 LinkedIn

'Tilburgse chroom-6 slachtoffers krijgen 7000 euro'

Het Tilburgse gemeentebestuur wil alle 800 bijstandsgerechtigden die mogelijk aan chroom-6 zijn blootgesteld bij het re-integratietraject tROM een tegemoetkoming van 7000 euro aanbieden. Voor alle componenten van de regeling samen hebben de gemeente, NS-Nedtrain en het Spoorwegmuseum tien miljoen euro vrijgemaakt.

Het Tilburgse gemeentebestuur wil alle 800 bijstandsgerechtigden die mogelijk aan chroom-6 zijn blootgesteld bij het re-integratietraject tROM een tegemoetkoming van 7000 euro aanbieden. Voor alle componenten van de regeling samen hebben de gemeente, NS-Nedtrain en het Spoorwegmuseum tien miljoen euro vrijgemaakt.

Tegemoetkoming zieken gemodelleerd naar Defensie-regeling

Wethouder Erik de Ridder presenteerde het collegevoorstel voor de schaderegeling. De 7000 euro waar alle betrokkenen recht op hebben, geldt als tegemoetkoming voor de gezondheidsrisico’s, de bejegening en de omstandigheden, lichtte De Ridder toe. Wie als gevolg van de blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6 ziek is geworden of nog ziek wordt, kan afhankelijk van het ziektebeeld aanspraak maken op een bedrag tussen de 5.000 en 40.000 euro. Die regeling is gemodelleerd naar de schaderegeling die het ministerie van Defensie trof met chroom-6-slachtoffers in een eerder schandaal.

 

Deskundigenpanel

Ook gaat de gemeente Tilburg een deskundigenpanel samenstellen dat schadeclaims – bijvoorbeeld misgelopen inkomsten uit arbeid – gaat beoordelen. Betrokkenen die het oneens zijn met hun regeling of zich willen beroepen op het aansprakelijkheidsrecht kunnen zich tot dit panel wenden om slepende procedures te voorkomen. Ook richt de gemeente Tilburg een steunpunt in voor de slachtoffers. Hoe dat vorm krijgt, wordt besloten in overleg met de betrokkenen, zegde De Ridder toe.

 

Geen belasting, geen korting of intrekking uitkering

‘Het kan en mag niet zo zijn dat de belastingdienst hier garen bij spint. Daarover willen wij afspraken gaan maken met andere overheden’, aldus De Ridder. Desgevraagd liet hij ook weten zoveel mogelijk rekening te willen houden met de eventuele uitkeringssituaties van betrokkenen, zodat zij niet te maken krijgen met kortingen op of intrekkingen van hun uitkering.  

 

Gemeente staat garant voor 5 miljoen

In totaal maken de drie betrokken partijen tien miljoen euro vrij voor de regeling, waarvan de gemeente voor de helft garant staat. ‘De tegemoetkoming kan nooit goed maken wat er in het verleden is gebeurd’, zei De Ridder. ‘Maar het laat zien dat wij onze verantwoordelijkheid serieus nemen.’ De Tilburgse gemeenteraad stemt op 18 februari over het voorstel.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hoe ouder ik wordt, hoe minder ik weet (Verdraai niet alles ambtenaren!) op
Het is nu nu eenmaal zo in NL dat wet en regelgeving verhinderen zo maar een verkoopkraampje te beginnen, overal is een vergunning/toestemming nodig.
Vanuit de WWB is het wettelijk niet mogelijk om als ondernemer te starten als je de wet 100% nakomt, tenzij de ambtenaar er van afwijkt en daarmee is je positie als werkwilleg ineens erg wankel en afhankelijk vd ambtenaar en dat laatste wil je niet met die ongeleide projectielen, die altijd voor eigen baan kiezen en de burger direct laten vallen bij calamiteiten.
Dus links alles afgrendelen, verplicht de overheid rechts, dmv de zorgplicht. En dit is wat de overheid doet terwijl de werklozen de schuld krijgen niet te willen werken. Bovendien blijkt telkens uit onderzoek dat het erg mee valt met de werkonwilligen, het zijn er slechts een paar % die echt niet willen en om daar nu miljoenen in te steken?
Door een grote groep mensen die al jaren op kosten van de samenleving Profiteerden van ons sociale stelsel (een grote groep mensen die al jaren op kosten van de samenleving Profiteerden van ons sociale stelsel) op
Ambtenaren gooien jaarlijks miljarden over de balk en dit al decennia, maak u daar druk over. Zie tv programma over de balk, breekijzer, consument tv, rambam, etc.

Zeg wijsneus met je kokerblik, lees eerst onderzoeksrapporten waaruit blijkt dat slecht een zeer laag percentage (4%)van de werklozen niet wil werken. Deze kosten wegen niet op tegen de verspilling door ambtenaren, dit is de waarheid.
Door Winterslag (Burger) op
Misschien dat men - alvorens te reageren - eens moet nadenken: een grote groep mensen die al jaren op kosten van de samenleving Profiteerden van ons sociale stelsel, moest om hun uitkering te behouden leren wat het is om te werken in. een tijd dat de banen voor het opscheppen lagen. Natuurlijk was het niet goed om hen bloot te stellen aan chroom 6, maar dat is nooit met opzet gebeurd. En de kans dat deze mensen daadwerkelijk ziek zijn geworden of zullen worden is eigenlijk maar hel klein. Toch krijgt iedereen 7000 euro van uw belastinggeld, ook als ze maar een dag fietsbanden hebben geplakt, een pallet uit elkaar hebben gehaald of een stapel servetten hebben gevouwen. Kortom, de gemeente geeft veel belastinggeld aan mensen die geen enkel risico hebben gelopen en nooit ziek zullen worden van chroom 6, maar anno 2019 nog nooit een dag hebben gewerkt of nog zullen werken!!!!
Door Socialdienst ambtnaren zijn ook hoofdelijk aansprakelijk! (kankerverwekkende anti-roestmiddel chroom-6 ) op
Mensen willens en wetens naar dwangarbeid zenden is strafbaar. Eigen verantwoording kunnen deze ambtenaren niet ontlopen men wist er van, zie interne rapportage. kankerverwekkende anti-roestmiddel chroom-6. De totale regeling gaat 10 miljoen euro kosten; de gemeente en NS betalen allebei de helft. De partijen willen niet spreken van smartengeld, maar van een tegemoetkoming. Zie ze draaien om er weer onderuit te komen.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Gratis advies: accepteer niets. Procedeer die gemeente naar de artikel 12 status!
Door Dit is een grof schandaal (Dwangarbeid bestaat nog steeds) op
Hoe kun je een burger meer beledigen? Kamp werkzaamheden laten verrichten met gifstoffen en dit onbeschermd.

Zet er de volgend keer maar van die pennelikkers neer, gaan die wat eerder met “pensioen”.

Dit is weer een de mentaliteit van een stront, wat we vaker tegenkomen in de omgang burger < > ambtenaren.

Bij de Provincie klotst het geld gvd tegen de plinten en werklozen afschepen met 7000 tot 40.00?

Burgers doorgaan met procederen, tot ze een fatsoenlijk bedrag betalen, het is ook nog eens belastinggeld dus haal zoveel mogelijk bij die ambtenaren weg terug naar de burger.