of 64740 LinkedIn

TIlburg verzet zich opnieuw tegen bijstandsbudget

Tilburg tekent bezwaar aan tegen het bijstandsbudget 2011 en het voorlopige budget 2012. Jaarlijks moet de gemeente zo´n 6,5 miljoen euro bijleggen.
1 reactie

De gemeente Tilburg tekent bezwaar aan tegen het door het ministerie opgelegde bijstandsbudget 2011 en het voorlopige budget 2012. Ieder jaar moet de gemeente zo´n 6,5 miljoen euro uit eigen zak bijleggen aan de betaling van bijstandsuitkeringen. ´Je zou het haast onbehoorlijk bestuur noemen´, aldus een strijdvaardige Jan Hamming, wethouder Armoedebeleid.

Draagvlak

Vorig jaar tekende Tilburg ook al bezwaar aan. Toen ging het over het budget 2010 en het voorlopige budget 2011. Maar dat bezwaar werd door het ministerie afgewezen. ´We zouden volgens het ministerie onvoldoende draagvlak hebben gehad in het land´, aldus Hamming. Als dat al het geval was, dan is dat draagvlak er nu in ieder geval wel, vindt hij. ´Vanuit de VNG, Divosa, de G32 en de G4 wordt onze actie ondersteund´, vertelt hij. ´Die hebben ook oproepen gedaan bezwaar te maken.´

 

Rechter

Tilburg heeft dan ook hoger beroep aangetekend tegen de vaststelling van het bijstandsbudget door het ministerie. De rechter gaat zich daar nu over buigen. De verwachting is dat tegen de zomer van 2012 daar een uitspraak over komt. Overigens trekt Tilburg in de strijd samen op met de sociale diensten van Waalwijk, Heusden en Loon op Zand.

 

Te weinig geld

Hoeveel bezwaren er precies ingediend zijn voor zowel de vorige als de huidige bijstandsbudgetten, is Hamming  niet helemaal duidelijk. Ook de VNG laat weten daar geen kijk op te hebben. Maar zo´n 60 gemeenten hebben gereageerd op de bezwaren die Hamming en Tweede Kamerlid Hans Spekman (ook PvdA) naar voren hebben gebracht tegen de budgetten van het ministerie. ´Alle gemeenten hebben met deze problemen te maken', aldus Hamming. 'Want alle gemeenten krijgen feitelijk te weinig geld om de bijstandsuitkeringen te betalen en moeten dus uit eigen zak bijleggen. Ook gemeenteraadsfracties van VVD en CDA hebben hier bezwaren tegen.'

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
In tijden van hoogconjunctuur werkt het huidige systeem voordelig voor gemeenten en in tijden van laagconjunctuur kost het geld. Kortom: gemeenten kunnen natuurlijk zeuren over het systeem, maar is dat juist op dit (bezuinigings)moment wel terecht? Het feit dat sommige kamerleden zich voor dit karretje laten spannen vloeit louter voort uit politieke motieven. Zij realiseren zich kennelijk nog steeds niet dat Nederland voor een gigantische bezuinigingsoperatie staat.