Advertentie
sociaal / Nieuws

Tilburg blijft strijden tegen zorgfraude

De gemeente Tilburg gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het kort geding dat zorgaanbieder Blue-Care tegen de gemeente had aangespannen, en heeft gewonnen. De gemeente betaalt alsnog 70.000 euro aan openstaande rekeningen, zoals de rechter had gevonnist. Hiermee is de kous echter nog niet af. In een civiele procedure probeert de gemeente zes ton terug te vorderen bij de instelling.

31 juli 2020
fraude.jpg

De gemeente Tilburg gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het kort geding dat zorgaanbieder Blue-Care tegen de gemeente had aangespannen, en heeft gewonnen. De gemeente betaalt alsnog 70.000 euro aan openstaande rekeningen, zoals de rechter had gevonnist. Hiermee is de kous echter nog niet af. In een civiele procedure probeert de gemeente zes ton terug te vorderen bij de instelling.

Te veel gedeclareerd

Volgens de gemeente heeft Blue-Care in de periode 2016-2020 kwalitatief ondermaatse zorg verleend. Ook heeft de zorginstelling minder zorg verleend dan is gedeclareerd. Dit kwam naar voren uit onderzoek van de gemeente en de GGD over de periode 2016-2020. Daarop heeft het college besloten dat pgb-houders vanaf 1 maart 2020 geen zorg meer mogen inkopen bij Blue-Care. Blue-Care is een stichting voor begeleid wonen voor jongeren. Daarop ‘bevroor’ de gemeente de openstaande declaraties van januari tot maart.

 

Ondermaats

Dat had de gemeente niet mogen doen, concludeerde de rechter, omdat de gemeente over die periode niet kan bewijzen dat ook toen kwalitatief ondermaatse en te weinig zorg is geleverd. De gemeente heeft inmiddels de 70.000 euro vrijgegeven, zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. De strijd is daarmee niet gestreden. De civiele rechtszaak die de gemeente tegen Blue-Care heeft aangespannen, speelt waarschijnlijk dit najaar. Het is de tweede keer dat de gemeente via een civiele procedure geld probeert terug te vorderen bij een frauderende zorginstelling. Vorig jaar gebeurde dat bij een andere zorgorganisatie, CoJoTo. Het is toen gelukt om 455.000 euro terug te vorderen.

 

Zorgcowboys

Makkelijk is het niet, om fraude op te sporen en aan te pakken, stelt de woordvoerder. Wet- en regelgeving maakt het gemeenten niet makkelijk. Het toezicht op zorgaanbieders is daarnaast een vrije nieuwe tak van sport voor gemeenten. Tilburg is wel een van de weinige gemeenten die vol inzet op de aanpak van ‘zorgcowboys’, aldus de woordvoerder. Jaarlijks worden, na signalen, zo’n drie tot vijf grote onderzoeken uitgevoerd. ‘Er zijn heel veel aanbieders actief in onze gemeenten. Het overgrote deel levert goede zorg’, benadrukt ze. ‘Er zijn echter aanbieders die niet de juiste zorg op de juiste plek leveren. Soms heeft dit te maken met de kwaliteit van zorg, in andere gevallen met zorggelden die niet goed terechtkomen.’

 

Opmerkelijke winsten

Binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft wordt gestuurd op ‘kwalitatief goede en rechtmatige besteding van zorggelden’, aldus de woordvoerder. Zo wordt een schakelteam ingezet bij de toegang, dat meekijkt bij de (her)indicering van zorg. Ook wordt de personele capaciteit voor toezicht en handhaving uitgebreid. Daardoor kan er meer onderzoek naar de kwaliteit van zorg en de rechtmatigheid van de zorggelden worden gedaan. De gemeente gaat in gesprek met zorgverleners die opmerkelijke of afwijkende winsten maken. Ook wordt een inkoopstrategie ontwikkeld, waarbij meer kan worden gestuurd op kwaliteit en rechtmatigheid.

 

Topje van de ijsberg

De omvang van zorgfraude in Nederland is lastig in te schatten, stelde het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) eerder dit jaar in Binnenlands Bestuur. Op basis van onderzoek werd geschat dat er jaarlijks 100 miljoen euro wordt gefraudeerd bij begeleid en beschermd wonen binnen de Wmo en de Wet langdurige zorg. Dat is waarschijnlijk een onderschatting, en begeleid en beschermd wonen is maar een klein onderdeel van de zorg. De ontdekte zorgfraude is een topje van de ijsberg, vreest het IKZ.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie