Advertentie
sociaal / Nieuws

Tienduizenden minima raken kortingspas kwijt

Het strengere armoedebeleid van het kabinet leidt er toe dat enkele tienduizenden minima geen recht meer hebben op kortingspassen voor onder andere sportclubs en musea.

22 oktober 2012

Tienduizenden huishoudens met een laag inkomen raken hun kortingspas kwijt, die hun onder meer recht geeft om met korting naar bijvoorbeeld sportclubs, musea en dergelijke te gaan. Dat blijkt maandagochtend uit een rondgang van de Volkskrant.

Armoedebeleid kabinet
De minima moeten hun pas inleveren door een strengere grens aan het armoedebeleid, ingesteld door het kabinet-Rutte. Voorheen hadden mensen met een inkomen van 130 procent van het bijstandniveau recht op de pas. Die grens is naar beneden bijgesteld en ligt nu op 110 procent. Het kabinet vindt dat de passen de prikkel wegnemen om te gaan werken.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jean-Paul Biever
Is ook rekening gehouden met het effect op betaalbaarheid van sportieve activiteiten voor kinderen van mensen die het niet zo ruim hebben? Ik zag bij de zwemlessen veel met name allochtone kinderen die met de kortingskaart zwommen, en nu bij de judoklassen van de fitness ook. De kortingskaart lijkt mij afgeleid belangrijk voor gezondheidsdoelen en bestrijding van overgewicht.
Bolhuis
We hebben het hier toch juist over mensen die wel werken.. Hoezo prikkel wegnemen. Gooi dan die pas er helemaal uit ipv dat je hem niet meer beschikbaar maakt voor mensen die op 130% van het bijstandsniveau zitten. Dit gaat nergens over. Btw. Ik ben in ieder geval tegen een dergelijke pas.
Esther / medewerker
Deze ondersteuning geld alleen voor een aantal steden. Zou dit niet landelijk geregeld moeten worden als deze ondersteuning nodig is?
Matthijs
Ja, laten we vooral er voor zorgen dat kinderen in de laagste inkomensgroepen geen ontwikkeling meer krijgen door musea of een slechtere gezondheid krijgen door dat ze niet meer sporten. Vast een heel erg kostenefficiente maatregel. Bij mag ik over 10 jaar de rekening neerleggen?
Advertentie