Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Terugvalscenario’ in werking voor pgb na ontbreken gegevens

Om te voorkomen dat tienduizenden mensen hun persoonsgebonden budget (pgb) niet op tijd ontvangen, heeft de SVB een ‘terugvalscenario’ in werking gesteld. Dit houdt in dat het pgb wel uitbetaald wordt – ook als alle formulieren daarvoor nog niet binnen zijn - en de controle achteraf geschiedt.

16 januari 2015

Fraude tegengaan
Vanaf 1 januari ontvangen mensen die recht hebben op een pgb dat niet meer zelf op hun bankrekening. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert nu het budget en betaalt van daaruit de zorgverlener. Dit systeem is ingevoerd om fraude met het pgb tegen te gaan. Maar om de uitbetaling goed te laten verlopen, heeft de SVB gegevens nodig. De cliënt moet de zorgovereenkomst(en) aan de SVB sturen en gemeenten moeten het toekenningsbericht leveren.


68 gemeenten te laat
Maandag werd bekend dat 68 gemeenten te laat zijn met het aanleveren van dat toekenningsbericht. In december was al naar buiten gekomen dat zo’n 10 procent van de pgb-houders zich nog niet gemeld had. Hoe die cijfers nu precies liggen, is niet bekend. Om te voorkomen dat mensen geen geld krijgen en daardoor in de problemen raken, heeft het ministerie van VWS nu besloten het terugvalscenario in werking te laten treden.

Geen handtekening

‘In overleg met VWS, de gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland is besloten dat we toch tot uitbetaling overgaan’, aldus een woordvoerder van de SVB. ‘Dat gaat zowel om een groep waarvan de gegevens niet compleet zijn, bijvoorbeeld omdat er een handtekening ontbreekt, als om de groep waarvoor de gemeenten het toekenningsbericht nog niet aangeleverd hebben. Vanaf 27 januari gaan we dan toch betalen, want de continuïteit van zorg heeft nu voorrang.’ Naast het terugvalscenario is de SVB ook bezig om de ontbrekende gegevens en papieren alsnog zo snel mogelijk in huis te krijgen.

Bottleneck niet bij SVB
Berichten als zou de bottleneck bij de SVB zelf ligt, spreekt de woordvoerder tegen. ‘Nee, dat is niet wat er nu speelt. Natuurlijk is het een hele grote operatie voor ons, voor VWS en voor de gemeenten. Er wordt heel hard aan gewerkt om de gegevens zo snel mogelijk op orde te hebben zodat we de budgetten normaal kunnen uitkeren. Daar hebben we extra capaciteit voor ingezet.’

Geen onrust zaaien
De VNG wil niet zeggen hoeveel gemeenten nu nog steeds de ontbrekende documenten niet aangeleverd hebben en wat daar de redenen voor zijn. ‘Daar willen we nu niet op ingaan, want daar ligt de prioriteit niet’, aldus een woordvoerder. ‘We willen geen onrust zaaien. We zijn samen met de SVB en het ministerie druk bezig plan B uit te voeren zodat er continuïteit is en er uitbetaald wordt. Dat is voor ons van groter belang dan ingaan op de vraag hoe het kan.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Simone Matthijs / Zorgverlener
Noodscenario? Nijs van gemerkt. Ondanks dat alle gegevens over mij bekend zijn bij de SVB, zorgovereenkomsten, vast maandloon etc. word ik NIET uitbetaald, er is hier thuis een noodsituatie ja.Vaste lasten kan ik niet meer betalen en ik kan geen glutenvrije producten meer kopen voor mijn zoon met Coeliakie. Gisteren kon ik de SVB voor het eerst telefonisch bereiken. Maar ik werd afgescheept, ze mochten mij geen informatie geven, alleen aan de vertegenwoordiger van de PGB's. Ze konden mij wel vertellen of er een betaling was gedaan, ja dat kan ik zelf ook zien op de Rabobank App. Daar staat een dik min bedrag, dus er is geen betaling gedaan. Die van Rijn moet per direct aftreden, niet geschikt voor zijn functie. Laat burgers mooi in de kou staan.
Advertentie