of 60220 LinkedIn

Ter Apel krijgt weer volwaardig politiebureau

Politiechef Gery Veldhuis van Eenheid Noord-Nederland heeft woensdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad van Westerwolde voor de gang van zaken rond het plotse afschalen van het politiebureau in Ter Apel. Hij verwacht dat daar ‘op zeer korte termijn’ weer een volwaardig bureau zal zijn, vertelt burgemeester Jaap Velema (D66).

Politiechef Gery Veldhuis van Eenheid Noord-Nederland heeft woensdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad van Westerwolde voor de gang van zaken rond het plotse afschalen van het politiebureau in Ter Apel. Hij verwacht dat daar ‘op zeer korte termijn’ weer een volwaardig bureau zal zijn, vertelt burgemeester Jaap Velema (D66).

U was boos over het verdwijnen van het volwaardige politiebureau in Ter Apel. Wat heeft de aanwezigheid van politiechef Veldhuis bij de raadsvergadering van gisteravond opgeleverd?
‘De reden voor mijn boosheid was dat het huidige kantoor als was afgeschaald, om Arbo-technische redenen, voor erover overleg kon plaatsvinden. Naar mijn smaak en die van de gemeenteraad was dat de verkeerde volgorde der dingen, zeker als je beseft dat in 2017 de toenmalig politiechef juist vergaande toezeggingen had gedaan over het handhaven van het bureau.’

Welke toezeggingen heeft Veldhuis gedaan?
‘Hij heeft een toelichting gegeven en zijn excuses aangeboden: het had niet op deze wijze gemoeten. Het kantoor op de huidige of op een andere locatie in Ter Apel zal weer worden opgeschaald naar een volwaardig politiebureau. Hij erkende dat Ter Apel, gezien zijn bijzondere positie die setting ook verdient. Het is logisch dat daarmee wordt afgeweken van het huisvestingsbeleid van de politie. Ter Apel is in politiejargon een ‘special’, het heeft een aparte status. Alleen: bij het bevragen vanuit de raad liet hij nog onduidelijkheid bestaan over de daadwerkelijke invulling. Daar was enige aarzeling. Wij hadden gemeend dat hij daar ruimhartig ‘ja’ op had kunnen zeggen. Naderhand heeft hij nog wel gezegd dat er een intentie is om er met elkaar uit te komen. Hoe, dat moet nog bepaald worden.’

Daadwerkelijke invulling. Waar moet ik dan aan denken?
Het basisteam Oost-Groningen kent drie clusters. Westerwolde is een zelfstandig cluster. In 2017 is de toezegging gedaan dat Ter Apel de uitvalsbasis is: in directe nabijheid van het aanmeldcentrum. Die toezegging is nu weer gedaan, omdat ik dat heb geëist.’

Wat gaat er nu verder gebeuren?
‘De politiechef heeft de toezegging gedaan dat het snel tot resultaat zal leiden. De opdracht van de gemeenteraad is dat hij op zeer korte termijn het gesprek aangaat. Voorlopig is het bureau nog niet volwaardig, maar hij heeft wel gezegd dat er op zeer korte termijn invulling aan zal worden gegeven.’

Verder stond ook het handhaven van de zogenoemde asielbus tussen het aanmeldcentrum in Ter Apel en Emmen op de agenda. Klopt het dat Den Haag wordt verzocht er een vaste buslijn van te maken?
‘We hadden sinds mei een aparte pendelbus, betaald door het rijk. Dat was in het kader van een pilot, omdat vooral ‘veiligelanders’ overlast veroorzaakten op de reguliere buslijn 73. Qbuzz en het ministerie hebben bepaald dat de pendelbus niet wordt voortgezet vanaf 15 december. Alternatief is voortzetting van de pilot in een andere vorm. Aangezien er geen overlast en onrust meer is op lijn 73 vindt de raad dit een bijzonder besluit. De pilot was succesvol, dus laten we ermee voortgaan. Maar het besluit was al genomen. De raad zegt nu: bezin u op de zaak. Ga voort met pendelbus. Als er straks weer overlast is, dan gaan we ervan uit dat Qbuzz en het ministerie hun verantwoordelijkheid nemen en teruggaan naar de oorspronkelijke pilot-opzet. We hebben dit ook al onder de aandacht van de staatssecretaris gebracht, maar hebben daarop nog geen reactie ontvangen.’

Intussen is Amsterdam bezorgd over de criminele asielzoekers die vanuit Ter Apel de hoofdstad onveilig maken. Vandaag is er een spoeddebat over. Wat vindt u daarvan?
‘Bijzonder dat ze uit Ter Apel komen. Alsof het hier Centre Parcs is en ze even een uitje maken. Ik denk dat hier enige verwarring over is. Iedereen die zich bij het aanmeldcentrum inschrijft, krijgt als adres: Ter Apelervenen 4, Westerwolde. Maar men verblijft hier maar heel even. Ik weet dus niet zo goed wat ik hiermee moet. Ze komen oorspronkelijk hiervandaan. Dat staat in de papieren. Maar dat betekent niet dat ze er nog steeds zitten. En er zitten zeker geen 750 ‘veiligelanders’ in Ter Apel.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rekenaar (Medewerker) op
Dit artikel bewijst eens te meer hoe ver we afgedwaald zijn met overzichtsgegevens en het handhaven van
de regels die we zelf opgesteld hebben.
Volgens Amsterdam komen de 750 overlast gevende veiligelanders uit Ter Apel.
Maar daar zijn ze nu dus niet meer. Weet iemand waar ze dan wel verblijven? En weet iemand of er nog een - kansloze - asielaanvraag voor deze veiligelanders loopt? Weet iemand of er deze personen al in een uitzettingsprocedure zitten?
Waarom zitten ze niet vast wanneer ze bij voorbaat kansloos zijn en overlast veroorzaken?
Hoe kan het en komt het dat de thuis- en daklozenopvang steeds maar weer opgezadeld wordt door deze criminele figuren en dat er steeds maar weer nieuwe pilots komen om hen een menswaardig onderdak te verstrekken terwijl ze alleen maar ellende veroorzaken. Wie haalt het in zijn hoofd om een extra gesubsidieerde bus in te zetten als "beloning" voor overlastgevers in plaats van te handhaven op overlast?Hoe kan dat allemaal - wie verzint dit?
De ellende is dat de boodschap inmiddels voor iedereen - en met name voor de groep die hier nergens aanspraak op kan en mag maken - duidelijk is.
Gewoon lekker doorgaan om overal de boel te verzieken. Dan krijg je heel snel een status aparte met allerlei privileges zodat de werkelijke ellende uit beeld blijft.
De veroorzakers van overlast hebben de boodschap van deze aanpak het beste begrepen: de brave burger en de brave asielzoeker die rekening houdt met anderen is een knappe stommeling!

Wie pakt er eens door en scheidt het kaf van het koren.