Advertentie
sociaal / Nieuws

Tempo nodig in aanpak verwarde personen

Gemeenten moeten meer werk maken van de aanpak verwarde personen. Dat stelt het Schakelteam Personen met verward gedrag in het vanmiddag verschenen Tussenbericht ‘Weerbarstige werkelijkheid’.

11 april 2018

Nog niet alle gemeenten verwachten op 1 oktober een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag te hebben gerealiseerd. Dat is wel verplicht. Op cruciale punten is versnelling nodig. Dat stelt het Schakelteam Personen met verward gedrag in het vanmiddag verschenen Tussenbericht ‘Weerbarstige werkelijkheid’. Het Schakelteam roept gemeenten op in hun coalitieakkoorden expliciet op te nemen dat deze groep mensen niet tussen wal en schip mag vallen en vooral in preventie te zullen investeren.

Borging ontbreekt

Een kwart van de 335 gemeenten geeft aan op 1 oktober een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag te hebben, zo blijkt uit het Tussenbericht. 65 procent denkt dat dit zal gaan lukken. Een op de tien gemeenten geeft aan dat dit niet het geval zal zijn. Het Schakelteam, onder voorzitterschap van Onno Hoes, waarschuwt voor het optimisme van een groot aantal gemeenten. ‘Op steeds meer plekken in het land ontstaan er goede initiatieven en groeit langzaam het besef dat zorg voor deze kwetsbare groep mensen een betere samenwerking vereist. Gemaakte plannen zijn helaas vaak nog niet vertaald naar de praktijk en/of structurele afspraken over borging en financiering ontbreken’, zo constateert het Schakelteam.

Vroegtijdige signalering

Het Schakelteam roept gemeenten op extra inspanningen en regie te plegen op onder meer het gebied van preventie en vroegtijdige signalering. Ook moet worden gewerkt aan een integrale persoonsgerichte aanpak voor mensen met verward gedrag. ‘Voor het realiseren van de plannen is echt een gedragsverandering nodig, die meer tijd vraagt dan we van tevoren hebben voorzien. De werkelijkheid is weerbarstig. Er is nog werk aan de winkel’, aldus het Tussenbericht.

Zorg- en veiligheidshuizen

Het Schakelteam adviseert verder de Veiligheidshuizen ‘in hoog tempo door te ontwikkelen naar Zorg- én Veiligheidshuizen. Hiermee wordt een overlegtafel gecreëerd waar complexe, soms zelfs vastgelopen casuïstiek (met of zonder veiligheidsaspect) besproken kan worden en waar regie en doorzettingskracht georganiseerd kan worden.’ Tevens moeten 24/7 niet acute meldpunten worden ingericht en een vangnet van professionals uit de zorg en ondersteuning die 24/7 bereikbaar en beschikbaar zijn in wijken en buurten voor vroegtijdige signalering en voorkomen van escalatie.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop
tja dat men mensen laat lopen ,die niet helemaal psygies of verstandelijk goed Snik zijn intreseert ,gemeenten ,en hulpverlening blijkbaar geen ,eene moer totdat het mis gaat er Gewonden of nog erger vallen diep triest dat men alleen oog heeft voor geld en opsluiten van zo n persoon .
Maarten
Het wemelt van de oggz,fact en aanjaagteams in de wijken er is een overvloed aan personeel maar bij de echte diepe verwarden..... die hulp willen .daar zijn ze niet daar weigeren ze te zijn. Geen tijd niet voldoende personeel en geen geld genoeg he ? Ze delen hun eigen beleidsvrije tijd in ze mogen zelf weten wat ze doen en bij wie ze willen vertoeven en na wilen trekken. De oggz heeft het leuk.

Ruud Grondel / wethouder
Curieus dat Hoes blijkbaar alleen naar de gemeentes wijst. Onze ervaring is dat wij het aardig op,orde hebben, maar dat ment name ontbreken van de verbinding met de psychiatrie het grote knelpunt is.
Advertentie