of 63966 LinkedIn

Tegenprestatie in bijstand wordt overal verplicht

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat bijstandsgerechtigden een werktraject, studie of  stage volgen. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.
4 reacties

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat bijstandsgerechtigden een studie, stage of werktraject volgen. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

Verlaging bijstand

Er wordt nu door gemeenten te verschillend omgegaan met de zogenoemde tegenprestatie. Bij sommige gemeenten wordt er nauwelijks op toegezien, andere gemeenten bieden bijstandsgerechtigden actief allerlei activiteiten aan. Weer anderen eisen een tegenprestatie, met mogelijke verlaging van de bijstand als stok achter de deur.

 

Voorstel D66

Met het vaststellen van de tegenprestatie in de wet geeft Van Ark gehoor aan een voorstel van D66-Kamerlid Rens Raemakers, gesteund door de andere coalitiepartijen. Raemakers pleit ervoor gemeenten te verplichten een "niet-vrijblijvend" aanbod te doen aan bijstandsontvangers.

 

Aanbod

Wat zo'n aanbod inhoudt, blijft nog wel aan de gemeenten, aldus Van Ark. Daarnaast hangt dat natuurlijk af van de persoonlijke situatie van de bijstandsgerechtigde. Ze praat de komende tijd met gemeenten over de verplichte tegenprestatie en of gemeenten mogelijk meer middelen nodig hebben om dit goed toe te passen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Meilink (gepensioneerd) op
Van Ark zou net als Klijnsma vervolgd moeten worden wegens schending van artikel 273f onder lid 2 W.v.S daar in de wet is opgenomen dat gedwongen of verplichte arbeid of diensten is verbod de participatiewet is niets anders dan het legaliseren van slavenarbeid
Door amina op
Hallo Frank, het zelfmoordpercentage in de bijstand is 7 tot 8 keer het landelijke gemiddelde
hoe zou het toch komen.
Door Frank op
Wat een naar bericht, blij dat ik er niets mee te maken heb maar er zijn al zoveel nare verhalen over dwangarbeid en dan krijg je zo'n verkeerde reactie op een onderzoeksrapport dat concludeert dat de participatie wetgeving niet functioneert, in plaats van bezinning en het te verbeteren gaat deze regering het nog verder verslechteren.

Tamara van Ark moet haar functie aanpassen naar werkzaam bij Asociale Zaken! Pfff

En dan te bedenken dat er meerdere personen zijn die al in uitzichtloze situaties zaten die volgens nieuwsberichten de gaskraan aan zetten om zelfmoord te plegen nadat ze door deze DDR wetgeving te maken kregen met buitensporig hoge en onmogelijk in te halen boetes en sancties, terwijl deze personen aantoonbaar arm zijn want met een paar duizend euro spaargeld of vermogen heb je al geen recht op bijstand, maar goed deze arme slachtoffers van die walgelijke en maatschappelijk onverantwoordelijke beleid worden hiermee nog verder de wanhoop in gedwongen.

Hoeveel doden / zelfmoorden zouden ingecalculleerd zijn door dit zootje gewetenloze vvd, cda, pvda, d66 en sgp tuig. Maar zo oneerlijk hard als ze zijn voor de aller armste mensen (vaak in de bijstand) zo poeslief zijn ze voor de failissements frauders en voor de libor frauderende bankiers, en voor de kradietcrisis veroorzakende banken, die werden gered voor miljarden maar ohhjee je zou maar eens 800 euro per maand moeten betalen aan een arm iemand en er niks aan over houden. Walgelijk kortzichtig en asociaal
Door Piet op
Ooit bij de sociale dienst begonnen, niet in de uitvoering kennelijk...
Begrijp nu helemaal waarom ze daarna iets anders is gaan doen.