of 64120 LinkedIn

Tegenprestatie geldt met ‘corona’ nog steeds

Gemeenten kunnen nog steeds een tegenprestatie eisen van bijstandsgerechtigden. De sollicitatieplicht voor bijstandsgerechtigden wordt vanwege de coronacrisis niet tijdelijk opgeschort.

Ondanks de coronacrisis kunnen gemeenten nog steeds een tegenprestatie eisen van bijstandsgerechtigden. De sollicitatieplicht voor bijstandsgerechtigden wordt vanwege de coronacrisis niet tijdelijk opgeschort.

Schrappen

Dat stelt staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Hij wilde weten of de staatssecretaris bereid is tot het tijdelijk opschorten van de sollicitatieplicht in de bijstand en tot het schrappen van sancties als bijstandsgerechtigden nu niet solliciteren.

 

Beeldverbinding

Dat is de staatssecretaris niet. ‘In iedere crisis nemen de baankansen voor alle werkzoekenden af, dus ook voor mensen met een bijstandsuitkering. In sommige bedrijven is echter wel degelijk nog vraag naar personeel. Zowel nu als na afloop van de corona-crisis’, aldus Van Ark. De sollicitatieprocedures kunnen zodanig worden aangepast dat iedereen zich aan de RIVM-maatregelen kan houden, door bijvoorbeeld via beeldverbinding een sollicitatiegesprek te houden.

 

Onwenselijk

Van Dijk vindt het onwenselijk om mensen te verplichten tot een tegenprestatie, nu zoveel mensen onvrijwillig thuis zitten. Van Ark erkent dat de corona-maatgelen restricties opleggen aan de tegenprestatie die aan mensen gevraagd kan worden. ‘Ik vraag van gemeenten niet het onmogelijke.’ Voor een tijdelijk ‘generaal pardon’ voelt ze echter niets. ‘Er zijn ook vormen van tegenprestatie die nog wel goed uitgevoerd kunnen worden’, aldus Van Ark. Het is aan gemeenten om ‘hierin de goede afwegingen te maken’.

 

Proefplaatsing

Sommige vormen van re-integratieondersteuning kunnen nu niet worden gegeven, schrijft Van Ark. Bij re-integratie hebben colleges van B en W een zorgplicht naar de cliënten toe. Re-integratie moet onder veilige en gezonde voorwaarden plaatsvinden. ‘Colleges zorgen er dus ook voor dat de corona-maatregelen worden toegepast: niet onnodig reizen en afstand houden’, aldus Van Ark. ‘Maar bijvoorbeeld een proefplaatsing bij een supermarkt is nog steeds mogelijk, wanneer op de werkplek afdoende maatregelen zijn getroffen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.