Advertentie
sociaal / Nieuws

Tegen de verhouding in: dalend bijstandsbestand

Het succes van de vier HBEL-gemeenten zit 'm vooral in het project Meewerken, denkt wethouder Liesbeth Tijhaar van Huizen.

18 januari 2013

Terwijl landelijk het aantal mensen met een bijstandsuitkering het afgelopen jaar groeide, zijn er gemeenten die het voor elkaar krijgen het tegenovergestelde te bereiken. In Vlaardingen bijvoorbeeld daalde het aantal mensen in de bijstand licht. In de samenwerkende gemeenten Huizen, Blaricum, Eenmes en Laren daalde het aantal mensen met een Wwb-uitkering met 6 procent.

Instroom
Het succes van de vier HBEL-gemeenten zit 'm vooral in het project Meewerken, denkt wethouder Liesbet Tijhaar van Huizen. Het project loopt startte zo'n anderhalf jaar geleden met als doelstelling alle mensen die voor een uitkering kwamen te ondersteunen en snel naar een (duurzame) baan terug te leiden. En dat begint al bij de instroom.

Vacatures op de plank
'We hebben een aantal vacatures op de plank liggen voor als iemand een uitkering aanvraagt', vertelt Barbara Kirpensteijn projectleider van Meewerken. 'Sommige mensen kunnen we dus direct plaatsen.' Bij een aanvraaggesprek zit ook een fraudepreventiemedewerker en soms wordt aansluitend aan een geprek een huisbezoek afgelegd. 'Dit zorgt er samen voor dat de instroom beperkt wordt, ondanks de recessie', aldus wethouder Tijhaar.

Alles is passend werk
Voor mensen die toch instromen, of al een uitkering hebben,  zijn er verschillende projecten waar ze met behoud van uitkering aan de slag kunnen. 'We kunnen mensen plaatsen in de kringloopwinkel, de thuiszorg, groen- en grijsprojecten, schoonmaakwerk, taxivervoer voor de Wmo of bij taalprojecten', somt Kirpensteijn op. De diversiteit in het aanbod is groot, zodat voor iedereen 'passend werk' gevonden kan worden. Kirpensteijn: 'En in principe is alles passend.'

Succes
Vanuit de projecten kunnen mensen doorstromen naar een 'echte' baan. In 2012 kwamen 70 mensen via de trajecten uit de uitkering. Voorgaande jaren lag de uitstroom vanuit de bijstand op ongeveer 40. 'Dat geeft meteen het succes van het project aan', aldus wethouder Tijhaar.

Social return
Voor 2013 zijn de economische verwachtingen niet gunstig. Toch is de wethouder positief. 'We gaan bijvoorbeeld flink aan de slag met social return on investment', zegt ze. 'Bedrijven die zich hier willen vestigen of iets anders van de gemeenten willen vragen we een x-percentage mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.' Daarnaast hopen de vier HBEL-gemeenten met nog meer bedrijven afspraken te maken over de participatie- en zorgtrajecten in het project Meewerken.

In BB Magazine kunt u de komende weken de serie 'Weer aan het werk' lezen over de verschillende manieren waarop gemeenten de Wwb-problematiek aanpakken. Lees hier deel 1: Stok werkt beter dan scholing.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Geweldig wat U doet mevrouw Kirpesteijn,

maar zouden dit niet allemaal Melkertbaantjes zijn?

Zelfs voor gedegen jobs in de thuiszorg

staat niemand in dit land meer borg

Een echte baan dan is werken pas fijn!

Verdringing in de sociale werkplaats

is ook zo'n politiek scheve schaats.

Baanvegen voor een elfstedentocht

is ook een werkgelegenheidsgedrocht

Neen. Asscher weet precies wat het is, 18 karaats....
H.Verbeek / zelfstandige
Dit soort wethouders zit overal.Goedkoop scoren voor persoonlijk belang. Gemeente hebben het over duurzame uitstroom. waarbij de norm slecht 6 maanden is Om daarna weer gemangeld te worden door de ambtenaren van de gemeente,s. .Klachten en beroepsschriften worden in rapportage,s bewust weggelaten. Ben het geheel met onderstaand reageerder eens.
Ex-Client van gemeente HBEL
Bovenstaand bericht is een propagandabericht van de gemeente HBEL.De werkelijkjheid is toch wel iets anders. Door omstandigheden ging mijn bedrijf failliet. Daardoor viel ik als zz-per direct in een bijstanduitkering. Dat was al een afschuwelijke ervaring op zich.

Allereerst had ik het genoegen om een intakegesprek te hebben met een bijstandsconsulent en een handhaver. De bijstandsconsulente was iemand die begrip had voor de situatie waarin ik verkeerde. Dat kon ik aan haar manier van vraagstelling en reacties merken. Ik had ook het idee dat deze mevrouw qua kleding en haardracht niet echt bij de gemeente Huizen paste maar dat is ook mijn persoonlijke invulling Dat vond ik wel verfrissend en ik kon mij bij haar wel ontspannen.. Daarnaast zat een zeer ongeintereseerde fraudepreventiemedewerker. Deze mevrouw hing in haar stoel ik zag dat ze zat te smsen onder de tafel. Na dit gesprek kreeg ik een werkcoach toegewezen waar ik ook niet echt een match mee had. De werkcoach bleef maar doorratelen en ik kreeg ternauwernood de tijd om zelf iets in te brengen. Ze deed wel haar best. Alleen ben je in mijn ogen Coach als je iemand zelf laat werken en niet je mening opdringt. Deze mevrouw had daar duidelijk een andere mening over. En dan de vacatures. Ik kreeg er vier mee en ze waren allemaal vervuld. Toen werd ik op een project geplaatst voor 12 uur per week. Dat zijn de maximale aantal uren per week. Dit is echter maar voor een aantal maanden en daarnaast kreeg ik de mogelijkheid om geschoold te worden als ICTer.

Ik was daar erg blij mee want er zou ook een baan uit volgen. Dit is helaas op een fiasco uitgelopen omdat er, ondanks de beloftes, geen baan uit voort kwam. Bovendien waren de heren die het project hadden opgezet en begeleiden niet wars van negatieve kritiek. De begeleiding was ronduit slecht en ik heb het aan 'de aardige mevrouw' van sociale zaken te danken dat ik geen financiele maatregel heb gekregen omdat er sprake was van heel veel misverstanden.

Zij heeft mij wel goed begeleid en ging uit van wat ik wel kon waardoor ik nu een vaste baan heb! Ik denk dat de gemeente HBEL het geld dat zij overhouden aan minder bijstand wel kwijt zijn aan een opleiding zonder baangarantie (dus geen uitstroom), de begeleiding van een coach (die geen coach is) en het geld voor een fraudepreventiemedewerker (die preventief smste...). Het positieve is dat ik alles weet van ICT en ik wil mijn ervaring toch met iedereen delen omdat het heel akelig voelt als je door omstandigheden zo afhankelijk bent van mensen en dat ze je zo behandelen.
Advertentie