of 58952 LinkedIn

Teeven: Paal en perk aan EU-burgers in de bijstand

Staatssecretaris Teeven (VenJ) wil af van EU-burgers die in Nederland een Wwb-uitkering hebben terwijl ze hier nooit gewerkt hebben.
14 reacties

Het kan niet zijn dat EU-burgers in Nederland een bijstandsuitkering genieten zonder daar ooit gewerkt te hebben. Dat stelde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag in Brussel.

Ongewenst verklaren
Samen met Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië gaat hij deze zogenoemde uitkeringsmigratie aankaarten bij de Europese Commissie. De vier landen zouden uitkeringsmigranten het liefst tijdelijk ongewenst verklaren. Zij willen van Brussel weten of dat met de huidige Europese regels kan. ,,Wij denken van wel'', aldus de bewindsman.


Niet bestaand probleem
Ook vinden Teeven en zijn drie collega's dat de Europese Commissie de omvang van het probleem in de EU-lidstaten moet vaststellen. De commissie zou in een eerste reactie over een ,,niet bestaand probleem'' hebben gesproken. ,,Maar het wordt in ieder geval in vier landen van de unie anders beleefd. Het wordt door vier landen wél als een probleem gezien'', stelt Teeven.


4260 niet-Nederlanders
Op 31 december 2011 zaten 4260 niet-Nederlandse EU-burgers in Nederland in de bijstand. Het worden er elk jaar meer, aldus de VVD-staatssecretaris. Maar hij benadrukt dat zij niet allemaal onterecht bijstand trekken: ,,We weten dat een bepaald percentage fraude is, maar wij weten dat niet precies.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jerry op
Reactie op artikel 13 maart 2013van Annelies.
Uit het verhaal van Annelies blijkt heel duidelijk dat zij toen zij met haar man naar het buitenland zijn geemigreerd, dat zij volgens de regels heeft gehandeld. Daar is zij nu de dupe van geworden en dat is ronduit schandalig. Iedereen ziet meteen de asielzoeker voor zich als profiteur, maar de Nederlanders die zogenaamd emigreren, daar denkt niemand aan omdat alles in het geniep gebeurt.

Als je naar het buitenland verhuist mag je niet meer in Nederland blijven ingeschreven staan. Je moet je nieuwe (buitenlandse) woonadres doorgeven. Dat heeft Annelies en haar man gedaan, dat is duidelijk. Waarom? Omdat zij uitgeschreven was en na terugkeer grote problemen heeft om weer ingeschreven te worden in Nederland. Zij krijgt geen uitkering, krijgt geen woning en geen ziektekostenverzekering. Bovendien is zij en haar man een deel van de AOW opbouw kwijt (2% per jaar) omdat zij in het buitenland hebben gewoond. Zij zijn nu de dupe van het feit dat zij netjes volgens de regels hebben gehandeld.

Maar kijk nu eens naar die andere realiteit. Het feit dat dat er duizenden Nederlanders zijn die naar Spanje, Portugal, Hongarije ea. landen verhuizen om daar te gaan wonen, maar zich NIET laten uitschrijven in Nederland. Ze laten zich inschrijven bij het Gba bij vrienden of familie en emigreren zonder iets te laten weten aan de overheid, belastingen enz.
Deze mensen kunnen altijd terugkeren naar Nederland omdat niemand (overheid, belastingen) weet dat ze ooit vertrokken zijn uit Nederland. Ze krijgen gewoon een uitkering, kunnen een huis krijgen. Maar het wordt nog leuker. Deze mensen wonen in het buitenland, maar als ze zijn worden, komen ze eventjes terug naar Nederland, want ze hebben een nederlandse ziektekostenverzekering. Zij laten zich behandelen, opereren, tel maar op hoeveel dat kost, en vervolgens vertrekken ze weer naar het huisje in het buitenland.

Als deze mensen de AOWleeftijd gaan krijgen, ontvangen zij de volle 100% AOW omdat ze tegen niemand hebben gezegd dat ze eigenlijk (al jaren) in het buitenland wonen. Annelies en haar man hebben vette pech, zij hebben netjes volgens de regels gehandeld en daarom krijgen zij later minder AOW krijgen.

Helemaal bont maken het degenen die hun koophuis (illegaal) verhuren (geen toestemming hypotheekverstrekker en belasting weet van niets dus volledige aftrek hypotheekrente). Ook zij blijven gewoon op het Nederlands woonadres ingeschreven, maar in werkelijkheid wonen zij in het buitenland. Van de huuropbrengst van de woning in Nederland kunnen zij de vaste laten betalen EN houden zij over om van te leven in het buitenland. Omdat het crisis is en ze hun huis aan de straatstenen niet kwijt raken, kiezen ze voor deze oplossing. De staat betaalt mee, indirect krijgen ze geld om in het buitenland te kunnen wonen. Ze kunnen altijd terugkeren naar Nederland als ze dat zouden willen, of ze wachten rustig totdat de crisis over is en het huis voor een goede prijs verkocht wordt.

En Annelies? Zij en haar man krijgen niets, zitten aan de grond en mag naar de daklozenopvang.Waarom? Omdat zij volgens de regels gehandeld hebben.
Wanneer worden die emigratie- schijnburgers eens aangepakt? We hebben het hier niet over een paar gevalletjes! De overheid kan hier veel geld mee besparen. Het is nu precies de situatie waarin Annelies verzeild is geraakt dat de meeste die naar het buitenland vertrekken zich niet laten uitschrijven. Zij kunnen altijd terug, hebben nergens last van en kunnen op alles aanspraak maken.

Groet, iemand die Annelies veel succes wenst en
Door Annelies (Lerares) op
Ik sta 200% achter uw standpunt mijnheer Teeven.
Wanneer asielzoekers naar Nederland komen
krijgen ze huurtoeslag, zorgtoeslag, huurwoning, bijzondere bijstand om de woning gratis in te richten, participatiefonds om deel te nemen aan sociaal culturele activiteiten en overige subsidies. En dat krijgen ze allemaal zonder ook maar 1 dag in Nederland gewerkt te hebben. Ze hebben niet eens 1 dag sociale verzekerings premie betaalt. De asielzoekers worden door de maatschappelijk werkers wegwijs gemaakt hoe ze de gemeente " kaal kunnen gaan plukken " . Ze krijgen ook extra cursussen aangeboden op kosten van de belastingbetalers hoe ze dat allemaal kunnen realiseren en bij welke instanties ze daarvoor moeten zijn.
Door secretaris PEL (secretaris) op
Een Digi-ID nummer hebben is m.i. helemaal niet verplicht. Dacht altijd dat een Burgerservicenummer hebben voldoende was. Het UWV wil alleen maar dat iemand een DigiID heeft omdat ze daar vinden dat alles via internet moet gaan, hoewel ze al tijden gedoe hebben met het programma om toegang te krijgen tot hun Werkplein.
Door eric (directeur) op
Beste Annelies,

Neem jou verhaal mee naar de gemeente. Vraag bijstand aan. Als het niet lukt een voorlopige voorziening (spoedprocedure)bij de rechtbank, omdat je niet in de noodzakelijk kosten van bestaan kunt voorzien. Plus het verhaal van Jos Derckx.
Wel aantonen, dat je niet over inkomen en vermogen beschikt.
Door Jos Derckx (adm) op
Beste Annelies,
je schrijft dat je nu bij vrienden opgevangen wordt, dat is mooi. Maak met je vrienden een huurcontract op en schrijf je bij hen in. Dat heb je een NL-adres en recht op een DIGID en dus ook op de rest.
Succes
Door Annelies (werkzoekende) op
VERKLARING
Ik richt mij tot u omdat het voor mij nog een paar seconden voor twaalven is. Klinkt zwaar maar helaas wel de werkelijkheid. Want als Nederlander voel mij een vreemdeling en ongewenst in mijn eigen geboorteland.
In 2007 ben ik met mijn man naar Hongarije verhuisd. Wij hadden daar een huis met een stuk land gekocht. Dit omdat we een droom hadden en deze daar wilde realiseren. Door diverse, meestal buiten onze directe schuld, omstandigheden hebben wij onze droom op die plek niet kunnen verwezenlijken. Wij hebben toen na ruim een jaar besloten daar te vertrekken en alles te koop te zetten. Dat was tijdens het begin van de wereldwijde financiële en economische crisis. We hebben toen wel een aantal gegadigden gehad. Maar die wilden niet voor een stuiver op de eerste rang zitten, maar voor een cent. Het is daarom tot dit moment nog steeds niet gelukt om ons eigendom voor een redelijke prijs te verkopen. Wij hadden geen grote financiële buffer, meerwaarde na verkoop van ons huis in 2007 en wat spaargeld, en hebben de afgelopen jaren diverse pogingen ondernomen om geld te verdien. En nu is het zover dat onze financiële middelen zijn uitgeput. We zijn blut.
Daar ons eigendom moet worden beschermd tegen diefstal en dient te worden onderhouden tegen verval, hebben we besloten dat ik naar Nederland zou terugkeren en mijn man in Hongarije zou blijven. Daarnaast hebben we ook wat dieren, onder andere twee honden, wat het lastig maakt om voor ons beide in Nederland onderdak te vinden. Ik heb onderdak gekregen bij vrienden die mij geweldig hebben opgevangen. Die zorgen nu al twee maanden voor mij. En dit omdat ik nog steeds niet kan voorzien in mijn eigen onderhoud. Ben ingeschreven bij verscheidene uitzendbureau´s en heb al veel sollicitaties gedaan met als opbrengst een krantenwijk en een 1,5 uur contract als postbezorger. Maar het is het voor mij niet mogelijk ingeschreven te worden bij het UVW omdat ik geregistreerd sta als zijnde geëmigreerd, inschrijven kan ik mij pas als ik vaste woonruimte heb, voor vaste woonruimte heb ik een vast inkomen nodig, om aan dat inkomen te komen zou ik heel graag gebruik willen maken van de mogelijkheden van het UWV maar niet mogelijk als ik niet ingeschreven sta. Ik heb bij het UWV gevraagd hoe ik dit probleem kon oplossen, het enige wat ik te horen kreeg was dat ik dan maar naar de daklozenopvang moest gaan. Het is mij niet echt helemaal 0duidelijk waarom maar het heeft iets te maken met het feit dat ik geen DIGID-nummer meer heb. Deze ben ik kwijtgeraakt toen ik naar Hongarije verhuisde. Een nieuw nummer kan ik niet krijgen omdat geen vast woonadres heb, alleen een tijdelijk verblijfadres. Mijn tijdelijke logeeradres daar kan en wil ik niet officieel ingeschreven worden daar de baan van de kostwinner in gevaar is door faillissement van zijn werkgever. En mijn inschrijving dan weer een nieuw probleem kan veroorzaken als hij een uitkering moet aanvragen. Daarnaast ben ik uiteraard blij dat ze, nog steeds, voor me klaarstaan maar wil toch op korte termijn weer op mijn eigen benen staan.
Het niet kunnen inschrijven bij het UVW heeft ook tot gevolg dat ik geen bijstandsuitkering kan krijgen. Dit zou voor mij voor een korte termijn een oplossing zijn totdat ik werk heb gevonden en woonruimte kan huren. En dan lees ik kortgeleden een bericht in de pers dat er EU-burgers zijn die nog nooit in Nederland hebben gewerkt maar hier wel een bijstandsuitkering ontvangen!
En dan heb ik het nog niet eens over alle mogelijke regelingen die er zijn waarvan een remigrant gebruikt kan maken als hij/zij naar zijn thuisland teruggaat. En dan is het ook nog zo dat al het geld wat daar ingestoken wordt, hoeft men niet terug te betalen als met 3 jaar niet terugkomt in Nederland en uiteraard staat dit wel allemaal zwart op wit op internet. Terwijl er niets is beschreven al je als Nederlander terug wilt/moet keren.
Terwijl ik voor mijn vertrek uit Nederland, net als mijn man, ruim dertig jaar hebt gewerkt en netjes mijn belastingen en premie´s hebt betaald, kunt u zich misschien indenken wat ik voelde toen ik dit las.
Voordat ik terug naar Nederland vertrok heb ik een zwaar gesprek gehad met mijn man. Hij vertelde mij toen dat hij het niet meer zag zitten en wilde stoppen. Daar ik positiever was ingesteld heb ik hem over kunnen halen nog eventjes te wachten om te kijken of ik hier ons probleem kon oplossen. Uit bovenstaand kun je alleen maar concluderen dat dat niet gelukt is en dat er ook op korte termijn geen uitzicht is op een oplossing. Daarom ben ik voornemens terug te keren naar mijn man. Hoe weet ik nog niet maar komen zal ik er. En ik zal dan mijn man gelijk moeten geven: dat zijn oplossing voor ons de enige oplossing is. En Nederland zal weer opgeschikt wordt door wat we tegenwoordig noemen een gezinsdrama. Allen zijn de namen dan direct bekend en ook de reden van het drama. Ook ik zie nu geen andere uitweg meer. De tijd tikt door, het is voor mij en mijn man echt bijna twaalf uur.
Annelies
Door Piet (consultant) op
Er zijn in Ned grofweg 700.000 buitenlanders an het werk.

Zet alle uitkeringstrekkers aan het werk, de buitenlanders gaan weer terug, dan hoeven we in Ned niet te bezuinigen
Door Ellen op
Kunnen we die bijstandstrekkers niet gewoon uitruilen met de andere landen? Al is het maar op papier? Dan kun je toch tenminste vaststellen of er ergens een overschot is, en daar kun je dan wat aan doen.
4260 mensen lijkt me trouwens niet eens zo erg veel. Die kun je betalen van het loon van één Britse bankier.
Door John (Ambtenaar) op
Ik ben hier de weg kwijt. geloof ik. Wat heeft dit te maken met de euro? Groot-Brittannië heeft nog altijd het Pond.
Door Bert (Huiskamer econoom) op
Iedereen met gezond verstand kon op zijn klompen aanvoelen dat het met die euro de verkeerde kant op zou gaan. Al vanaf het begin. Hier weer zo'n gevolg. Kappen met die munt en neem je verlies. Anders wordt het aleen maar erger.