Advertentie
sociaal / Nieuws

Teeven: geen geld naar gemeenten voor opvang illegalen

Staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan geld te geven aan gemeenten die illegalen (gaan) opvangen naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR).

20 november 2014

Staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan geld te geven aan gemeenten die illegalen (gaan) opvangen naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Deze uitspraak verandert nu niets aan het beleid van het kabinet, zei de verantwoordelijk staatssecretaris donderdag in de Tweede Kamer.

Basisopvang

Het ECSR vindt dat er een basisopvang moet zijn voor illegalen, ook in Nederland. Teeven benadrukte dat het kabinet niet voor de opvang van uitgeprocedeerden is. ,,Het Rijk geeft daar dus ook geen geld aan uit.'' Teeven wil een overleg met Europese ministers over dit onderwerp afwachten. Dat is in februari.

Niet vastpinnen
De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wil wel in overleg gaan met gemeenten over de ontstane situatie. Daar had de PvdA op aangedrongen. De coalitiepartij vindt een tijdelijke vorm van opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers of andere illegalen wenselijk, maar wil zich nog niet vastpinnen op een mogelijke oplossing. De PvdA wil de aanbeveling van Europese ministers over dit onderwerp afwachten, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken donderdag tijdens het overleg in de Kamer.

Opvang in de winter
De sociaaldemocraten geven vooralsnog geen steun aan pogingen van oppositiepartijen om de opvang van illegalen komende winter te regelen. Het Rijk moet aan die lokale opvang meebetalen, vinden SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. De VVD en PVV zijn daar juist fel op tegen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Illegaal en uitgeprocedeerd houdt niets in wanneer je ze vervolgens wel bed, brood en - lang genoeg gewacht - straks ook nog een uitkering geeft. Ik ben het geheel met Fritz eens. Wil jij voorgaan in het sociale, dan stel jouw woning en jouw geld hiervoor beschikbaar en laat het mijne met rust. We hebben straks meer niet werkenden als werkenden, dat gaat eruit zien! Dan is het wachten op herrie, protesten, (gewelddadige) opstanden en nog meer ellende waar wij niet mee zijn groot gebracht, maar waar we straks onherroepelijk wel mee worden geconfronteerd.
johannes / ambtenaar
Correct. Eerst maar eens een begin maken om illegalen te laten terugkeren cq terug te sturen.
J. de Jong
Incorrect. Want inhumaan. Dat we in NL moreel al zover zijn afgegleden.
Fritz
Mijns inziens moet het Rijk haar verantwoordelijkheden nemen. Als mensen uitgeprocedeerd zijn en dus het (democratisch tot stand gekomen) recht heeft uitgewezen dat men hier geen verblijfstitel heeft, moet het Rijk zorgen voor een spoedige terugkeer van de uitgeprocedeerde en niet er op rekenen dat uitgeprocedeerden zelf wel vertrekken. In de tussentijd moet het Rijk zorgen voor bed, bad en brood. Degenen die dat inhumaan vinden, moeten het goede voorbeeld maar geven en zullen ongetwijfeld wel een plekje in hun eigen woning vinden, waar ze één of meer uitgeprocedeerden kunnen onderbrengen. Eens zien hoeveel uitgeprocedeerden op die wijze onderdak vinden.
Advertentie