of 59250 LinkedIn

Te veel regels kinderopvang

Het kabinet wil dat kinderopvang en peuter­speelzalen aan dezelfde eisen voldoen. Hiervoor zijn twee wetsvoorstellen gedaan. Peuterspeelzalen moeten volgens de nieuwe wet aan zwaardere eisen gaan voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om de ruimten waar ze gebruik van maken.

Het samenvoegen van de regels rondom  kinderopvang en peuterspeelzalen, zodat beide aan dezelfde eisen voldoen, leidt tot een onnodige toename van de regeldruk. Dat concludeert Actal, het Adviescollege toet­sing regeldruk. En de kans om voor ouders de regels juist te verminderen, wordt niet benut.

Het kabinet wil dat kinderopvang en peuter­speelzalen aan dezelfde eisen voldoen. Hiervoor zijn twee wetsvoorstellen gedaan. Peuterspeelzalen moeten volgens de nieuwe wet aan zwaardere eisen gaan voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om de ruimten waar ze gebruik van maken. Deze eisen gelden nu al voor de kinderopvang. Ook kunnen nieuwe eisen worden gesteld aan de opleiding van medewerkers. De nieuwe organisatorische eisen passen niet goed bij een ontwikkeling naar beoordeling en toezicht op resultaten, vindt Actal. Beide voorstellen verzwaren de bestaande eisen en voegen nieuwe eisen toe.

Eenmalig inschrijven
Tegelijkertijd worden mogelijkheden om vereenvoudigingen door te voeren niet benut. Terwijl deze harmonisatie een goede mogelijkheid zou zijn om de regeldruk voor ouders van jonge kinderen te verminderen. Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk zijn namelijk steeds vaker in hetzelfde gebouw ondergebracht. Ouders met kinderen op zowel de peuterspeelzaal als de kinderopvang zou­den moeten kunnen volstaan met een eenmalige inschrijving. Maar dat is in de nieuwe wetten niet opgenomen.

Actal heeft PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een reactie gevraagd de regels aan te passen zodat dit alsnog wordt geregeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door HH op
Voer één nieuwe regel in; schaf er eerst twee af!!!