of 58952 LinkedIn

Tarieven huishoudelijke hulp omhoog

Westerwolde gaat de tarieven voor huishoudelijke hulp verhogen. Zij is naar eigen zeggen de derde gemeente in Nederland die daarmee de nieuwe cao Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) volgt. En daarmee voldoet aan de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) reële prijs Wmo.

Westerwolde gaat de tarieven voor huishoudelijke hulp verhogen. Hiermee is Westerwolde naar eigen zeggen de derde gemeente in Nederland die daarmee de nieuwe cao Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) volgt. En daarmee voldoet aan de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) reële prijs Wmo. Weert en Zutphen gingen Westerwolde voor, zo blijkt uit gegevens van branche-organisatie BTN.

Nacalculatie

De tarieven worden in de loop van dit jaar verhoogd van 23,40 euro per uur voor eenvoudige huishoudelijke hulp (HH1) naar 25,20 euro per uur. In oktober volgt een nieuwe ophoging naar 26,40 euro per uur. Voor de zwaardere vorm van huishoudelijke hulp (HH2) stijgen de tarieven van 27,60 euro naar 29,40 euro per april en naar 31,20 euro per oktober. Over de periode vanaf 1 april tot nu komt een nacalculatie, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

 

Verder omhoog

Per april volgend jaar gaan de tarieven verder omhoog. Met hoeveel kan de gemeente nog niet aangeven, omdat nog niet bekend is wat er gaat gebeuren. 'Zodra we daar zicht op hebben gaan we eind 2018, begin 2019 in overleg met de zorgaanbieders van huishoudelijke hulp’, aldus de woordvoerder. De nieuwe cao is vanaf april afgesloten. Begin mei is deze algemeen bindend verklaard. 


Positieve handreiking

Westerwolde heeft in mei met alle aanbieders van huishoudelijke hulp gesproken. Bijna alle aanbieders gaven toen aan de loonsverhogingen in april en oktober, zoals vastgelegd in de cao, direct door te voeren. ‘We waren onder de indruk van de vooruitstrevendheid van de aanbieders’, stelt wethouder Harrie Brunen (Wmo, Gemeentebelangen) in een schriftelijke verklaring. ‘Wij zien dit als een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de thuiszorg in de gemeente en als een positieve handreiking aan de medewerkers huishoudelijke hulp die in onze gemeente altijd klaar staan om de vaak oudere en kwetsbare doelgroep te ondersteunen.’

 

Geen onderbouwing 

Westerwolde heeft zich met de nieuwe tarieven gemeld bij BTN, laat bestuurssecretaris Maarten Oosterkamp weten. Hij mist nog de onderbouwing; een voorwaarde bij de AMvB. Mede daarom staat Westerwolde op de overzichtskaart van BTN nog niet in het groen. Ook moet bij de aanbieders worden nagevraagd of de tarieven kostendekkend zijn. ‘Het ziet er wel positief uit', aldus Oosterkamp.’ Volgens Oosterkamp staan nog twee gemeenten op het punt aan de AMvB te voldoen. Namen wil hij niet nog noemen. 

    

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arie Donker (wethouder) op
Heerlijk om aan de aanbieder te vragen of de tarieven kostendekkend zijn. Waarom hebben we toen gekozen voor aanbesteding? Is BTN soms niet wat naïef?