of 59250 LinkedIn

Sw'ers bezetten gebouw VNG

De medewerkers zijn boos om hun loon al vijf jaar stilstaat. De laatste cao liep eind 2013 af en sindsdien is er geen nieuwe.

Medewerkers in de sociale werkvoorziening (Sw) zijn na een actie op het Malieveld in Den Haag naar het hoofdkantoor van de VNG getogen en hebben het gebouw bezet. 23 van hen werden gearresteerd en vijf uur vastgehouden. Ze zijn inmiddels weer vrij.

Vijf jaar stilstand
De medewerkers zijn boos om hun loon al vijf jaar stilstaat. De laatste cao liep eind 2013 af en sindsdien is er geen nieuwe. De onderhandelingen daarover zijn onlangs weer vastgelopen. 'Ze willen zo snel mogelijk een nieuwe cao met meer koopkracht en werkzekerheid', aldus vakbond FNV. 
De demonstratie op het Malieveld duurde tot 14.00 uur. Onder anderen FNV-voorzitter Ton Heerts spreekt de demonstranten toe.

Betogers gearresteerd 

Een deel van de actievoerders toog 's middags naar het gebouw van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in Den Haag. Volgens de FNV heeft de VNG aangegeven de lonen nooit maar te willen verhogen terwijl ze belangrijk en goed werk doen. Aanvankelijk verliep de bezetting in een goede sfeer. Toen betogers weigerden het pand op verzoek van de politie te verlaten, werden 23 actievoerders gearresteerd. Zij werden in de loop van de avond weer vrijgelaten.


Nullijn

De huidige cao in de Sw liep eind 2013 af. Gesprekken die na het VNG congres weer gevoerd werden, zijn inmiddels weer afgebroken. De VNG hield vast aan de nullijn, iets wat onbespreekbaar was voor de bonden. Tijdens protestacties op het VNG Congres deelde VNG-onderhandelaar Huib van Olden (CDA tevens wethouder Den Bosch) mee dat er geen voorwaarden vooraf werden gesteld ‘Misschien kunnen we de nullijn enigszins oprekken.’ Maar toch zijn de gesprekken nu weer vastgelopen.

 

Noodzaak
Een nieuwe, goede cao SW is geen wens, maar pure noodzaak, vindt FNV. De Sw verkeert in onzekere tijden. De Participatiewet is ingegaan, er wordt fors bezuinigd en de Sw zit op slot. Veel medewerkers maken zich zorgen over de toekomst, over werk, inkomen. De FNV wil daarom een harde garantie op behoud van passend werk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank (SW productie medewerker) op
Wij moeten gewoon ons werk behouden. Daar staat voldoende loon tegen over. wij horen er toch ook bij.
Door Sebastiaan op
Deze geweldige mensen hebben recht op loonsverhoging.
Ze verdienen het.
We hebben genoeg van de vng met hun mooie praatjes die misbruik maken van de decentralisatie periode.
We hebben de gemeenten nog nooit zo gehaat als nu.
Ze beloven van alles,liegen tegen de overheid en doen net of ze menslievend en goed zijn deze anarchisten.
Door Roy heijen (Sw er) op
Waarom sluiten we alle Sw bedrijven niet voor een of twee weken.... mocht dit niet helpen....dan langer. ...
Door Donders (mederwerker) op
Niet alleen de VNG zijn erg slecht bezig tegen de mensen met een beperking in de WSW.
Ook de Politie die zelf actie voerde voor betere cao en de zelfde werkgeven schade toe bracht.
Wat zijn deze politie mensen zielig dit is een vorm van armoede en geen begrip voor de zwakste in deze samenleving.alleen op komen voor de bestuurders die de politie in de kou lieten staan.respect loos zijn deze lui.
Door Peter op
De VNG is een miljoenen kostend orgaan met 0,0 nut. Waarom bestaat deze in vredesnaam nog?
Door wil (geen) op
zij hebben ook recht op loonsverhoging en een goede cao ,ze moeten blij zijn dat ze hun handje niet ophouden ,maar er voor werken ,hoeveel mensen willen er niet werken ,het zijn goede hardwerkende mensen
Door Henk op
Respect voor de sw ers en groot gelijk. De vng is een verschrikkelijk a sociale werkgever. Ze geven wel veel geld uit aan hun eigen feestjes