of 59250 LinkedIn

Subsidie voor onderzoek haalbaarheid wietpas

Reageer
Maastricht krijgt 150.000 euro subsidie van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) om te laten onderzoeken welke juridische haken en ogen er zitten aan invoering van een wietpas en welke ongewenste neveneffecten kunnen optreden.

Signaal
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht is blij met het geld. Volgens hem is het een signaal dat Ter Horst de wietpas serieus neemt.

 

Drugstoerisme
De wietpas, waarover sinds de ‘wiettop’ in Almere van november 2008 wordt gesproken, moet een einde maken aan de overlast van drugstoerisme uit België, Frankrijk en Duitsland. Maastricht wordt jaarlijks bezocht door 2,1 miljoen drugstoeristen, waarvan 70 procent uit het buitenland afkomstig is. De wietpas komt er op neer dat coffeeshops besloten instellingen worden die alleen toegankelijk zijn voor Nederlanders met een pasje.

Handhaving

Aanvankelijk waren alle Limburgse burgemeesters enthousiast over het plan, maar ze haakten af toen bleek dat Ter Horst geen geld voor extra agenten had. Extra handhaving is volgens de burgemeesters nodig om te voorkomen dat de drugshandel zich verplaatst naar de illegaliteit. Alleen Leers bleef in het plan geloven en vroeg subsidie aan voor onderzoek naar de wietpas.

 

Waterbedeffect
De subsidie is verstrekt aan Maastricht, maar richt zich volgens woordvoerder Math Wijnands op de hele regio, ‘om naar het waterbedeffect te kijken. Maastricht trekt de kar. Op basis van de harde feiten die het onderzoek gaat opleveren, kunnen de Limburgse gemeenteraden beslissen of ze meedoen aan invoering van de pas.’ Leers is blij met het geld, volgens Wijnands een aanzienlijk bedrag. ‘Met dit geld kun je serieus onderzoek doen.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.