of 59318 LinkedIn

Streep door gebiedsverbod Heerlense transrammer

Burgemeester Emile Roemer (SP) van de gemeente Heerlen heeft bij het opleggen van een gebiedsverbod aan een 17-jarige inwoner onvoldoende rekening gehouden met diens belangen. Dat oordeelde de rechtbank in Roermond, die met een voorlopige voorziening een streep door het gebiedsverbod zette.

Burgemeester Emile Roemer (SP) van de gemeente Heerlen heeft bij het opleggen van een gebiedsverbod aan een 17-jarige inwoner onvoldoende rekening gehouden met diens belangen. Dat oordeelde de rechtbank in Roermond, die met een voorlopige voorziening een streep door het gebiedsverbod zette.

Lastigvallen en mishandeling

De Heerlenaar die het gebiedsverbod kreeg opgelegd, maakte zich tussen mei en juli meerdere malen schuldig aan mishandeling en viel in die tijd meerdere malen mensen lastig. In een van de gevallen bracht hij een transvrouw met een vuistslag een lichte hersenschudding toe. Burgemeester Roemer besloot de notoire overlastgever en ordeverstoorder daarop een gebiedsverbod op te leggen. De dader mocht zich drie maanden lang niet vertonen in grote delen van de stad waaronder het centrum en legde de zaak voor bij de voorzieningenrechter.

 

Afwegen belangen

Die stelt in eerste instantie dat de burgemeester terecht naar het middel gebiedsverbod had gegrepen. De duur en het bereik van het gebiedsverbod waren volgens de rechtbank echter onvoldoende gemotiveerd. Omdat de gemeente de overlastgever ook niet om zijn zienswijze heeft gevraagd, is volgens de rechter niet duidelijk ‘op welke wijze de toepasselijke belangen van verweerder [de burgemeester, red.] en verzoeker tegen elkaar zijn afgewogen en of verweerder het bestreden besluit in redelijkheid kon nemen.’ Daarmee sneuvelde het gebiedsverbod.   

 

Nieuw gebiedsverbod

Inmiddels heeft Roemer, die teleurgesteld reageerde op de uitspraak van de voorzieningenrechter, een nieuw gebiedsverbod uitgevaardigd. ‘Vanuit de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de burgers was het onverantwoord deze situatie te laten voortduren tot een beslissing op bezwaar’, licht diens woordvoerder toe. Bij het nieuwe gebiedsverbod is volgens de woordvoerder rekening gehouden met de grondrechten van de verdachte doordat de tijdsduur met een maand is ingekort en het gebied waar de overlastgever niet mag komen is ingeperkt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harm (gepensioneerd manager) op
Een gebiedsverbod voor heel Limburg voor deze ongeloofwaardige rechter kan kan realisten behulpzaam zijn....ets oplossen!
Door J.de Niet (fin.adv.) op
Steeds vaker moet de gemeente zaken oplossen die het strafrecht laat liggen. Ik zou zeggen, weg met die gast en sluit 'm eens een jaartje op zodat je een tijdje van 'm af bent.
Door Johan (Mee-lezer) op
Volledig eens met de reactie van Gepke. Ook diens argumenten zijn treffend en direct te relateren aan het artikel (sarc. off)
Door Gepke de Leef op
Bizar, wel gebiedsverbod.Als je voor politiebureau wacht op behandeling van gedane aangiften.En voor Smithuijsen Winters en de Vries.Als hoofderfgename,wacht op erfrechtverklaring en inzage.