Advertentie
sociaal / Nieuws

Stoppen uitkering bij boerka krijgt steun in Kamer

Een vrouw die haar boerka niet uit wil doen om werk te krijgen, hoeft ook niet om een uitkering te vragen. Dat stelde burgemeester Job Cohen van Amsterdam maandag in een interview in dagblad Trouw. De landelijke politiek lijkt inmiddels ook voorstander.

28 september 2009

Motie
In 2007 floot de rechtbank in Amsterdam de gemeente Diemen terug toen die de bijstandsuitkering van een vrouw met boerka introk. In een reactie daarop nam de Tweede Kamer een motie aan die het korten op de bijstandsuitkering van boerkadragers mogelijk moest maken. Een motie om de uitkering helemaal in te trekken, haalde het niet. PVV, VVD en SP waren toen voor.

 

Piercings
Het CDA liet maandag echter weten zich wel te kunnen vinden in de ideeën van Cohen. Ook de PvdA blijkt inmiddels voorstander: eerst korten en dan stoppen. Jeroen Dijsselbloem ziet overeenkomsten met iemand met 'veertien piercings in het gezicht'. 'Allemaal prima, maar dan ook geen uitkering.' Naar het zich laat aanzien zou een dergelijke motie nu dus wel een meerderheid halen.

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mariska van asten
Extreem gesteld zou de volgende stap dus kunnen zijn: als iemand zich weigert bloot te geven en daardoor mogelijk een kans op de arbeidsmarkt mis zou lopen krijgt straks ook geen uitkering meer.
Tom / ICT beheerder
Volgens mij is die wet er al - word die alleen niet toegepast. Als iemand door eigen schuld (kleding, of andere versieringen) geen baan krijgt - kan de uitkering gekort danwel gestopt worden.
De boerka doet niet ter zake - want tatoeages, piercings en haardracht kunnen ook een hindernis zijn.

Alhoewel, wie weet hoeveel tatoeages en piercings verborgen zitten onder een boerka.
c.wolfs / gepensioneerd
Beste Mariska, aan extremisme heb ik een bloedhekel. De politieke partijen die ons al decennia besturen kennelijk niet. Die houden wel van extemiteiten. In 2007 vonden de regeringspartijen met CDA en PvdA voorop met hun doorgeslagen opvattingen dat zij dit nog moesten honoreren. Wie is hier nou wijs. Het is toch logisch dat personen die zich opsieren met niet te verbergen tattoos, pierrcings, en een boeka dragen weinig of geen kans van slagen hebben op de arbeidsmarkt. Zij manoevreren zichzelf in die positie. En vervolgens toch nog recht op bijstand? Dat kan maar in één land ter wereld. Dat heet Nederland.
mariska van asten
met bloot geven bedoel ik ook bloot geven in de meest letterlijke zin.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
@Cornelis

Roerend met u eens. Het is al te zot voor woorden dat dit niet als geheel vanzelfsprekend wordt beschouwd door betrokken burgers, maar helemaal door uitvoerders van onze sociaal systeem.

De reactie van @Marisca getuigt m.i. niet van realisme. Zowel tussen mensen die een beroep op ons sociaal systeem doen als buitenom lijkt sinds de jaren 60 een idee ontstaan, dat de bomen tot de hemel groeien en dat men alleen maar eraan hoeft te schudden om de benodigde eurobiljetten naar beneden te doen dwarrelen. Er moeten heel wat mensen werken en belasting betalen om dit systeem nog op een bepaald beschaafd niveau te houden.
Er is een enorm gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef sinds de ieder-voor-zich-en-de-staat-voor-ons-allen- mentaliteit, vanaf de jaren 60. Rechten kent men al te goed. Pak wat je pakken kan......, van hoog tot laag, bah.
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
En vergeet niet dat de Boerka in veel moslimlanden (Turkije, Egypte) ook niet bepaald een geaccepteerd verschijnsel is. Op scholen moeten vrouwen in Boerka zelfs een aparte ingang nemen. Maar ja, in die landen gaan vrouwen in Boerka ook zelden de arbeidsmarkt op... en van een uitkering is al helemaal geen sprake.
Jan
De algemene regel zou moeten zijn, dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid draagt om de voorwaarden "in de persoonlijke sfeer" te scheppen, die de kansen op een betaalde baan niet verpesten.

Als je die voorwaarden weigert te scheppen - en dus feitelijk zegt: Laat anderen maar werken voor mijn eten... - dan is er in mijn optiek maar één gevolg mogelijk: geen uitkering.

Dit heeft allemaal niet zoveel te maken met boerka's en piercings, maar met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid voor het voorzien in je levensonderhoud.

Maar ja, "eigen verantwoordelijkheid", wie kent dat begrip nou nog?
Advertentie