Advertentie
sociaal / Nieuws

Steeds meer mensen in urgente geldnood

Ruim 7% van de mensen rond de armoedegrens heeft per jaar acuut geld nodig. Om erger te voorkomen betaalt de Urgente Noden dan de wasmachine of het schoolgeld.

19 juni 2012

Steeds meer mensen in financiële problemen kloppen aan bij één van de 17 Stichtingen Urgente Noden in ons land. Exacte cijfers ontbreken, maar in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den haag is het aanta hulpaanvragen afgelopen jaar met tientallen procenten toegenomen.

SUN

Dat stelt Andries de Jong, directeur van de koepelorganisatie Samenwerkende Stichtingen Urgente Noden (SSUN). Deze particuliere organisaties zijn in 50 steden en provincies actief en helpen huishoudens die plotseling in geldnood zijn gekomen zonder een beroep te kunnen doen op gemeentelijke ondersteuning: ‘De bijzondere bijstand of andere regelgeving werkt vaak te traag om de directe problemen te verhelpen’, aldus De Jong.
 

Schoolgeld, kapotte wasmaschine

‘Het gaat om kosten die niet kunnen wachten, zoals schoolgeld van kinderen, een kapotte wasmachine of andere stroppen. Via de reguliere hulpverleners komen deze mensen bij ons terecht’.

De SUN betaalt dan eenmalig de gevraagde kosten. Schulden nemen de stichtingen niet over, mensen hoeven het geld niet terug te betalen.

Zwangere vrouw: geen wiegje 

‘Laatst hadden we een zwangere vrouw, die had letterlijk geen wieg of andere kraamspullen. Die helpen we graag, om te voorkomen dat ze acuut wegzakt. Daarna kan ze verder, desnoods met hulp van de wettelijke regelingen.’

Oude stichtingen
Veel van de stichtingen bestaan al jaren, de Amsterdamse SUN werd 75 jaar geleden opgericht. Het geld komt van particuliere fondsen of charitatieve instellingen als het Leger des Heils. Er komen nog steeds nieuwe stichtingen bij: vorige maand is er een Sun opgericht in Groningen. Hoeveel er wordt uitgekeerd kan De Jong niet precies zeggen. In de vier grote steden gaat volgens hem 2 miljoen rond. Uit onderzoek blijkt dat 7 procent van alle mensen met een minimum inkomen wel eens acuut geld nodig heeft.


Vrienden/familie dekken de helft

Uit zijn hoofd rekenend komt De Jong dan op een landelijke behoefte van 24 miljoen euro per jaar. ‘De helft daarvan wordt al door vrienden en familie gedekt. Geef ons 12 miljoen en we kunnen de ergste nood landelijk lenigen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie