of 64621 LinkedIn

Steeds meer armoede onder huurders

Door het loslaten van de huurverhoging is er steeds meer armoede onder huurders. De Woonbond roept het kabinet op om hier iets aan te doen.
5 reacties

Armoede onder huurders neemt toe. Na aftrek van hun woonlasten kunnen nu al 724.000 huurders noodzakelijke uitgaven voor het levensonderhoud niet betalen. In 2017 zitten naar verwachting 891.000 huurders onder de armoedegrens, stelt de Woonbond donderdag op basis van onderzoek.

Huren mogen harder stijgen

Sinds 1 juli dit jaar mogen de huren van het kabinet harder stijgen dan de inflatie. En om de door het Rijk opgelegde verhuurdersheffing te compenseren, schroeven veel verhuurders hun huurprijzen momenteel flink op.
 
Inkomen blijft achter

In combinatie met stijgende energieprijzen en een achterblijvende inkomensontwikkeling drukt het kabinetsbeleid volgens de Woonbond zwaar op de portemonnees van huurders. Het deel dat zij van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten, zal de komende 4 jaar stijgen van ruim 29 naar bijna 33 procent, voorziet de huurdersbelangenvereniging.
 
Huurbeleid aanpassen 

Woonbond-directeur Ronald Paping roept het kabinet op zijn huurbeleid aan te passen. Nu komt ongeveer de helft van de huurders van gereguleerde huurwoningen (1,3 miljoen huishoudens) op grond van hun inkomen in aanmerking voor huurtoeslag. Toch houdt de helft van deze groep na aftrek van woonlasten onvoldoende over, blijkt uit cijfers van de Woonbond.
 
Regionale verschillen 

Er zijn wel flinke regionale verschillen in de woonlasten van huurders. Huurders in het noordoosten van Nederland staan er door de bank genomen het minst gunstig voor. Dat komt vooral door de lage besteedbare inkomens van huurders in Drenthe en Groningen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Mensen raken hun baan kwijt. Komen door de hoge huren in de problemen. Woningbouwverenigingen zetten die mensen uit en doen de flatjes in de verkoop. Bij ons in de wijk worden de gedumpte flatjes dan gekocht door oost blok mensen. Zo nemen deze oost blok mensen niet alleen de baantjes maar ook de huisjes. Zie de artikelen over hoge huren leiden tot armoe en corporaties dumpen woningen.
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Ja, in een land waar de VVD het liberalisme al lang heeft afgezworen en alleen nog een partij is van grote graaiers, starre bureaucraten en mislukte, financiële managers, daar kun je dit beleid verwachten. Als je toevallig 50 euro boven de grens verdient, dan mag je een peperduur, vrijesector appartement huren. Het is een bureeaucratie waar de Wit-Russen nog iets van kunnen leren. Van keuzevrijheid is geen sprake. Zodra ik met pensioen kan, zal ik zsm de wijk nemen naar een buurland waar nog wel keuzevrijheid bestaat. De serviceverlening in Nederland is allerbelabberdst. Door de idiote en onverantwoorde vormen van hypotheekaftrek en kredietverlening heeft de overheid haar eigen begrotingstekorten veroorzaakt. Ondernemerszin wordt op alle fronten tegen gewerkt. Men kiest liever voor het volledig uitkleden van de zorgsector en de inzet van onderbetaald en ongediplomeerd personeel in plaats van het ontwikkelen van een visie.Door Janus op
De VVD is een partij van asociale schoften. En dan beweert een zeker Sinke in de Volkskran (die zichzelf afficgeert als een liberaal( dat het beleid van Rutte nog links is. Ik denk dat bij die Sinke een steekje los zit. En dat geldt ook voor Blok. En laten we Samson die niet eens weet wat socialisme inhoudt maar vergeten. Bij de volgende verkiezingen gewoon of Sp of PVV stemmen... en in godsnaam niet op de vvd want daar zitten echt de mensen die alleen aan zichzelf denkne,...
Door huurder op
Helaas is het blijkbaar in Nederland zo dat allen de mensen met een koopwoning meetellen. Ach bij de huurder kan je wel wat halen. In Den Haag zitten waarschijnlijk niet veel huurders. Nu wordt je gestraft omdat je geen huis kan kopen omdat de banken niet geheel meewerken
Door Alleenstaande Assen (Dom blondje. ) op
Maakt geen reet uit, of je nu een huur/koopwoning heb. Mijn voorbeeld . ben een alleenstaande vrouw. Ik werkte 40 uren in de week in ploegendiensten Juist ook nachts. Voor die paar xx centen 1600 netto per maand als kleine arbeidster. . Ik kwam hierdoor niet in aanmerking voor huur.zorgslag. wat een dom alleenstaand blondje ben ik geweest? Weet nu wel beter als alleenstaande nooit 40 uur werken voor 1600 netto per maand. Op 5 euro na kom je niet meer in aanmerking voor huur/zorgtoeslag...