of 64120 LinkedIn

Statushouders komen nauwelijks aan het werk

Asielzoekers met een verblijfsvergunning komen in Nederland nauwelijks aan het werk. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het Sociaal en Cultureel Planbureau in de woensdag verschenen publicatie 'Geen tijd verliezen. Van opvang naar integratie van asielmigranten'.
4 reacties

Asielzoekers met een verblijfsvergunning komen in Nederland nauwelijks aan het werk. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het Sociaal en Cultureel Planbureau in de woensdag verschenen publicatie 'Geen tijd verliezen. Van opvang naar integratie van asielmigranten'.

Ongunstige arbeidsmarktpositie
Na een verblijf van twee jaar in Nederland heeft slechts een kwart van de asielmigranten een betaalde baan van meer dan acht uur per week. Na vijf jaar is dat ongeveer de helft. Veel statushouders, zoals asielmigranten ook worden genoemd, hebben een ongunstige arbeidsmarktpositie en ze lopen de achterstand op andere groepen in de maatschappij heel langzaam in, zo stelt het CPB.

Integratie
De uitkomsten zijn onder meer gebaseerd op een studie naar de positie van 33.000 in Nederland geregistreerde asielmigranten die tussen 1995 en 1999 een verblijfsvergunning kregen en minimaal tot 2011 in Nederland verbleven. Ook is onderzoek verricht in elf gemeenten naar de huidige praktijk van de integratie van statushouders.

Criminaliteit
Wat verder naar voren komt, is dat bij asielmigranten de geregistreerde criminaliteit onder jonge alleenstaande mannen hoger is dan bij de rest van de bevolking. Dat is bij autochtonen ook zo. In vergelijking met autochtonen met dezelfde kenmerken (zoals leeftijd, geslacht en single) ligt de geregistreerde criminaliteit onder statushouders echter op een lager niveau. Er moet worden voorkomen dat een grote groep statushouders langdurig afhankelijk wordt van de bijstand, zoals nu nog te vaak gebeurt, aldus het CPB. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen economische en politieke vluchtelingen. Economische vluchtelingen behoren zo snel mogelijk (binnen 1 week) te worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Je kunt ten slotte niet de halve wereld naar je toehalen.
Verder behoort Nederland gewoon haar aandeel van de vluchtelingentaak in de EU uitvoeren. Bij de opvang van vluchtelingen behoren ook goede inburgeringscursussen en na een redelijke 'gedoogperiode' ook het klaar maken voor de arbeidsmarkt (tijdens en na de 2e wereldoorlog o.a. wilden wij ook wel door andere landen worden geholpen om er weer bovenop te komen).
De huidige matige opvang heeft alles te maken met het slechte asielbeleid van de laatste tien jaar, waarbij politici vooral achterover hebben geleund en op hun handen zijn blijven zitten. Regeren is meer dan alleen maar op de winkel passen en over de wereld reizen.
De relschoppers van/uit Geldermalsen gewoon bikkelhard aanpakken.
Door Reiziger (Kritisch volger ) op
En dan allemaal verbaasd wat er in oa Geldermalsen gebeurt . Steeds meer mensen die alles hier opgebouwd hebben raken in de armoede en zien en horen alleen maar wat er geregeld wordt voor de zgn kansarmen die hier al jaren binnenstromen . Aangemoedigd door instanties en organisaties ,ook bekostigd door de belastingbetalers , die hier financieel wijzer van worden . Degene die nog aan het werk komen doen dit met behoud van uitkering en verdringen zo de normale arbeidsmarkt plaatsen op de markt . wordt tijd dat er een andere wind gaat waaien in Nederland en de bevolking het niet meer pikt allemaal . het begin hiervan zit eraan te komen
Door anand (adviseur) op
Ik vind de resultaten van dit onderzoek absoluut niet verrassend.
Ik denk dat de groep migranten nagenoeg kansloos is op de nederlandse arbeidsmarkt.
De hoger opgeleide migrant maakt nog een kans, de middelbaar opgeleiden en lager absoluut niet.
We moeten voorkomen dat ze langdurig afhankelijk blijven van de bijstand vind ik een terechte wens. Echter, ik zie niet hoe dat moet nu er ook ook al een substantieel deel van de 400.000 bijstandsgerechtigden langdurig in de bijstand zitten.
De samenleving is helaas niet maakbaar.
Door Michael op
Vind je het gek: 700.000 werklozen in NL en dan denken dat asielzoekers die onze taal nauwelijks machtig zijn (in het gunstigste geval !) eventjes aan het werk kunnen komen.

Typisch een SCP product: oogkleppen op en ideologische propagandapraat. Laat dat maar aan directeur en PvdA-prominent Kim Putters over.