of 59082 LinkedIn

Staphorst censureert abortusinformatie CJG

De stichting Opvoeden is verbaasd en ontkent dat zij toestemming heeft gegeven om informatie en links van de site van het Centrum voor Jeugd en Gezin te verwijderen.

Gemeente Staphorst verwijdert informatie over abortus en links naar sites die daarover informeren van de website van het lokale CJG. Dat is niet toegestaan volgens het contract met Stichting Opvoeden, die in opdracht van de rijksoverheid de inhoud voor ruim 200 CJG-websites levert.

 Afbeelding

Links de originele tekst (geel gemarkeerd), rechts de gecensureerde versie van Staphorst (klik voor vergroting)

 

Contact opnemen

De CJG-website van Staphorst was woensdag overdag onbereikbaar wegens onderhoud. De betreffende links worden verwijderd, meldt een gemeentewoordvoerster. ‘In de plaats van de links wordt aangeraden om contact op te nemen met het CJG.’ In de loop van de dag was de website weer bereikbaar, met een aantal aanpassingen. Niet alleen is de zin verwijderd waarin de optie 'zwangerschap afbreken' wordt vermeld, ook de achterliggende informatiepagina met bijbehorende links is van de website gehaald.

 

Struikelblok

Het grote struikelblok, aangekaart door de lokale ChristenUniefractie (CU), is de pagina met enkele alinea’s informatie over de behandelwijze bij abortus. Daarnaast stoort de partij zich aan de link naar de website van Rutgers WPF, waarop de adressen van abortusklinieken zijn te vinden. Wat de CU betreft is een doorverwijzing naar (websites van) professionals op het gebied van besluitvorming rond onbedoelde zwangerschap genoeg.

 

Opvattingen van de Staphorster bevolking

Op schriftelijke vragen van de partij antwoordt het college dat zij het standpunt onderschrijft en ‘dat er niet verwezen mag worden naar informatie die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking’. Na contact met de Stichting Opvoeden meldt de gemeente dat de stichting zich kan vinden in de bezwaren van de gemeente en bereid is om daarin met de gemeente mee te denken. ‘Gedacht wordt aan het aanpassen van teksten; het blokkeren van links naar andere websites’, aldus het college.

 

Uitspraak niet gedaan

Directeur Els Verkerk van Stichting Opvoeden reageert verbaasd op die lezing. Een dergelijke uitspraak heeft haar stichting niet gedaan, zegt zij. De opdracht van de landelijke overheid aan de stichting is om via de CJG-sites eenduidige informatie aan ouders te verschaffen over opvoeden. ‘Daarin past het niet om te variëren met de informatie die op de sites is te vinden. Het kan niet zo zijn dat een ouder in de ene gemeente andere informatie krijgt dan in een andere gemeente.’

 

Deelnamevoorwaarden

Op de vraag van Staphorst of er tekst en links konden worden verwijderd, heeft Verkerk dan ook geantwoord dat dat niet mogelijk is. ‘In de deelnamevoorwaarden die gemeenten tekenen als ze met ons in zee gaan, staat ook duidelijk dat er aan de content niets mag worden veranderd.’

 

Keurmerk teruggetrokken

Wel wil Verkerk met haar bestuur en het ministerie overleggen hoe de stichting in de toekomst omgaat met lokale verzoeken om teksten op de site aan te passen. Voorlopig is het beleid dat, als gemeenten gaan sleutelen aan de inhoud van de website, het keurmerk ‘betrouwbare informatie’ van de stichting Opvoeden wordt teruggetrokken, zegt Verkerk.

 

Handmatig controleren

Op dit moment moet de stichting handmatig controleren of er informatie op de 215 aangesloten sites verandert. Er wordt gewerkt aan een geautomatiseerd systeem.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Plafond (pm) op
De staatsomroep, de NOS, censureert ook.
Alleen mensen in beeld die blij zijn met de EU.
Veel ernstiger dan dit akkefietje.
Door hans (burger) op
Hou de jongelui van Staphorst maar dom, zeg ook niks over voorbehoedsmiddelen en laat ze hun leven maar verpesten door met 17/18 jaar zwanger te zijn. Maakt toch niet uit, ook hun moeders hebben niets meer dan het bed en het aanrecht gezien.
Door Kees Kraaijenoord (niet de zanger !) (Burger) op
Ben het eens met de Staphorsters. Kort geleden zag ik op video wat er echt gebeurt bij een abortus en ik ben tot de conclusie gekomen dat wij met z'n allen een dramatische fout hebben gemaakt. De abortus discussie moet gewoon opnieuw gebeuren maar dan met de keiharde feiten als uitgangspunt.
Door Eric (Management Consultant) op
Zorgvuldig en lofwaardig initiatief van de gemeente Staphorst.
Het is toch een volledige paradox om links naar abortus sites op een site voor jeugd en gezin te zetten?
Elke advies tot abortus is m.i. medeplichtigheid aan de moord op het kind.
Door d. dan (adviseur) op
als alternatief heb ik een suggestie: een link naar het VBOK? Abortus is ten slotte moord.