Advertentie
sociaal / Nieuws

Staphorst censureert abortusinformatie CJG

De stichting Opvoeden is verbaasd en ontkent dat zij toestemming heeft gegeven om informatie en links van de site van het Centrum voor Jeugd en Gezin te verwijderen.

12 januari 2012

Gemeente Staphorst verwijdert informatie over abortus en links naar sites die daarover informeren van de website van het lokale CJG. Dat is niet toegestaan volgens het contract met Stichting Opvoeden, die in opdracht van de rijksoverheid de inhoud voor ruim 200 CJG-websites levert.

 Afbeelding

Links de originele tekst (geel gemarkeerd), rechts de gecensureerde versie van Staphorst (klik voor vergroting)

 

Contact opnemen

De CJG-website van Staphorst was woensdag overdag onbereikbaar wegens onderhoud. De betreffende links worden verwijderd, meldt een gemeentewoordvoerster. ‘In de plaats van de links wordt aangeraden om contact op te nemen met het CJG.’ In de loop van de dag was de website weer bereikbaar, met een aantal aanpassingen. Niet alleen is de zin verwijderd waarin de optie 'zwangerschap afbreken' wordt vermeld, ook de achterliggende informatiepagina met bijbehorende links is van de website gehaald.

Struikelblok

Het grote struikelblok, aangekaart door de lokale ChristenUniefractie (CU), is de pagina met enkele alinea’s informatie over de behandelwijze bij abortus. Daarnaast stoort de partij zich aan de link naar de website van Rutgers WPF, waarop de adressen van abortusklinieken zijn te vinden. Wat de CU betreft is een doorverwijzing naar (websites van) professionals op het gebied van besluitvorming rond onbedoelde zwangerschap genoeg.

Opvattingen van de Staphorster bevolking

Op schriftelijke vragen van de partij antwoordt het college dat zij het standpunt onderschrijft en ‘dat er niet verwezen mag worden naar informatie die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking’. Na contact met de Stichting Opvoeden meldt de gemeente dat de stichting zich kan vinden in de bezwaren van de gemeente en bereid is om daarin met de gemeente mee te denken. ‘Gedacht wordt aan het aanpassen van teksten; het blokkeren van links naar andere websites’, aldus het college.

Uitspraak niet gedaan

Directeur Els Verkerk van Stichting Opvoeden reageert verbaasd op die lezing. Een dergelijke uitspraak heeft haar stichting niet gedaan, zegt zij. De opdracht van de landelijke overheid aan de stichting is om via de CJG-sites eenduidige informatie aan ouders te verschaffen over opvoeden. ‘Daarin past het niet om te variëren met de informatie die op de sites is te vinden. Het kan niet zo zijn dat een ouder in de ene gemeente andere informatie krijgt dan in een andere gemeente.’

Deelnamevoorwaarden

Op de vraag van Staphorst of er tekst en links konden worden verwijderd, heeft Verkerk dan ook geantwoord dat dat niet mogelijk is. ‘In de deelnamevoorwaarden die gemeenten tekenen als ze met ons in zee gaan, staat ook duidelijk dat er aan de content niets mag worden veranderd.’

Keurmerk teruggetrokken

Wel wil Verkerk met haar bestuur en het ministerie overleggen hoe de stichting in de toekomst omgaat met lokale verzoeken om teksten op de site aan te passen. Voorlopig is het beleid dat, als gemeenten gaan sleutelen aan de inhoud van de website, het keurmerk ‘betrouwbare informatie’ van de stichting Opvoeden wordt teruggetrokken, zegt Verkerk.

Handmatig controleren

Op dit moment moet de stichting handmatig controleren of er informatie op de 215 aangesloten sites verandert. Er wordt gewerkt aan een geautomatiseerd systeem.

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Linden
In landen als Iran en Somalië zien we wat het resultaat is als je toestaat dat godsdienst de basis is voor politiek. Een minderheid in dit land die gelooft in een god (waarvan het bestaan niet aan te tonen is en die boeken heeft laten schrijven waarin staat wat wij wel en niet mogen) kan nooit het recht hebben om te bepalen wat een ander (niet gelovig) wel of niet mag. Dit soort "terreur" op basis van irrationele aannames kan echt niet door de beugel in ons land. Dit onafhankelijk van wat een ieder vinden mag van condooms en abortus en of voorlichting hierover mag of moet. Als we dit toestaan, zijn we aan de goden overgeleverd. Ik wens mij niet te laten bepalen door een niet bestaande god.
Jojanneke De Wilde. / mederedactuer betreffende site
Staphorster jeugd weet evengoed als de andere Nederlandse jeugd van de hoed en de rand.



Daar zijn we de zure mening van buitenstaanders niet voor nodig.



We respecteren en accepteren de verwijdering gewoon.

We zijn uitstekend in staat omop eigen benen onze eigen weg te gaan.
Jojanneke / idem
We zijn ook tot de conclussie gekomen dat abortus gelegaliseerde moord is!



Er zijn zo enorm veel msverstanden over dit onderwerp, dat de wetgeving zeker aangepast dient te worden.



Weerloze kinderen zonder diens toestemming vermoorden.

Dat doe je als moeder gewoon niet!

Denk gewoon na voordat je sex hebt, is ons advies.
inwoner
Als baby zou je soms mogen willen dat je een dier was. Een das of een vleermuis ofzo. Die worden tot en met beschermd door de overheid. Hele nieuwbouwwijken worden stilgelegd of andere territoria worden aangelegd tot behoud van zo'n dier en een mens zou je zo mogen vermoorden. Als een dier zo werd mishandeld als een foetus die geaborteerd wordt, krijg je de dierenmishandeling achter je aan. Zeer hypocriet.
Simon van der Linden / zelfstandig beleidsadviseur
Enkele vragen: Is de Staphorster overheid bedoeld om mensen te betuttelen? Wat doet de rijksoverheid met een contract over CJG's die de verantwoordelijkheid zijn van iedere individuele gemeente?
Pieter
Hoera, eindelijk eens een gemeente die z'n eigen verantwoordelijkheid neemt.
J.
Zojuist 5 willekeurige CJG sites bekeken. Er was er maar 1 met de tekst zoals aangegeven in het artikel. De meeste hadden een andere tekst, zie Utrecht. Daarnaast is de opbouw per site verschillend, soms moet men goed zoeken en bij meerdere sites ontbreken de links naar andere sites. Als de stichting Opvoeden overal dezelfde informatie wil, heeft zij nog veel werk aan de winkel. Conclusie: Staphorst is niet de enige gemeente die aanpassingen maakt!!
Thessa / Manager voor de publieke zaak
Wat mij opvalt is dat er vooral veel heren zijn die bepalen wat er moet gebeuren; zowel in de zaak zelf als in de reacties. Ik zie die Staphorster mannen nog niet voor dat kind zorgen dat geboren wordt. En zelfs bij verkrachting zou de moeder het kind moeten laten komen? Wordt toch eens wijs mensen. Op deze manier worden die kinderen toch ook niet gelukkig?! Ik denk dat het hier nog steeds om het aloude machtsspelletje gaat.... "Die vrouw mot gewoon doen wat wij zeggen.........".
Jantje Bloemert / Raad van toezicht
De overheid dient de burgers te beschermen, toch?

Ook de ongeboren kinderen dan.

De overheid doet er beter aan de vrouwen te beschermen of hen het recht op zelfbescherming te geven.

Dit kan eenvoudig door de man die haar ongewenst wil bezwangeren gewoon dood te schieten.

Het is altijd beter de dader te straffen dan het weerloze kind dat hij verwekt.
P.J. Heistek / Adj. dir. basisschool
Wie beschermt hen die zichzelf niet beschermen kunnen?

Wie redt hen, die zichzelf niet redden kunnen?

Wie....

Naar eis van het gebod Gods: Gij zult NIET doodslaan. Laten we ons gezeggen? Of zijn we overgeleverd aan de waan van de meerderheid. Wat vinden we morgen normaal?

Ik ben bang voor overmorgen.

Maar gelukkig...

Het loopt God niet uit de hand. Hij zorgt. Hij regeert.

Desondanks goed dat Staphorst zijn verantwoording kent.

Wie volgt?

Michiel Dijkhuizen
Nee mensen, abortus is geen moord. Wat het wel is is een kind beschermen tegen ongewenst/ziek zijn, en vrouwen beschermen zodat ze zelf kunnen beslissen.

Ik las een reactie van iemand die het heeft over de waan van de meerderheid. Dit is een democratisch land: de meerderheid regeert.

Het internet is er trouwens niet om eenzijdig (door een kleine gemeente notabene) gecensureerd te worden. Vind je wat er staat niet prettig, lees het dan niet. Sluit wat dat betreft gewoon de het internet in deze streken af, bouw er een hek omheen, en laat de mensen daar maar lekker in de middeleeuwen leven. Liever kerken dan scholen? Ga lekker je gang.
Saskia Steinhorst
Als zowel de heer Heistek ('gemeente' is vrouwelijk) als mevrouw Jojanneke de Wilde ("mederedacteur") een voorbeeld zijn van het "goed op eigen benen kunnen staan" en opvoeden van de Staphorster jeugd, dan zal de kans op slagen in deze maatschappij niet heel erg groot zijn, ben ik bang.
Mike / Wetenschapper
Met een overweldigend gevoel van medelijden heb ik weer een aantal reacties gelezen waaruit wel weer blijkt dat religie het zelfdenkend vermogen van mensen aantast. Ik wil oproepen voor compassie voor deze mensen, omarm ze en behandel ze net als andere mensen met een geestelijke afwijking.



Betreffende internet, dit moet een vrij medium zijn en blijven, waar meningen en vooral Feiten altijd voorhande moeten zijn. Als je kiest om feiten niet te accepteren of een andere mening hebt prima, kijk er dan ook niet naar, maar laat iedereen dan ook vrij om deze keuze te maken! Ofwel NEE tegen censuur.
True
@Mike (Wetenschapper)

Feiten met hoofdletter, kom nou..
D.D / adviseur bedrijfsvoering
als alternatief heb ik een suggestie: een link naar het VBOK? Abortus is ten slotte moord.
Eric / Management Consultant
Zorgvuldig en lofwaardig initiatief van de gemeente Staphorst.

Het is toch een volledige paradox om links naar abortus sites op een site voor jeugd en gezin te zetten?

Elke advies tot abortus is m.i. medeplichtigheid aan de moord op het kind.
Kees Kraaijenoord (niet de zanger !) / Burger
Ben het eens met de Staphorsters. Kort geleden zag ik op video wat er echt gebeurt bij een abortus en ik ben tot de conclusie gekomen dat wij met z'n allen een dramatische fout hebben gemaakt. De abortus discussie moet gewoon opnieuw gebeuren maar dan met de keiharde feiten als uitgangspunt.
hans wieser / senior project/programmamanager
Hou de jongelui van Staphorst maar dom, zeg ook niks over voorbehoedsmiddelen en laat ze hun leven maar verpesten door met 17/18 jaar zwanger te zijn. Maakt toch niet uit, ook hun moeders hebben niets meer dan het bed en het aanrecht gezien.
Kaas !
De staatsomroep, de NOS, censureert ook.

Alleen mensen in beeld die blij zijn met de EU.

Veel ernstiger dan dit akkefietje.
Daniel Hake / adviseur milieukwaliteit
De opvattingen van veel Staphorsters over abortus zijn bekend. Dat geeft hun nog niet het recht om hun mening aan anderen op te leggen of informatie over het onderwerp te censureren. Laat een ieder zelf, vanuit haar eigen geweten, bepalen wat in haar situatie het beste is. Die beslissing is al moeilijk genoeg, zonder bemoeienis van moraalridders. Baas in eigen buik!
Ad
Als iemand ongewenst zwanger is moet die persoon een afgewogen keuze kunnen maken voor kind houden of abortus. Dan moet een rijksgoedgekeurde site niet ineens informatie gaan weghalen. De CU zal wel even gaan bepalen wat het volk mag zien en vinden? Ik dacht het niet...een belediging van mensen die intelligent genoeg zijn on een eigen mening te kunnen vormen, en censuur bovendien.
hans wieser / senior project/programmamanager
Wij hebben toch voldoende geleerd van onderdrukking door extremisten, links en rechts. Preek geen hel en verdoemenis maar verdraagzaamheid en zelfbeschikkingsrecht. Wijs elkaar op de mogelijkheden en ieder heeft het recht daaruit een keus te maken. Maar maakt de keuzen bekend. Het is hier potdorrie toch geen Iran of NoordKorea!!!!!!!!!
Klaes / bedrijfsleider
Geertruida volkomen mee eens. Vecht de PVV tegen de Islam de door de overheid gesubsidieerde christelijke terreur van de Nederlandse bijbelbeld is vele malen erger en bedreigender. De met belasting geld gesponsorde SGP is voor vrouwen erger dan de westerse moslim. (ben atheïst)
Marcel Ruijs / jeugdhulpverlener
Waarom hebben gelovigen toch altijd zo de behoefte om te bepalen voor een ander?
hans wieser / senior project/programmamanager
Marcel alle gelovigen niet over één kam scheren. Ik ben het volkomen eens met Geertruida e.a. dat iedereen het recht heeft om zelf een keus te maken. Dan is het dus kwalijk als bepaalde groeperingen mensen informatie wil onthouden. Dat is onchristelijk. Dat zijn extremisten van de SGP en in Staphorst dus ook van de CU. GElukkig denken de andere gelovigen daar heel anders over!
Advertentie