of 64621 LinkedIn

Staphorst censureert abortusinformatie CJG

De stichting Opvoeden is verbaasd en ontkent dat zij toestemming heeft gegeven om informatie en links van de site van het Centrum voor Jeugd en Gezin te verwijderen.

Gemeente Staphorst verwijdert informatie over abortus en links naar sites die daarover informeren van de website van het lokale CJG. Dat is niet toegestaan volgens het contract met Stichting Opvoeden, die in opdracht van de rijksoverheid de inhoud voor ruim 200 CJG-websites levert.

 Afbeelding

Links de originele tekst (geel gemarkeerd), rechts de gecensureerde versie van Staphorst (klik voor vergroting)

 

Contact opnemen

De CJG-website van Staphorst was woensdag overdag onbereikbaar wegens onderhoud. De betreffende links worden verwijderd, meldt een gemeentewoordvoerster. ‘In de plaats van de links wordt aangeraden om contact op te nemen met het CJG.’ In de loop van de dag was de website weer bereikbaar, met een aantal aanpassingen. Niet alleen is de zin verwijderd waarin de optie 'zwangerschap afbreken' wordt vermeld, ook de achterliggende informatiepagina met bijbehorende links is van de website gehaald.

 

Struikelblok

Het grote struikelblok, aangekaart door de lokale ChristenUniefractie (CU), is de pagina met enkele alinea’s informatie over de behandelwijze bij abortus. Daarnaast stoort de partij zich aan de link naar de website van Rutgers WPF, waarop de adressen van abortusklinieken zijn te vinden. Wat de CU betreft is een doorverwijzing naar (websites van) professionals op het gebied van besluitvorming rond onbedoelde zwangerschap genoeg.

 

Opvattingen van de Staphorster bevolking

Op schriftelijke vragen van de partij antwoordt het college dat zij het standpunt onderschrijft en ‘dat er niet verwezen mag worden naar informatie die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking’. Na contact met de Stichting Opvoeden meldt de gemeente dat de stichting zich kan vinden in de bezwaren van de gemeente en bereid is om daarin met de gemeente mee te denken. ‘Gedacht wordt aan het aanpassen van teksten; het blokkeren van links naar andere websites’, aldus het college.

 

Uitspraak niet gedaan

Directeur Els Verkerk van Stichting Opvoeden reageert verbaasd op die lezing. Een dergelijke uitspraak heeft haar stichting niet gedaan, zegt zij. De opdracht van de landelijke overheid aan de stichting is om via de CJG-sites eenduidige informatie aan ouders te verschaffen over opvoeden. ‘Daarin past het niet om te variëren met de informatie die op de sites is te vinden. Het kan niet zo zijn dat een ouder in de ene gemeente andere informatie krijgt dan in een andere gemeente.’

 

Deelnamevoorwaarden

Op de vraag van Staphorst of er tekst en links konden worden verwijderd, heeft Verkerk dan ook geantwoord dat dat niet mogelijk is. ‘In de deelnamevoorwaarden die gemeenten tekenen als ze met ons in zee gaan, staat ook duidelijk dat er aan de content niets mag worden veranderd.’

 

Keurmerk teruggetrokken

Wel wil Verkerk met haar bestuur en het ministerie overleggen hoe de stichting in de toekomst omgaat met lokale verzoeken om teksten op de site aan te passen. Voorlopig is het beleid dat, als gemeenten gaan sleutelen aan de inhoud van de website, het keurmerk ‘betrouwbare informatie’ van de stichting Opvoeden wordt teruggetrokken, zegt Verkerk.

 

Handmatig controleren

Op dit moment moet de stichting handmatig controleren of er informatie op de 215 aangesloten sites verandert. Er wordt gewerkt aan een geautomatiseerd systeem.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ra op
@Mike (Wetenschapper)
Feiten met hoofdletter, kom nou..
Door Mike (Wetenschapper) op
Met een overweldigend gevoel van medelijden heb ik weer een aantal reacties gelezen waaruit wel weer blijkt dat religie het zelfdenkend vermogen van mensen aantast. Ik wil oproepen voor compassie voor deze mensen, omarm ze en behandel ze net als andere mensen met een geestelijke afwijking.

Betreffende internet, dit moet een vrij medium zijn en blijven, waar meningen en vooral Feiten altijd voorhande moeten zijn. Als je kiest om feiten niet te accepteren of een andere mening hebt prima, kijk er dan ook niet naar, maar laat iedereen dan ook vrij om deze keuze te maken! Ofwel NEE tegen censuur.
Door Saskia Steinhorst op
Als zowel de heer Heistek ('gemeente' is vrouwelijk) als mevrouw Jojanneke de Wilde ("mederedacteur") een voorbeeld zijn van het "goed op eigen benen kunnen staan" en opvoeden van de Staphorster jeugd, dan zal de kans op slagen in deze maatschappij niet heel erg groot zijn, ben ik bang.
Door Chiel op
Nee mensen, abortus is geen moord. Wat het wel is is een kind beschermen tegen ongewenst/ziek zijn, en vrouwen beschermen zodat ze zelf kunnen beslissen.
Ik las een reactie van iemand die het heeft over de waan van de meerderheid. Dit is een democratisch land: de meerderheid regeert.
Het internet is er trouwens niet om eenzijdig (door een kleine gemeente notabene) gecensureerd te worden. Vind je wat er staat niet prettig, lees het dan niet. Sluit wat dat betreft gewoon de het internet in deze streken af, bouw er een hek omheen, en laat de mensen daar maar lekker in de middeleeuwen leven. Liever kerken dan scholen? Ga lekker je gang.
Door P.J. Heistek (Adj. dir. basisschool) op
Wie beschermt hen die zichzelf niet beschermen kunnen?
Wie redt hen, die zichzelf niet redden kunnen?
Wie....
Naar eis van het gebod Gods: Gij zult NIET doodslaan. Laten we ons gezeggen? Of zijn we overgeleverd aan de waan van de meerderheid. Wat vinden we morgen normaal?
Ik ben bang voor overmorgen.
Maar gelukkig...
Het loopt God niet uit de hand. Hij zorgt. Hij regeert.
Desondanks goed dat Staphorst zijn verantwoording kent.
Wie volgt?
Door Jantje Bloemert (Raad van toezicht ) op
De overheid dient de burgers te beschermen, toch?
Ook de ongeboren kinderen dan.
De overheid doet er beter aan de vrouwen te beschermen of hen het recht op zelfbescherming te geven.
Dit kan eenvoudig door de man die haar ongewenst wil bezwangeren gewoon dood te schieten.
Het is altijd beter de dader te straffen dan het weerloze kind dat hij verwekt.
Door Thessa (Manager voor de publieke zaak) op
Wat mij opvalt is dat er vooral veel heren zijn die bepalen wat er moet gebeuren; zowel in de zaak zelf als in de reacties. Ik zie die Staphorster mannen nog niet voor dat kind zorgen dat geboren wordt. En zelfs bij verkrachting zou de moeder het kind moeten laten komen? Wordt toch eens wijs mensen. Op deze manier worden die kinderen toch ook niet gelukkig?! Ik denk dat het hier nog steeds om het aloude machtsspelletje gaat.... "Die vrouw mot gewoon doen wat wij zeggen.........".
Door J. op
Zojuist 5 willekeurige CJG sites bekeken. Er was er maar 1 met de tekst zoals aangegeven in het artikel. De meeste hadden een andere tekst, zie Utrecht. Daarnaast is de opbouw per site verschillend, soms moet men goed zoeken en bij meerdere sites ontbreken de links naar andere sites. Als de stichting Opvoeden overal dezelfde informatie wil, heeft zij nog veel werk aan de winkel. Conclusie: Staphorst is niet de enige gemeente die aanpassingen maakt!!
Door Pierre (adviseur) op
Hoera, eindelijk eens een gemeente die z'n eigen verantwoordelijkheid neemt.
Door Simon (zelfstandig beleidsadviseur) op
Enkele vragen: Is de Staphorster overheid bedoeld om mensen te betuttelen? Wat doet de rijksoverheid met een contract over CJG's die de verantwoordelijkheid zijn van iedere individuele gemeente?