of 63966 LinkedIn

Stapeling kan wwb'ers tientallen procenten kosten

Vooral de huishoudtoets zorgt ervoor dat bijvoorbeeld eenoudergezinnen met inwonende meerderjarige kinderen tientallen procenten in inkomen achteruit gaan.
4 reacties

Sommige huishoudens met een bijstandsuitkering dreigen vanaf volgend jaar tientallen procenten minder inkomen te hebben. Dat is een van de conclusies die onderzoeksbureaus Nicis Institute en Ecorys trekken in een studie naar de gevolgen van het kabinetsbeleid die woensdag verscheen.

Eenoudergezinnen

Het gaat bijvoorbeeld om eenoudergezinnen met inwonende meerderjarige kinderen, aldus onderzoeker Koos van Dijken. Het kabinet wil vanaf volgend jaar de bijstand toetsen op het inkomen van alle gezinsleden, ook van inwonende kinderen. Is dat inkomen te hoog, dan vervalt de uitkering.

Het is volgens de onderzoekers nog niet precies vast te stellen hoe veel huishoudens het kabinetsbeleid in hun portemonnee gaan voelen.

 

Meer problemen

Het onderzoek inventariseert de effecten van het kabinetsbeleid voor de vier grote steden en de gemeenten die horen bij het netwerk G32. Ook de berekeningen die enkele steden zelf uitvoerden zijn meegenomen in het rapport, aldus Van Dijken. Gezinnen die last hebben van de kabinetsbezuinigingen hebben vaak niet één 'probleem'. Zo hebben ze vaak meerdere uitkeringen, geen werk en maken ze gebruik van diverse zorg- en welzijnsvoorzieningen, aldus de onderzoekers.

 

Meer protest

Onder meer oppositiepartijen en vakbonden liepen al te hoop tegen diverse kabinetsbezuinigingen. Zo luidde de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Financiën, PvdA) in september de noodklok over de vele bezuinigingen die minima treffen. Hij kreeg bijval van andere wethouders van grote steden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door feniks decorations (ondernemer) op
Onderstaande tekst is gestuurd naar Hans Spekman.
De brief is hier ook wel op z'n plaats lijkt me.
Het zijn niet alleen de allerarmsten die op hun donder krijgen. De voorgenomen plannen maken dat we straks ook bij deze groep horen.
Weer minder werkgelegenheid.

Geachte Hr. Spekman,
Ik richt me speciaal tot u, omdat ik het niet meer zie zitten en graag uw mening wil weten.

Wij hebben een schildersbedrijf. (v.o.f.) nee geen groot bedrijf, mijn vrouw en ik.
En zeker géén zzp er. Want die gasten maken alles kapot.
Zeg maar een serieus klein ouderwets goed bedrijf.

We hebben de grootste problemen om het hoofd boven water te houden.

Dit komt totaal voor rekening van de economische crisis.

Onze klantenkring bestaat uit o.a. 2 verdieners, gepensioneerden, modale inkomens.
Nu al heb ik 2 afzeggingen ontvangen voor een schilderbeurt die gepland stond voor 2013.
Louter en alleen omdat men bang is het zich niet meer te kunnen veroorloven.

Meneer Spekman, wat heeft u nu met nivelleren !
De bevolkingsgroep die het zich kan veroorloven om het huis te LATEN schilderen, wordt nu aangepakt.

En dat vindt u rechtvaardig ??? Nivelleren ???

Als de trend zich doorzet, hebben wij volgend jaar geen werk meer, en gaan we failliet !
En dan ?
Kost dat geen geld ?

Ik wil graag van een PvdA er horen hoe dit beleid verantwoord kan worden.
Ik snap er helemaal niets meer van.

En al zeker niet uw opmerking dat “de VVD ers niet moeten klagen, ze kunnen wel een stootje hebben”.

Meneer Spekman, dit nivelleren maakt meer kapot dan u zich waarschijnlijk realiseert.

Graag uw mening.

Vriendelijke groet, Feniks decorations
Door Louise (Medewerker WWB) op
In sommige gevallen zijn deze maatregelen inderdaad keihard; een jonge zoon of dochter van den jaar of 22/23 die net een baan heeft, wat wil sparen en misschien wel binnenkort gaan samenwonen of trouwen, moet nu ineens zijn uitkeringsafhankelijke moeder of vader gaan overhouden. Maar er zijn ook andere voorbeelden: een gezin met drie inwonende (ruim) volwassen kinderen, allemaal arbeidsongeschikt of 'onbemiddelaar' voor arbeid. Vier uitkeringen in één huishouden dus... en alle vier krijgen ze ETBK en allerlei tegemoetkomingen uit het minimabeleid... tel uit je winst. Natuurlijk moeten de goeden niet onder de slechten lijden, maar welke richtlijnen moet je dan hanteren?
Door Gerry Dol op
De mensen met de minste draagkracht worden weer
gepakt.Waarom moet een inwonend kind ineens
voor zijn moeder zorgen als zij een uitkering krijgt.
Er is toch wel iets anders te bedenken.
Ik dacht dat er in Nederland een minimum inkomen voor iedereen was.
Kan er niet wat van de topsalarissen en wanneer
komt er een maximumloon.
Volgens mij weten heel veel mensen niet hoeveel een
de bijstand is.
Zembla gaf hier afgelopen zaterdag een voorbeeld van met de uitzending Gezinnen in de bijstand,
Door Hofkes (directeur) op
Weer worden de uitvoerders van de WWB de gemeenten niet aangepakt op hun slechte uitvoering van de WWB in de afgelopen jaren.
Weer wordt een groep burgers de dupe van slechte uitvoering van uitvoeringsorganisaties. Met de grotere gemeenten als gesprekvoerders met het Ministerie weten het elke keer voor elkaar te krijgen, dat zij niet het gelag betalen.
Wat te denken van gemeenten als Amsterdam en Rotterdam, met resp. 5 en 6% van hun burgers in de bijstand. Dit t.o.v. een gemeente als Bronckhorst met 0,5% van de burgers in de Bijstand??
Slechte uitvoerders moeten worden aangepakt en niet de verzekerde!!.
Destijds voerde het UWV jarenlang de WAO-wetgeving slecht uit. Er was geen uitstroombeleid, maar men telde hun klanten hoe beter voor het management. Meer klanten is meer loon!!.
Zo nu ook de bankensector. Ingewikkelde hypotheekpakketten verkopen, of hypotheken van 120% van de waarde van de woning.
De crisis die hierdoor is ontstaan en nog volop bezig is worden door de burgers opgehoest i.p.v. door de sector zelf. En de bonussen zijn er nog steeds.

In wat voor land, maatschappij zijn wij gekomen, dat we de verantwoordelijken niet meer aanspreken en failliet laten verklaren en/of hoofdelijk aansprakelijk stellen voor hun mismanagement. Dus ook hun bonussen en bezittingen afpakken/beslag nemen wegens wanbeleid. Kunnen zij in de bijstand en een voorbeeld zijn voor degene, die hun positie overnemen van wat de gevolgen zijn van onverantwoordelijk gedrag.

Eric Höfkes.