Advertentie
sociaal / Nieuws

Stadhuis Utrecht krijgt genderneutrale toiletten

De gemeente Utrecht gaat alle toiletten op het Utrechtse stadhuis ‘genderneutraal’ maken. Er zullen geen specifieke mannen- en vrouwentoiletten meer zijn.

01 juli 2016

De gemeente Utrecht gaat alle toiletten op het Utrechtse stadhuis ‘genderneutraal’ maken. Er zullen geen specifieke mannen- en vrouwentoiletten meer zijn.

Wel degelijk een issue

Dit meldt het Utrechtse raadslid van D66 Anne-Marijke Podt op de website van de partij. Volgens Podt voelt 1 tot 4 procent van de bevolking voelt zich niet eenduidig man of vrouw. ‘Zij worden er bij elk wc-bezoek mee geconfronteerd dat zij niet in één van de standaard hokjes passen. Voor de meeste mensen lijkt dit niet zo’n probleem, maar voor een kleine groep is het wel degelijk een issue.’

Belangrijk signaal
De ervaringen met de genderneutrale toiletten worden na een paar maanden geëvalueerd en besproken. Als de ervaringen goed zijn, worden de algemene toiletten ook ingevoerd in het  Stadskantoor en andere gemeentelijke panden. D66-raadslid Anne-Marijke Podt: ‘Het maakt niet uit in welk hokje je past. Genderneutrale toiletten op het Stadhuis zijn een mooie eerste stap. En laten we het ook vooral niet groter maken dan het is; het gaat om het aanpassen van een paar bordjes. Maar voor een klein groepje mensen is dit een heel belangrijk signaal.’
 

Brede steun
De motie van D66 werd in de Utrechtse gemeenteraad breed gesteund en overgenomen door wethouder Paulus Jansen (SP) van het college.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem van der Vaart
Genderneutrale toiletten. Utrecht moet wel helemaal af zijn, dat men, bij gebrek aan echte problemen, dit soort 'problemen' gaat oppakken. Of is het oplossen van echte problemen voor D66 een beetje te moeilijk?
Erik
Alfred realiseert zich net dat het thuistoilet van bijna 17 miljoen Nederlanders al vele jaren genderneutraal is, goed bezig dus.



Maar hoe ziet dat er in Utrecht er dan uit voor die andere 96-99%? Maakt het dan niet meer uit waar je binnenloopt? Kan me voorstellen dat dat niet altijd even neutraal wordt opgevat!
Jeannette
Handig hoor. Moeten ze bij alle openbare toiletten doen. Apart urinoir in een afgesloten hokje. Scheelt vaak wachten bij dames toiletten. Daar staat vaak een rij als het in gelegenheden druk is. En dan ook graag ingericht als invaliden toilet. Kunnen ook zij gewoon een toilet instappen zonder zich geconfronteerd te voelen met hun handicap.

Karel
@ Jeannette, scheelt wachten bij de dames toiletten? Nu moeten wij heren dus ook in de rij, omdat de dames niet opschieten...



Maar zonder gekheid: goed initiatief. Ben benieuwd of het nog negatieve bij-effecten heeft, waar men nu niet aan denkt.
Advertentie