of 64740 LinkedIn

Staatssecretaris: 3000 opvangplekken asielzoekers erbij

Woonunits in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Woonunits in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Reageer

De komende weken zitten de opvangcentra voor asielzoekers nog vol, maar vanaf 1 november komen er waarschijnlijk zo'n 3000 opvangplekken bij, zei demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in de Tweede Kamer. 

Geen crisis
Dat moet volgens haar in combinatie met de noodopvang die is geopend voldoende zijn om de opvangcentra te ontlasten. Er is evenwel geen sprake van een asielcrisis, vindt ze. Het gaat ‘om een tijdelijke sterke piek’ in de instroom van asielzoekers in Nederland, terwijl de uitstroom uit opvangcentra maar mondjesmaat is.

Woning
Op dit moment zitten er 31.500 mensen in de asielopvang, van wie er 11.000 al een verblijfsvergunning hebben. Zij moeten doorstromen naar een woning, maar dat lukt niet, aldus Broekers. Dat komt omdat er een tekort aan woningen is in gemeenten. Er bestaat al enige tijd een achterstand in de doorstroming naar huisvesting in gemeenten.

Stoelen
Door de opgelopen druk op de centra hebben asielzoekers die de afgelopen week aankwamen in aanmeldcentrum Ter Apel op stretchers en soms op stoelen moeten slapen, omdat er niet voor iedereen een bed beschikbaar is. Broekers noemt de situatie ‘heel vervelend’. Elke week komen er 1000 tot 1100 nieuwe asielzoekers aan in Nederland. Onder hen zijn ook nareizigers van statushouders, naaste familieleden die zich bij hen mogen voegen.

Opbellen
De bewindsvrouw roept de gemeenten nogmaals op de komende weken nog plekken aan te bieden waar asielzoekers even terecht kunnen tijdens de overbruggingsperiode. Gemeenten hebben 30 miljoen euro extra gekregen om meer statushouders te kunnen huisvesten. Broekers zei dat ze de burgemeesters regelmatig zelf opbelt of bij gemeenten langs gaat om ze persoonlijk te vragen of ze kunnen helpen.

Noodlocaties
Vorige week kwamen er vanwege de hoge druk al twee noodlocaties bij voor de asielopvang. In Amsterdam werd het marineterrein opnieuw opengesteld voor asielzoekers en in Ede bleef de opvanglocatie Harskamp langer open dan vooraf was gepland. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.