of 64120 LinkedIn

Sportprogramma wil jeugdcriminaliteit aanpakken

Foto: Stichting Life Goals
Foto: Stichting Life Goals

Tien gemeenten kunnen gaan experimenteren met een programma dat jeugdcriminaliteit moet voorkomen door middel van sport. De sportactiviteiten sporen jongeren aan om vaardigheden te ontwikkelen die helpen om crimineel gedrag te voorkomen.

Negen gemeenten
De gemeente Dordrecht gaat op 6 september van start met het programma Life Goals Youth, ontwikkeld door stichting Life Goals, in samenwerking met onder andere de ministeries van Justitie en Veiligheid (J&V) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Maar er is ruimte voor nog negen gemeenten om zich aan te sluiten, meldt Arne de Groote, directeur van de stichting. Het programma richt zich op kwetsbare jongeren tussen de 16 en 25 jaar die met justitie in aanraking dreigen te komen of dat al zijn geweest. Een doelgroep die het als gevolg van de coronacrisis nog zwaarder heeft gekregen, benadrukt De Groote.

Energie
Hoe kan sport bijdragen aan het voorkomen van crimineel gedrag? De Groote: 'Veel van onze deelnemers hebben weinig sociale contacten, en de contacten die ze hebben, zijn vaak niet al te stimulerend. Als jongeren beginnen te sporten, komen ze meer in contact met anderen. Maar ze overwinnen ook barrières voor zichzelf. Dat leidt ertoe dat ze meer open staan om over zichzelf te vertellen. De energie en de euforie die vrijkomt bij het sporten, daar maken we gebruik van.'

Hulpvraag
Op die manier kan het sporten jongeren helpen om te werken aan hun weerbaarheid en zelfvertrouwen, wat vervolgens de kans op crimineel gedrag verkleint. Het sporten is ook een middel voor maatschappelijke werkers om in contact te komen met jongeren en eventuele hulpvragen eerder in beeld te brengen. Zo worden er na de sportieve activiteiten 'life goal sessies' gehouden, waarbij jongeren kunnen praten over thema's zoals wonen, financiën, school en werk.

Besparing
Stichting Life Goals ontwikkelt al tien jaar sportprogramma's voor mensen met een sociale kwetsbaarheid, vertelt directeur De Groote. Het eerste project was de daklozenvoetbalcompetitie, op verzoek van het Leger des Heils. Inmiddels werkt de stichting ook samen met het UWV en de ggz, en wordt de ontwikkelende methodiek in dertig gemeenten toegepast. Uit onderzoek van Society Impact blijkt dat een investering van één euro in een Life Goals programma een maatschappelijke besparing van ruim drie euro oplevert, waarvan het grootste deel neerslaat bij de gemeente.

Resultaten
Life Goals Youth is het eerste programma van de stichting dat zich specifiek richt op preventie van criminaliteit. Hoewel er op dat gebied nog geen concrete resultaten zijn geboekt, bestaan er wel andere projecten die erop wijzen dat sport een preventieve werking kan hebben. Deelnemers aan het landelijke programma Alleen Jij Bepaalt (AJB) komen bijvoorbeeld tot drie keer minder vaak in aanraking met de politie als verdachte. Waar AJB zich richt op jongeren tussen de 12 en 18 jaar, is de doelgroep van Life Goals Youth 16 tot 25 jaar oud. 'Wij zijn dus een mooie aanvulling daarop', aldus De Groote.

Budget
Gemeenten die, in navolging van Dordrecht, willen deelnemen aan het programma, kunnen rekenen op een startbudget van 10.000 euro. Die financiering komt vanuit de VriendenLoterij. Gemeenten moeten zelf ook een investering doen van grofweg hetzelfde bedrag. 'Dat zit 'm vooral in de tijd van de buurtsportcoaches. Die hebben gemeenten toch al in dienst, maar daarvoor moeten ze uren vrijmaken', legt De Groote uit. Stichting Life Goals leidt de buurtsportcoaches op om met de doelgroep aan de slag te gaan. Ook zorgt de stichting voor het monitoren van de effecten en het bundelen en delen van de opgedane kennis. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Dat is toch die succesformule van Noord-Afrikaners die gingen kickboksen? Dat heeft tot een spectaculaire daling van de criminaliteit geleid bij die groep.