Advertentie
sociaal / Nieuws

Speciale campagne GGD om jonge Urkers te vaccineren

GGD Flevoland is begonnen met een campagne op sociale media om de coronavaccinaties onder de aandacht te brengen bij jonge mensen op Urk. Het percentage mensen dat zich heeft laten vaccineren blijft op Urk achter bij de landelijke cijfers.

05 augustus 2021
urk.1.jpg

GGD Flevoland is begonnen met een campagne op sociale media om de coronavaccinaties onder de aandacht te brengen bij jonge mensen op Urk. Het percentage mensen dat zich heeft laten vaccineren blijft op Urk achter bij de landelijke cijfers.

Laagste van het land

Volgens data van het RIVM heeft op Urk tussen de 20 en 39 procent van de volwassenen tot dusver een eerste prik gehad. In geen enkele andere Nederlandse gemeente ligt het percentage volwassenen dat een eerste prik kreeg lager dan 40 procent. Ook in andere gemeenten met veel christelijke inwoners is het percentage hoger. In Staphorst kreeg bijvoorbeeld tussen de 40 en 59 procent van de volwassenen een eerste prik, in Barneveld tussen de 60 en 74 procent. Landelijk heeft tot dusver naar schatting bijna 85 procent van de 18-plussers ten minste één vaccinatie gehad.

 

Christenen

Het vaccinatiecijfer op Urk blijft volgens een woordvoerster van GGD Flevoland achter omdat er veel mensen met een christelijke overtuiging in de gemeente wonen. ‘Niet alleen met corona, maar ook met andere vaccinaties zie je dat de vaccinatiegraad op Urk achterblijft in vergelijking met de rest van Flevoland.’ Daarnaast zijn er volgens haar op dit moment relatief weinig besmettingen op Urk, waardoor mensen de noodzaak tot het halen van een prik wellicht niet zo voelen. ‘Ook kan het zijn dat er nog veel mensen op vakantie zijn, dus wellicht loopt het aantal na de zomer nog op.’

 

Dumpert

Op Urk wonen relatief veel jonge mensen, licht ze de keuze voor een campagne op sociale media toe. ‘Daar is dus nog een grote groep te bereiken. Tegelijkertijd zien we dat ook het percentage jonge mensen dat zich tot dusver heeft laten vaccineren achterblijft bij het landelijke cijfer.’ De campagne, die deze week is gestart, is erop gericht jonge mensen te informeren over vaccinaties. ‘De campagne is in die zin neutraal’, aldus de woordvoerster. ‘Het uitgangspunt van de gemeente is ook dat het een eigen keuze blijft of je je wilt laten vaccineren.’ De campagne is uitgezet op onder meer Dumpert en een aantal online game platforms.

 

Bijbel

Ook is er door huisartsen een brief met informatie rondgestuurd. Bij die brief zit ook een informatiefolder van de christelijke patiëntenvereniging NPV, waarin de voors en tegens van de coronavaccinatie worden uitgelegd aan de hand van de Bijbel. Daarnaast gaat de GGD binnenkort mogelijk de straat op in de gemeente om met mensen in gesprek te gaan over vaccinatie. De GGD Flevoland streeft niet naar een bepaalde vaccinatiegraad op Urk, aldus de woordvoerster. ‘Maar wij zouden natuurlijk wel graag zien dat meer mensen zich op Urk laten inenten.’ (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rood hesje / Jan Zijkgraaf
En waarom horen we de PVV oktober 2020 wel raaskallen over de besmettingen in wijken waar mensen wonen met en niet westerse achtergrond maar nu niet over Urk!!!

Urk, dat is toch dat dorp waar die GGD-post werd aangevallen? En gaan we nu echt denken dat een brochure van maar liefst 39 pagina's over de vraag of Onze Lieve heer dit wel allemaal goed vindt de Urkers zal overtuigen van nut en noodzaak van vaccinatie. Ik moet het nog zien. Een anders: hek erom heen met een slot erop!
Advertentie