Overplaatsing
Vier gezinnen hebben voor hun kinderen overplaatsing gevraagd en ook met de nieuwe scholen waar deze leerlingen geplaatst worden, houdt de gemeente contact. 'Als er kinderen worden thuisgehouden, zullen we de ouders wijzen op de schoolplicht’, zegt Emmer, die hoopt dat de geluiden dat kinderen thuisblijven, loos alarm betreffen.

Op scherp
De PO-Raad waarschuwde maandag dat de verhoudingen op scholen 'op scherp’ kunnen komen te staan naar aanleiding van de aanslagen in Duitsland en Frankrijk en de couppoging in Turkije. Dat kan leiden tot pestgedrag, waarschuwt ook Stichting School & Veiligheid, die scholen ondersteunt bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.

Vijandelijkheden
De directeur van de maatschappelijke organisatie Platform INS en Gülen-vertegenwoordiger Saniye Calkin zei eerder bang te zijn voor een 'golf van vijandelijkheden’ op scholen als Turkse Nederlanders na de vakantie terugkomen uit Turkije. Volgens de Gülen-aanhangers zijn vakantiegangers daar blootgesteld aan haatzaaierij door Turkse media. 
De scholen in de regio Midden-Nederland openen op maandag 22 augustus als eerste de deuren weer na de zomervakantie. De Roos in Zaandam gaat net als de andere scholen in Noord-Nederland op 26 augustus weer open. (ANP)