Advertentie
sociaal / Nieuws

SP wil Wmo van tafel

De motie van SP-Kamerlid Renske Leijten, waarin het kabinet wordt opgeroepen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van tafel te halen, komt vandaag (donderdag) ter stemming in de Tweede Kamer.

06 februari 2014

De Tweede Kamer stemt vandaag (donderdag) over de motie van de SP, waarin het kabinet wordt opgeroepen de niieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) van tafel te halen. Vijf andere moties die gisteren in het plenaire debat over de Wmo zijn ingediend, komen dinsdag in stemming.

Kamerbrede zorgen

De kans is echter klein dat de motie van de SP het gaat halen. Bij vrijwel alle fracties leven weliswaar veel zorgen over (de haalbaarheid van) een zorgvuldige invoering van de Wmo per 2015, maar een meerderheid van de Kamer vindt het nu te vroeg om - eventueel - een streep door de wet te zetten. Daarmee is niet gezegd dat staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) de steun in Tweede en Eerste Kamer voor ‘zijn’ wet al binnen heeft.

Deadline 15 maart

Dat werd woensdag duidelijk tijdens het Kamerdebat over de zorgen en grieven van gemeenten over de huidige randvoorwaarden van de Wmo. Volgens de gemeenten zijn deze onvoldoende om de wet verantwoord te kunnen uitvoeren. Zo roept het CDA het kabinet op - via een woensdag ingediende motie - om voor 15 maart met duidelijkheid te komen over onder meer de financiële middelen per gemeente en inzicht te geven in de transitie- en uitvoeringskosten op gemeentelijk niveau.

Tijdpad

Ook wil CDA-Kamerlid Keijzer weten hoeveel tijd nodig is om kwalitatief goede zorg en begeleiding in te kopen, om afspraken te maken tussen gemeenten en zorgverzekeraars en om het voor gemeenten verplichte beleidsplan met bijbehorende verordeningen op te stellen. De tijdige overdracht van cliëntgegevens is eveneens van groot belang.

Voorbereidingstijd

Duidelijkheid over al deze randvoorwarden is nodig om als Kamer een zorgvuldige afweging te kunnen maken of de Wmo per 2015 kan worden ingevoerd, vindt Keijzer. Er moet sprake zijn van een zorgvuldig wetstraject en voldoende voorbereidingstijd voor gemeenten. Dinsdag wordt over de motie gestemd. Die in de ogen van Van Rijn overbodig is omdat ‘het een goed lijstje is en ook mijn lijstje’.

Samenwerking verzekeraars

Ook moties van D66/SGP en GroenLinks komen dinsdag in stemming. D66-Kamerlid Bergkamp en SGP-collega Van der Staaij vinden dat Van Rijn verzekeraars moet dwingen ook met individuele gemeenten afspraken te maken over samenwerking. Voortman (GroenLinks) wil dat een onafhankelijke derde partij de Wmo nog eens goed doorrekent, onder meer omdat de persoonlijke verzorging niet naar gemeenten gaat, maar onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) komt te vallen.

Hoorzitting Kamer

De hoorzitting van de vaste Kamercommissie van VWS staat geagendeerd voor 14 februari. Drie wethouders en gemeentekoepel VNG zijn uitgenodigd om rechtstreeks aan de Kamerleden te vertellen wat zij van de Wmo vinden en wat hun zorgen zijn. De drie wethouders zijn van gemeenten die zowel voor, tegen als blanco (Den Haag en Hattem) hebben gestemd over de deal tussen VNG en Van Rijn. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwenhuizen / ondernemer
Stelselwijziging voor wat betreft WMO en Zorg voor Jeugd een uitputtende exercitie voor zowel burger, zorgwerkveld, beleidsmakers en gemeenten. Goed wanneer er (versneld) duidelijkheid komt. Er is immers geen tijd meer te verliezen om de transitie verder door te voeren aangaande herordening publieke en private voorzieningen; even los van wie de rekening gaat betalen van de resterende publieke zorg.
Flip Zolderman
Opmerkelijk dat blijkbaar alleen de SP de signalen van gemeenten en van zorgverleners serieus lijkt te nemen - zo langzaamaan lijkt het de enige politieke partij die het woord "solidariteit' nog serieus durft te gebruiken. Als er in de Tweede Kamer nog een restje gezond verstand zit wordt die motie gewoon aangenomen... Maar ik vrees het ergste, want het is nog lang niet voorbij, de neoliberale arrogantie.
Advertentie