of 58952 LinkedIn

SP wil af van 'wachttijd' bij uitkeringsaanvraag

SP-Kamerlid Karabulut pleit voor afschaffing van de 'wachttijd' voor een uitkering en een terugkeer van de VUT.

De 'wachttijd' van vier weken die jongeren opgelegd krijgen bij het aanvragen van een uitkering moet van tafel. Dat staat in een actieplan jeugdwerkloosheid dat SP-Kamerlid Sadet Karabulut vandaag presenteert.

Wegkijken kan niet
Volgens de SP doet de regering te weinig aan het probleem dat steeds meer jongeren geen baan of opleiding hebben. ‘Ik zal vandaag minister Asscher eraan herinneren dat hij de minister van Sociale Zaken én Werkgelegenheid is', aldus Karabulut. 'Hij moet nu alles op alles zetten om te voorkomen dat jongeren hun toekomst wordt ontnomen. Langer wegkijken kan hij niet maken.’

Snel hulp bieden
In het actieplan staan tien voorstellen om de jeugdwerkloosheid op korte termijn aan te pakken. Het afschaffen van de wachttijd voor een uitkering is daar één van. De eerste vier weken moeten jongeren laten zien dat ze alles op alles zetten om zelf aan de slag te komen voordat ze in aanmerking komen voor een uitkering. Karabulut: '
Het is absoluut noodzakelijk dat we jongeren alle hulp bieden om snel aan het werk te komen. Hoe langer je thuis zit, hoe moeilijker het is om een baan te vinden. Juist in die eerste weken moet de overheid er alles aan doen jongeren aan werk te helpen.’


VUT

Een andere maatregel die de SP voorstelt is de terugkeer van de VUT-regeling. Oudere werknemers moeten de mogelijkheid krijgen om vervroegd uit het arbeidsproces te treden en zo plaats te maken voor jongeren. De oude VUT-regeling werd rond 1980 geïntroduceerd, toen de werkloosheid ook erg hoog was. Werknemers die met de VUT gingen, kregen een uitkering tot aan hun AOW-leeftijd. De regeling werd door het tweede kabinet-Balkenende afgeschaft.


Anders denken

Karabulut zegt te beseffen dat haar plan haaks staat op de ideeën van het kabinet, dat er juist van uit gaat dat iedereen langer moet doorwerken. Maar ze wijst erop dat ouderen in deze economisch moeilijke tijden nauwelijks nog een kans maken op een baan. ,,Daarom moet je anders durven denken’’, zegt zij.

Lees het actieplan jeugdwerkeloosheid hier. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (consultant) op
Sorry MAARTEN, je begrijpt toch wel dat ik er mee spot. In de huidige tijd zullen ouderen er zeker niet eerder mee willen stoppen. In het kader van de veranderde AOW en pensioenregelingen is de gedachten om ouderen eerder te laten stoppen een gedachte die thuis hoort op een andere planeet, zo eenvoudig is dat.
En jongeren direct een uitkering geven is al falikant fout, omdat ze dat de drang om te gaan werken ontneemt. We zien nu al in Ned dat de uitkeringstrekkers cumulatief toenemen en de buitenlanders uit de Oostblok met het werk gaan strijken Binnenkort wordt het werk door de Oostblokkers ook weg gekaapot voor de neus van de jongeren. En die blijven dan ( net als een vrij groot ander deel van de Ned uitkeringstrekkers) op hun kakkies rusten omdat ze al zo snel een uitkering krijgen.

Maar maak je niet ongerust. Over een paar jr winst de SO giga en krijg de SP haar zin. Krijgen alle werkeloze jongeren als direct een uitkering. Ik behoore dan tot de categorie waar ze het weg halen. Maar eenmaal is het ook bij mij en velen anderen in NED (W.E.) gewoon op. Dan is het werk en de centjes in Azie, Zuid Amerika en India. Heeft de SP alsnog haar zin!

Kortom uit pure wanhoop spotte ik vanmiddag met de onzalige SP gedachte. Verder Maarten denk ik wel dat je het goed bedoeld, het is een kwastie van kennis en voldoende informatie en die ontbreekt bij je. Bovendien laat je, je politieke idealen prevaleren boven je kennis en infoniveau!
Door Wij (hun) op
Lars is/zijn anti-collectivist net als ik/wij.
Door Lars op
Je moet jongeren zo snel mogelijk verslaafd maken aan hypo aftrek, zo kweek je rechts stemvee.
Door Maarten op
beste Piet en Lars, als jullie even de moeite nemen het plan te lezen, dan maak je niet van zulke domme opmerkingen.
Door Piet (consultant) op
Geweldig idee van de SP. Maar er kan m.i. nog veel meer, bijvoorbeeld:
1 10 % korting bij de supermarkt
2 absolute voorrang bij de Suipermarkt
3 verstrekking biscoop kaartje bij de S.M.
4 gratis openbaar vervoer
5 als ze werk vinden, 25 % onder het minimumloon
6 als werk vinden ook zaterdags laten werken
7 10 urige werkdag

Dit waren zomaar wat gedachtenspinsels. Het zal niet iedereen aanspreken, oke! Maar werken moet zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt worden. Daar hebben we toch de Oostblokkers voor
Door Lars op
Je moet jongeren zo snel mogelijk verslaafd maken aan gratis geld, zo kweek je links stemvee.