of 62284 LinkedIn

SP: ‘Nog steeds verplicht werken voor uitkering in Zeeland

Zo’n 200 tot 300 mensen in Zeeland moeten nog altijd 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering. Dat zegt de plaatselijke SP. De rechter tikte onlangs de gemeenschappelijke dienst sociale zaken, Orionis Walcheren, op de vingers over deze contracten. 

Zo’n 200 tot 300 mensen in Zeeland moeten nog altijd 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering. Dat zegt de plaatselijke SP. De rechter tikte onlangs de gemeenschappelijke dienst sociale zaken, Orionis Walcheren, op de vingers over deze contracten. 

Niet toegestaan
Werkzoekenden mogen in het kader van re-integratie of een participatietraject aan het werk gezet worden, om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Maar 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering, is niet toegestaan. ‘Bij Orionis werken mensen soms maandenlang als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering’, zegt Sem Stroosnijder van de SP in Vlissingen. ‘En dat mag niet. Orionis heeft zelf ook aangegeven dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen tegenprestatie en re-integratie.’

Geen sanctie
Bestuursvoorzitter De Zwarte van Orionis erkent dat er nog mensen zijn met een contract dat hen verplicht 32 uur te werken. ‘Maar we sanctioneren niet meer’, voegt hij daaraan toe. De rechtszaak ging over een sanctie die we hadden opgelegd. Dat mag niet van de rechter. En dus sanctioneren we niet meer.’ Overigens herkent De Zwarte zich niet in de aantallen die de SP noemt. ‘Er zijn op dit moment geen 200 of 300 maar 150 mensen met een conttact van 32 uur.’


Evaluaties
Volgens de SP heeft Orionis de zaken ook na de uitspraak niet op orde. ‘Als iemand werkt in het kader van re-integratie dan moeten er eveluaties zijn, dan is het werk gericht op uitstroom naar een gewone baan en dan gaat het om tijdelijk werk’, aldus Stroosnijder. ‘Maar bij Orionis is deze evaluatie er helemaal niet. En als ze zelf al aangeven dat niet bekend is in welke fase mensen zitten, dan is het lastig om te handhaven.’

Maatcontracten
De Zwarte erkent dat Orionis in het verleden onvoldoende duidelijk heeft gemaakt of iemand het werk moest doen in het kader van een re-integratietraject of als tegenprestatie. ‘Dat zijn we nu aan het corrigeren. Alle contracten worden omgezet in maatcontracten waarbij het duidelijk moet worden of het om re-integratie gaat of om een tegenprestatie.’

Communicatie niet goed
En mensen die nu nog een contract voor 32 uur hebben, kunnen die nu stoppen met werken? ‘Wij gaan niet sanctioneren’, aldus De Zwarte. Maar of ze helemaal mogen stoppen of slechts voor een deel, wordt niet duidelijk. De bestuursvoorzitter herhaalt nog eens: ‘Wij gaan niet sanctioneren’. Wel zal hij aan de directie en het management van Orionis doorgeven dat er veel onduidelijkheid is bij de mensen die het betreft. ‘De communicatie was blijkbaar niet duidelijk genoeg, dus dat moeten we nog een keer bekijken.’

Claimen
De SP ziet het liefst dat Orionis per direct de contracten stopt voor mensen waarvan niet bekend is of  ze werken als tegenprestatie of als re-integratie. De partij vreest dat mensen met de gerechtelijke uitspraak in de hand een claim gaan indienen om loon te krijgen voor het werk dat ze met behoud van uitkering hebben gedaan. Tot nu toe hebben 2 mensen aangegeven van plan te zijn een claim in te dienen. ‘Dat zijn er nog niet zo veel, omdat mensen bang zijn nog meer gekort te worden’, aldus Stroosnijder. ‘En we hebben het natuurlijk wel over mensen die toch al op het minimum zitten.’ De Zwarte is niet bang voor claims. Hij verwacht niet dat die toegekend zullen worden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan met de Pet op
Als je niet wordt betaald. Voor de uren dat u hard en met eer en geweten gewerkt hebt voor die Firma.
Dan moet je gewoon een claim indienen.
Met steun van de vakbond of mijn part de Socialistische Partij. En als je dan meer gekort wordt. Moet je gewoon een nieuwe (extra) zaak starten tegen Orionis Walcheren B.V..
En alles voor je zelf zeer goed documenteren. En u niet voor een gat laten vangen. Succes in de srijd!
Door Ex medewerker UWV op
Ieder bedrijf moet geld verdienen of het nu een bank of schildersbedrijf is. Ook mensen met een uitkering moeten als het enigszins kan wat doen.
Daar zijn we het wel er over eens.
Maar crimineel gedrag is nog steeds strafbaar ook als het vanuit zo'n Orionis Walcheren B.V. firma komt.
Ook medeplichtigheid kan wel degelijk strafbaar zijn.
Zelfs als u zich achter een (twijfelachtige) handicap verschuilt. Het is maar dat u het alvast weet.
Het is publiek "geheim" dat vanaf juni-2016 Orionis onder verscherpt toezicht is gesteld en niet alleen door die gemeentelijke overheden.
Door Woefdram op
Heel herkenbaar.
Ze geven niet om de mensen.
Ze geven alleen maar om geld zo eenvoudig is het gewoon!
Door Ex medewerker UWV op
Orionis Walcheren B.V. te Vlissingen is een organisatie die er onfrisse methodes op na houdt. Onder andere het misbruik maken van (sociaal) medische informatie.
Het misbruik maken van het SUWINET-inkijk volg systeem, wat wel degelijk strafbaar is. Gebruik maken van internet logging en telefoontaps van privé communicatie.
Wat niet mag zonder rechtelijke machtiging. Discrimineren op basis van geloof- en economische status. Structureel saboteren van werk in de ICT hoek.
Bedrijven die diensten leveren aan Orionis Walcheren B.V. min of meer afpersen; wat structureel begint te worden. Werkmensen met een gezin en kinderen korten op hun uitkering wat veel onrust oplevert.
(Wat intern ook wel het "donderjagen" in het salarissysteem heet.) Hier en daar gebruikt Orionis Walcheren B.V. fysiek geweld.
Genoeg redenen, om deze firma te vermijden lijkt me zo...
Door Woefdram op
Hoe je het ook draait of keert de werk omstandigheden zijn sterk verslechterd. De interne communicatie en die met haar cliënten is volstrekt onder de maat.
Orionis Walcheren B.V. is zonder meer een van de slechtst functionerende instanties hier in Walcheren.
Zorg dat u er niet terecht komt!
Door Dhr arnhem (Econoom en wereldverbeteraar) op
Ik begrijp werkelijk niet wat er mis is met een arbeids tegenprestatie. Dit biedt alleen maar voordelen. Sommige werkzaamheden waar lastig vrijwilliger voor zijn te vinden worden opgevuld, ook geeft dit kans op opbouwen van een netwerk en sociale contacten en minder neerslachtigheid en isolement. Tot slot zou het zwart werken tegen kunnen worden gegaan. Dus SP ! Dit is geen slechte, maar een goede zaak! Iedereen moet zijn of haar handjes gebruiken de maatschappij mooier te maken!
Door dian op
Mijn man werkt al 30 jaar als zelfstandige helaas kan hij op dit moment niks doen ivb met de weersomstandigheden. Ik heb 2 jaar in de reïntegratie gezeten maar helaas Ik heb nog geen werk. Zodra het weer beter wordt kan mijn man r eeer tegen aan. Maar nu hebben we gewoon niks. Dus hebben we en uitkeringen aangevraagd nu moeten wij beide 32 uur aan het werk. Voor die uitkering dus met zn twee 64 uur werken voor 1260,00 dus krijgen we 4,60 per uur....... Ik ga nog liever in een door wonen dan dat wij onderarbeid moeten verichten! Kijk mensen die al jaren bij huis kopen oké, maar kom zeg uit hoge nood vragen wij een uitkering aan. Een we worden als slaven behandeld!!!!!
Door Jeroen Lokhorst (niks) op
Eind 2009 werkte ik bij een bedrijf wat failiet is gegaan als gevolg van de crisis. Vanaf dat moment heb ik geen vast werk meer kunnen vinden, en het ziet er ook helemaal (nog) niet naar uit dat dat op korte termijn wel gaat lukken. Ik heb bij 2 bedrijven een half jaar contract gekregen. Ik heb ook een paar maanden een nul uren contract gehad. Dan werkte ik gemiddeld 25 uur per week ipv. 40. Ik solliciteer echt al zeker 4 jaar serieus, en bedrijven hebben liever iemand van 16 jaar met een rijbewijs als iemand van 33 jaar. Hopeloos, en nu moet ik 32 uur per week werken voor behoud van wwb. Er blijven wekelijks mensen van de gemeente bijkomen. En als daar nou werk zou zijn...., dan duurt de dag ook niet zo lang. Het is alleen maar paaltjesvoetbal, vliegtuigjes vouwen en poppetjes tekenen. Maar als je niet op komt dagen, wordt je meteen gekort. Ik vind het zeer schofterig, ik heb ook liever gewoon een vaste baan.
Door Kanters op
Of het terecht is of niet , maar in de tegenwoordige tijd dat de nieuw komers ,een woning krijgen , een uitkering krijgen, supsidie krijgen,door dat ze de taal niet spreken,of kleding dragen waar ze nooit werk door zullen krijgen,dus gewoon bij de gratis verwarming kunnen blijven zitten, door al deze dingen zien de autochtone bevolking het onrecht wat ze door de zittende regering word aangedaan.en terecht.
Door timmer (bijstanduitkering) op
dat ik 20 uur in de week moet werken voor mijn uitkering heb ik begrip voor .maar daar moet het bij blijven . het moet niet te gek .worden.