Advertentie
sociaal / Nieuws

SP: kabinet laat zwakke schouders de last dragen

Het kabinet schuift de rekening van de economische crisis door naar mensen met het minste geld. Dat concludeert SP-fractievoorzitter Agnes Kant uit de kabinetsbegroting voor 2010. De SP waarschuwt dat ouderen, studenten en gehandicapten als eerste moeten inleveren.

15 september 2009
Rekening bij gewone man
'De veroorzakers van de crisis gaan vrijuit, de rekening wordt bij de gewone man neergelegd. Ondertussen draait de bonuscarrousel bij de banken op volle toeren door', aldus Kant dinsdag in een reactie op de Miljoenennota. Volgens haar zoekt premier Jan Peter Balkenende niet naar een alternatief voor het systeem dat gefaald heeft, maar holt hij de publieke zaak en het sociale stelsel verder uit.

Onder druk
Kant waarschuwt dat publieke voorzieningen als zorg, veiligheid en onderwijs grote bezuinigingen te wachten staan. Onderzoek van de SP leert dat het werk van personeel in deze sectoren al sterk onder druk staat, aldus de fractievoorzitter. 'Het kabinet maakt de verkeerde keuze met meer bezuinigen en meer markt.'

Eigen plannen
De SP heeft eigen plannen opgesteld waarin de nadruk ligt op een andere lastenverdeling. 'Wij kiezen voor een hogere belasting op inkomens boven de Balkenendenorm, afschaffing van de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de miljoen en een bankenheffing. Als de banken nog steeds geld hebben om bonussen te betalen, dan kunnen zij ook meebetalen aan het herstel van de schade die ze zelf hebben aangericht.'

Meer blauw

Met de opbrengsten uit zulke voorstellen wil de SP investeren in meer handen aan het bed, betere arbeidsomstandigheden voor leraren en meer blauw op straat.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wj van der zouwen / medewerker welzijn
inderdaad, er wordt op de verkeerde afdelingen bezuinigd, en dat roepen en zien we al jaren!! en in het verlede is er met geld gemeten...........over de balk!!!!!!!!!!!!!!!schandalig.....van mij moeten de bonussen worden afgeschaft...........en de rekening NIET bij de gewone man neergelewgd worden want dat is gewoon NIET EERLIJK!
Advertentie