of 59854 LinkedIn

Sociale media nieuw wapen tegen bijstandsfraude

Gemeenten zetten in op social media bij opsporen bijstandsfraude. Minstens tien gemeenten gaan de hulp inroepen van voormalige politieagenten en rechercheurs om bijstandfraudeurs op te sporen via sociale media. In totaal hebben alle gemeenten in Nederland gezamenlijk 1,3 miljard euro aan vorderingen openstaan bij mensen die bijstand ontvangen.
Minstens tien gemeenten gaan de hulp inroepen van voormalige politieagenten en rechercheurs om bijstandfraudeurs op te sporen via sociale media.

Facebook
Volgens oud-politieagent Wilfred van Roij hebben gemeenten nog veel te leren als het gaat om het bestrijden van bijstandsfraude. ‘Sociale media zijn een uitstekend middel om fraudeurs te ontdekken’, zegt hij. ‘Iemand die te boek staat als bijstandsontvanger en vorderingen heeft openstaan, maar wel foto’s op Facebook uploadt van zijn vakantie in Turkije, moet je als gemeente in de gaten houden’.

Zorgen
Onlangs uitte een groep van voormalige politieagenten en sociaal rechercheurs haar zorgen over de effecten van bijstandsfraude, waarna verschillende gemeenten wakker werden geschud. Van Roij  is werkzaam voor Com Connect, een van de drie recherche- en onderzoeksbureaus die door ruim tien gemeenten in de armen zijn genomen bij de aanpak van fraude door bijstandsontvangers. In totaal staat er 1,3 miljard euro aan vorderingen open bij alle gemeenten. Divosa, de gemeentelijke vereniging van managers bij sociale diensten, schat het daadwerkelijke fraudebedrag in totaal op ongeveer 500 miljoen euro.

 

Incassobureaus
‘Het verschilt per gemeente, maar doorgaans beschikken ambtenaren over te weinig expertise om vormen van fraude echt goed aan te pakken. Daar ligt een belangrijke taak voor ons’, zegt van Roij. ‘Gemeenten besteden het werk rondom de vorderingen meestal uit aan incassobureaus, terwijl zij zelf veel kunnen doen. Het in de gaten houden van sociale media is bijvoorbeeld belangrijk, maar ook het koppelen van verschillende persoonsgegevens aan elkaar. Via de gemeentelijke basisadministratie kom je ook zaken te weten’.

Utrecht
Op dit moment hebben meer dan tien gemeenten besloten om met de drie bedrijven in zee te gaan, om te leren hoe bijstandsfraude moet worden aangepakt. Utrecht gaat binnenkort met de partijen om de tafel. PvdA-raadslid Bouchra Dibi is blij dat de gemeente er serieus werk van maakt: ‘Utrecht krijgt nog 18 miljoen aan vorderingen, dat is een hoop geld. Bijstand prima, maar fraude moet hard aangepakt worden’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door e. blom (beleidsmedewerker) op
Uit de voorgaande reacties lijkt het wel alsof het tegengaan van fraude en terugvordering van belastinggeld, waar hardwerkende burgers een deel van hun inkomen voor moeten afstaan, een onrechtmatige daad is. Volkomen terecht dat overheidsinstanties daar hun best voor doen.....
Door Joschke op
Oud-rechercheurs en -agenten? Waarom werken zij niet, als zij zo goed zijn, niet meer voor de politie? Disfunctioneerden zij en moesten ze daarom opstappen? En wat zij aandragen, weten de bijstyandsconsulenten allang, alleen wordt er niet naar hen geluisterd zoals ij de gemeente Den Haag waar een narcist directeur is die zelf stelde dat de sociale dienst goed functioneerde bij zijn aantreden, en nu: een puinhoop.
Door hans willems (o.a. rechtsfenomenoloog) op
Niet alleen uitkeringstrekkers kunnen worden getraceerd, maar ook dissidenten, rechtpolitiek- en democratiepoliekevluchtelingen, undercover-journalisten, politici van de oppositie, kortom ALLE BURGERS. Ulbricht (ex-DDR) draait zich om in zijn graf van genot en ah-erlebnis.
Door paul (adviseur) op
Er worden een aantal zaken door elkaar gehaald. Opsporing van vermogen via social media is prima, maar heeft dan tot doel de onrechtmatigheid van de bijstand aan te tonen en de uitkering te beeindigen. Dit geldt ook bv voor adverteerders op marktplaats waar handel wordt aangeboden dan wel diensten. Wie denkt dat 1,3 miljard wordt terug verdiend door het beslagleggen op onroerend goed in het buitenland moet diverse onderzoeken van het IBF maar eens nalezen. In Marokko niet te doen, in Turkije is er wel kans van slagen, maar gaat dit tegen procedure kosten die in de tienduizenden euros loopt (bron bijzondere incasso DWI). Ook de passage over de incassobureau's zou ik bijna een leugen willen noemen. In het landelijk platform T&V zijn voorbeelden gegeven waar incassobureaus het werk hebben overgenomen. Het resultaat is bijna nihil. De opmerking via de gemeentelijke basisadministratie kom je veel te weten is lachwekkend. Incassobureaus hebben hier online geen toegang toe, terwijl gemeenten hier natuurlijk meteen inzage hebben en hier vanzelfsprekend gebruik van maken. Kortom de schrijver heeft de bekende klok horen luiden.. slecht artikel