Advertentie
sociaal / Nieuws

Sociaal akkoord: belangrijkste punten

Hieronder de belangrijkste punten uit het sociaal akkoord dat vakbonden, werkgevers en kabinet donderdag hebben gesloten.

11 april 2013

- Het kabinetsplan om bedrijven te verplichten 5 procent arbeidgehandicapten in dienst te nemen, wordt voorlopig niet in praktijk gebracht. Werkgevers en overheid gaan proberen de komende 14 jaar in totaal 125.000 arbeidsgehandicapten aan werk te helpen. Zijn er onvoldoende vorderingen, dan wordt de verplichte quotering in 2017 opnieuw bekeken.

- Het kabinet haalt de extra bezuinigingen van ruim 4 miljard voor 2014 voorlopig van tafel. Dat betekent dat de nullijn in de zorg ook van de baan is. In augustus bekijkt het kabinet of de ingrepen nog nodig zijn.

- De WW blijft in hoogte en duur gelijk. Het kabinet wilde vanaf volgend jaar de uitkering beperken van maximaal 38 maanden naar 24 maanden, waarbij de laatste 12 maanden de uitkering zou dalen tot 70 procent van het minimumloon. In de nieuwe opzet wordt de wettelijke uitkering beperkt tot 24 maanden, maar daarna wordt ze aangevuld via cao-afspraken. Werknemers moeten dan wel premie gaan betalen. Ook werkgevers betalen mee.


- Het ontslagrecht wordt versoepeld en de ontslagvergoeding beperkt tot maximaal 75.000 euro. Maar deze maatregelen gaan pas op 1 januari 2016 in. Volgens het regeerakkoord zou dat volgend jaar al gebeuren.


- Er komt een betere overbruggingsregeling voor mensen die al gestopt zijn met werken en getroffen worden door de verhoging van de AOW-leeftijd. Hun inkomensachteruitgang wordt gecompenseerd tot 200 procent van het minimumloon per persoon en tot 300 procent voor een huishouden.


- De voorgenomen bezuinigingen op de pensioenopbouw worden verzacht. Hiervoor komt op termijn 250 miljoen voor beschikbaar.


- Het sociaal akkoord kost het kabinet 600 miljoen euro extra.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie