of 59854 LinkedIn

Snelle jeugdhulp bij vechtscheidingen

Ouders die in een vechtscheiding liggen, kunnen van de rechtbank Zeeland-West-Brabant per direct een to do-lijst meekrijgen met doelen om negatieve gevolgen voor de kinderen te voorkomen. Worden die niet behaald, wordt er meteen jeugdhulp ingeschakeld.

Ouders die in een vechtscheiding liggen, kunnen van de rechtbank Zeeland-West-Brabant per direct een to do-lijst meekrijgen met doelen om negatieve gevolgen voor de kinderen te voorkomen. Worden die niet behaald, wordt er meteen jeugdhulp ingeschakeld.

 

Zo weinig mogelijk schade

Die nieuwe werkwijze is een initiatief van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, gemeenten in dat arrondissement, en de Kinderbescherming Zeeland, West- en Midden-Brabant. Het plan moet ervoor zorgen dat kinderen waarvan de ouders in een vechtscheiding liggen daar zo weinig mogelijk schade aan overhouden.

 

Noodzaak niet lager van te voren getoetst

Binnen de nieuwe werkwijze kan de rechter een lijst met doelen opstellen bij vechtscheidingszaken of rechtszaken over ouderlijk gezag of omgangsregelingen. De zorg die aan die doelen moet bijdragen moet dan per direct worden opgestart. Bij het uitblijven van resultaten wordt de Raad voor de Kinderbescherming op de hoogte gebracht. De rol van gemeenten is om de benodigde jeugdhulp te financieren en ervoor te zorgen dat er passend jeugdhulpaanbod voorhanden is en wordt ingeschakeld. Voor het inschakelen van de jeugdhulp geldt onder de nieuwe samenwerking een snellere route; als een rechter vindt dat bepaalde jeugdhulp nodig is, toetst de gemeente de noodzaak niet langer van te voren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Iris Gündel (Kindercoach en Eigenaar Kindprogramma) op
Beste redactie,

Wat goed om te zien dat hier aandacht aan wordt besteed en dat inderdaad steeds meer gemeenten deze hulp gaan verschaffen en de noodzaak van preventie inzien. Samenwerkingsverbanden zijn hier inderdaad de sleutel. Hoe mooi zou het zijn als we zelfs nog eerder bij een scheiding de hulp kunnen bieden. Ik reageer als eigenaar van het erkende en preventieve programma De Kinderen Scheiden Mee, waarbij kinderen laagdrempelige begeleiding krijgen tijdens en na scheiding, in groepen of individueel. Ook ouders worden hierbij betrokken. Het onderscheidt zich daarmee echt van het overige aanbod in Nederland. In Amerika is dit programma zelfs in veel staten verplicht al voordat de scheiding definitief kan worden gemaakt. Wellicht kan hier een stukje aandacht voor komen vanuit jullie, ik schreef het meer als reactie op deze samenwerking maar wellicht kunnen we met elkaar voor deze missie een steentje bijdragen weer voor de positie van kinderen in scheiding!
Alvast vriendelijk bedankt en nog een fijne dag vandaag!
Groeten, Iris Gündel