Advertentie
sociaal / Nieuws

Sluiting gevangenissen krimpregio's 'onmogelijk plan’

Als het kabinet 11 van de 29 gevangenissen sluit om 107 miljoen te bezuinigen kost dat honderden banen. De Commissaris van de Koningin van Zeeland en Drenthe roeren zich.

23 november 2012

Het uitgelekte plan van het kabinet 107 miljoen te bezuinigen door 11 van de 29 gevangenissen te sluiten stuit op grote weerstand in de daarin aangewezen provincies Groningen, Drenthe en Zeeland. En niet alleen vanwege het verdwijnen van werkgelegenheid.

Ook politiecellen in gevangenis
De Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs is ongelooflijk bezorgd nu bekend is geworden dat het kabinet van plan zou zijn gevangenis Torentijd in Middelburg te sluiten. Volgens Peijs is het verdwijnen van 180 arbeidsplaatsen namelijk nog maar de helft van het verhaal voor Zeeland. ‘Omdat de helft van de politiecellen in Zeeland is afgekeurd, zijn die bij de gevangenis ingebouwd. Het gaat dus om de gevangenis, het huis van bewaring met 95 plaatsen en het arrestantencomplex (24 plaatsen). Straks moeten voor iedere dronken man twee agenten 100 kilometer rijden naar Breda en terug. Dat kan helemaal niet. Zeker niet als je andere Zeeuwse plaatsen ook meerekent, zoals Bruinisse. Straks zijn acht of tien agenten tegelijk onderweg naar Breda en is behalve een politieauto niemand meer over in mijn regio.’

Buitengewoon bezorgd
Ook voor de werkgelegenheid is Peijs buitengewoon bezorgd. ‘We zijn nog met de minister in overleg over het mogelijke vertrek van het OM naar Breda en het hoofdbureau van de politie naar Tilburg. We wachten nog op het besluit over de politie. Maar moet dit allemaal in de schil van het land? We hebben ook al het banenverlies van Zalco en het faillissement van Thermphos.’ Daarbij is het gevangeniscomplex best modern, aldus Peijs. ‘Het stamt uit 1995. Dat is niet zo oud. Ik maak mij zeer grote zorgen. Straks is het OM nog sneller geneigd om zaken in Breda af te handelen in plaats van in Zeeland.’

Zeeland ligt geïsoleerd
Efficiënt en goedkoop zou de vestiging gevangenissen in enkel de Randstad, Brabant en Overijssel wel zijn, zou uit de stukken blijken. ‘Voor het rijk wel, maar voor mensen niet’, reageert Peijs direct. ‘Wij zijn veel meer geïsoleerd dan men denkt. Maar dat weet niemand in Den Haag. Zij maken achter hun bureau dit beleid. Het is puur het afschuiven van kosten. Deze sluiting kost ons tijd, geld en mankracht. Daarbij brengt gevangenenvervoer over langere afstand ook nog extra risico’s met zich mee.’ Peijs wil compensatie als het plan doorgaat. ‘Het idee dat het arrestantencomplex zou verdwijnen bezorgt mij hoofdpijn.’

'Zo maak je een dorp kapot'
Ook de Drentse Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar vindt de sluiting van gevangenissen onbegrijpelijk. ‘Als je de gevangenissen in Veenhuizen en Hoogeveen sluit, maak je het hele dorp kapot’, zegt hij tegen RTV Drenthe. Volgens Tichelaar verdwijnen door de sluiting 800 banen bij de gevangenissen en nog eens 800 door alle werkgelegenheid die de gevangenis aantrekt. ‘Dat gaat om 1600 banen. De impact is heel erg groot.’ De provincie wordt onevenredig hard geraakt door de bezuinigingen en dat zou volgens de motie-Heijnen niet gebeuren. Iedereen moet bezuinigen, maar krimpregio’s zouden wel worden ontzien. Daarom wil Tichelaar met provincie, gemeenten, ondernemers en sociale partners druk uitoefenen op Den Haag om Drenthe te ontzien. Maandag komen de partijen bij elkaar.

Kamervragen PvdA
Vijf Kamerleden van de PvdA hebben Kamervragen gesteld over de voorgenomen sluiting. Onder hen het kersverse Zeeuwse Kamerlid Albert de Vries en het Drentse Kamerlid Agnes Wolbert. Volgens de Kamerleden is de werkgelegenheid in de gevangeniscomplexen van grote betekenis voor de de regio’s en versterkt de vestiging van rijksdiensten de werkgelegenheid ook. Daarbij zorgen de gevangenissen in deze regio’s voor minder congestie in de Randstad en is werving en behoud van personeel er ook beter mogelijk. Verder mag sluiting van gevangenissen niet alleen een bedrijfseconomische afweging zijn, maar moet ook rekening worden gehouden met maatschappelijke kosten en baten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Geschikte locaties om kansloze asielzoekers te huisvesten tot hun uitzetting.
Harrie Winteraeken / senior beleidsadviseur stafunit Strategie en Beleid
Opvallend is dat in het artikel Zuid-Limburg niet wordt genoemd terwijl de inrichtingen Overmaze (Maastricht) en De Geerhorst (Sittard) ook dreigen te worden gesloten. De titel van het artikel erboven 'Hoe verder van de Randstad, hoe raker de klappen' is hier ook op van toepassing.
Paul / projectleider
Volgnes mij zou een nette kostprijsberekening per gevangen per gevangenis op z'n plaats zijn. Inclusief kosten als vervoer



Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik ben sceptisch over die sluiting van gevangenissen. Als geweld tegen overheidsfunctionarissten zelfs al bestraft wordt met een taakstrafje en een relatief lage boete, ja dan hou je cellen over ! Alleen wordt zo wel het geloof in de rechtstaat ondermijnd. Het gaat niet om zwaar straffen, maar om het opleggen van consequente sancties. Die verhouding is vaak zoek in de rechtsspraak en dan hoef je er niet trots op te zijn dat er cellen leeg staan.











Advertentie