Advertentie
sociaal / Nieuws

Slechts helft bijstandsontvangers wil werken

Slecht 54 procent van de mensen die in 2014 een uitkering ontving wil daadwerkelijk aan de slag met een baan.

16 juni 2016

Iets meer dan de helft van de mensen met een bijstandsuitkering (54 procent) wilde in 2014 een baan. Bij de groep met een arbeidsongeschiktheidsuitkering was dit iets minder dan een kwart (22 procent). Ziekte is voor de meesten de belangrijkste reden om buiten het arbeidsproces te blijven. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op grond van een onderzoek onder mensen die in 2014 een uitkering ontvingen. 

1,2 miljoen werkloos 
Het gaat hierbij om de meest recente cijfers die voor dit specifieke onderzoek, dat buiten de reguliere rapportages van het CBS valt, beschikbaar waren. In totaal hadden 1,2 miljoen mensen van 15 tot 65 jaar in dat jaar geen werk en kregen een uitkering. Bij mensen in de WW was de bereidheid om aan de slag te gaan het grootst. In totaal 93 procent wilde graag werken. Bij degenen van 15 tot 65 jaar die geen uitkering en geen werk hadden, wilden vier op de tien wel aan de slag. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lbm
Dit artikel put wel erg selectief uit het aangehaalde onderzoek. CBS schrijft: 'bijna helft bijstandsgerechtigden kan of wil niet werken'. Dat is een significant verschil met hoe de uitkomsten hier worden gepresenteerd.
Petra
Verbaast u zich hier nog over? Fatsoenlijke onderzoekende objectieve journalistiek is ook bij BB al jaren ver te zoeken.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
We noeten hierbij wel even bekijken waarom, men niet wil werken ? Ik kan me voorstellen dat je dat niet aantrekkelijk vindt als het bijvoorbeeld gaat om Flexwerk- of een baan onder, op alle fronten, slechte condities, slechte arbeidsomstandigheden, zwaar onderbetaald, die geen perspectief biedt enzovoorts.



Ik denk dat van die groep, zogenoemde: "Niet Werkwilligen", er heel veel zijn die best wél willen werken als de condities- en alles bij elkaar in zo'n baan als ergens nog maar een beetje normaal te kenschetsen is (En eh, nee, zij hoeven niet van een weekje werken direct miljonair te worden, zoiets begrijpt iedereen wel !!!).



Maar als je mensen wilt laten werken op een manier waarover men zelfs in doorgerotte Derde Wereld landen nog hun wenkbrauwen op zouden halen ? Tsja, eh, dan zou ik zelf in hun geval ook zoiets zeggen van: "Bekijk het maar".

Flipper
dwang en dwangarbeid, werkt niet / baas
dat krijg met die reintegratie flutbanen, van ene paar weken. hebebn mensen meteen door wat ze niet willen. moet je burgers maar fatsoenlijk behandelen en helpen.

lekker vol register
Niet willen werken? Werken doen ze wel,het wordt alleen niet met een normaal salaris betaald. En als je al met veel geluk of door een of ander subsidiepotje door een baantje van enkele maanden uit de uitkering bent, kun je daarna weer de mallemolen van de bijstandsaanvraag in. soms meer dan 8 weken zonder geld zien te overleven.

Werk je tijdens je uitkering parttime , krijg je te maken met allerlei verkeerde berekeningen die mensen tot waanzin drijven (netto/bruto/per 4 weken per maand, inhouding vakantiegeld en dergelijke)of je legt geld bij omdat onkostenvergoedingen botweg worden gekort. En dan heb je het nog niet over alle perikelen met de belastingdienst en terugbetalingen van toeslagen. Logisch dat mensen volledig ontmoedigd worden na honderden/duizenden afwijzingen of na kortdurend werk.
alexander / ambtenaar
Het zou interessant zijn om de doelgroep van nu genoemde niet-willers of kunners eens door te lichten met de Wia beoordelingssystematiek van het UWV. Dat zou een berg meer aan duidelijkheid geven. Nu praten we heerlijk normatief in de lucht zonder feitelijke basis. Mijn voorspelling is of basis van enige kennis van de doelgroep en kennis van het UWV beoordelingssysteem dat de overgrote meerderheid door medische en/of sociale factoren inderdaad niet kan.
henkas / beleidsambtenaar
Ik denk dat Alexander gelijk heeft. De eisen die aan werknemers worden gesteld, worden steeds hoger en er is een groeiende groep die daaraan niet kan voldoen. mensen met een 'vlekje' blijven daardoor in de bijstand hangen, hoe graag we dat ook anders zouden willen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Alexander. Mee eens. Het probleem is echter dat er al jarenlang (!!!!) een chronisch gebrek is aan voldoende keuringsartsen, zodat de wachttijden voor de noodzakelijke WAO (her)keuringen nu al veel te lang oplopen. Ook hier faalt dit Kabinet/de minister van Sociale Zaken al enige jaren op alle fronten.
Advertentie