of 64231 LinkedIn

Slechts een derde Nederlanders is sociaal optimistisch

Nederlanders zijn best optimistisch in vergelijking met andere landen en we zijn in ieder geval een stuk optimistischer dan onze zuiderburen en onze oosterburen. Op een nieuwe index, de sociaal optimisme index, bezetten we plaats acht in de Europese Unie.
Foto: Shutterstock

Nederlanders zijn best optimistisch in vergelijking met andere landen en we zijn in ieder geval een stuk optimistischer dan onze zuiderburen en onze oosterburen. Op een nieuwe index, de sociaal optimisme index, bezetten we plaats acht in de Europese Unie.

Verwachtingen

Dat lijkt goed maar het betekent dat in ons land 35 uit honderd mensen sociaal optimistisch zijn, volgens onderzoekers van Eurofound, een EU agentschap dat zich bezig houdt met de verbetering van levens- en arbeidskwaliteit, dat in Ierland zetelt.  De index van Eurofound meet op individueel niveau persoonlijke en nationale verwachtingen, of het land in de goede richting gaat, percepties van de Europese Unie en verwachtingen voor de toekomst. Op een schaal van -1 tot plus 1 heeft ons land een score van 0,35 en bevindt zich net onder Portugal en voor Litouwen.

 

Grieken pessimistisch

Het meest optimistisch zijn de Ieren met een score van 0,69. De Denen scoren als tweede 0,58 en derde zijn Maltezen met een score van 0,42. Het meest pessimistisch en wel met een ruime marge is Griekenland die de 27e plaats bezet, met een negatieve score vol sores van -0,65. Daar zijn dus 65 mensen uit de honderd sociaal pessimistisch. De Grieken hebben een ruime afstand van de voorlaatsten op de lijst, de Fransen. Die hebben een score van -0,26. Ook een negatieve score hebben de Belgen van -0,14 en de Italianen van -0,11. Ook Cyprus en Tsjechië scoren negatief. Kroatië met 0,03 en Duitsland met 0,04 zijn de eerste zeer magere positievelingen op de lijst.

 

Individuele factoren

Volgens de onderzoekers is dit het ´eerste robuuste onderzoek´ op het gebied van sociaal optimisme en draait het bij sociaal optimisme meer om individuele factoren als positie op de arbeidsmarkt dan om macro economische factoren als sociaal economische prestaties van het land.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Deze uitslag is in overeenstemming met het gegeven dat ons kabinet ondanks alle blunders en vernietiging van (de rijkdom van) Nederland hiermee gewoon kan blijven doorgaan omdat 'de Nederlander' dit niet interesseert of dit helemaal niet doorheeft.
Door W. van den Bosch op
Dat neoliberale EU-beleid leidt blijkbaar niet tot een vrolijke bevolking.